Minden napra egy film

Minden napra egy film

Felhőkarcoló

2018. július 31. - BBerni86

Családot mentős, kigyulladt toronyházas, terroristás.

felhokarcolo.jpgWill Sawyer elit kommandós volt, aki az utolsó bevetésén egy gyermekeit túszul ejtő férfit akart lebeszélni az erőszakról. Nem tudta, hogy a férfi robbanó mellényt visel. Súlyosan megsérült a robbanásban, az egyik lábát elvesztette, de a kórházban mégis meglelte a jövőjét. A műtétet végző sebész lett a felesége, két gyermekük anyja. 10 évvel később már a saját biztonsági cégét vezeti, amelyet megbíztak a világ legmagasabb épületének tűzvédelmi vizsgálatával a megnyitó előtt. Will a családjával utazik Kínába, nem sejtve, hogy csapdába sétál. A terroristák az épület tulajának szerverét akarják, és ehhez lángba borítják a Gyöngyöt – a vezérlő panelt Will elől ellopva. A férfi rohan az égő épületbe: odabent van a családja, akiket meg kell mentenie. És ha már bemegy, elintézi a terroristákat is.

Legszívesebben jól fejbe verném azt a drága jó PR szakembert, aki úgy találta reklámozni a filmet, hogy olyan, mint a Pokoli torony és a Die hard ötvözete. Nem mondom, a szöveg találó, mert én nagyon szeretem a Pokoli torony és a Die hard filmeket is. Be is vonzott a Felhőkarcolóra, ha a trailer miatt voltak is aggodalmaim.

De könyörgöm, te szövegíró, láttad te a Pokoli tornyot? Mert ebben csak annyi emlékeztetett rá, hogy mindkettőben kigyullad a világ egyik legmagasabb épülete. De az egyik minőségi dráma és katasztrófafilm, a másik meg csak egy üres, nyári popcorn mozi terroristákkal. Lehet találgatni, melyik a Felhőkarcoló! Súgok, nem a jobbik.

Kezdve azzal, hogy a történet nem csak kiszámítható és unalmas, de még hiteltelen is. Sorra jönnek az olyan fordulatok és cselekményszálak, amire az ember a fejét fogja, hogy ez már a gagyi csúcsa. Nekem már ott végem lett, amikor a védelmi pénzen keresztül a teljes terror szervet leleplező üzletember ráült az adatokra, ahelyett, hogy felszámoltatta volna a teljes maffiát. Mit gondolt, meg lehet félemlíteni, aki egész addig mások zsarolásából élt, és remek bérgyilkosai vannak? Egy milliárdos ne legyen már ilyen naiv!

De a valóság száműzése végig nyomon követhető az akció jelenetekben is. Ha nem túl fájdalmasan van tálalva, ha látványos az a bizonyos fizikailag lehetetlen küldetés és akció, akkor tudok rajta szórakozni bosszankodás helyett. Erre jó példa a Halálos iramban – amit nem véletlenül emlegetek, hiszen Rock is szerepel abban a szériában. De itt? Nem csak a valóságtól elrugaszkodott, de izgalmas helyett röhejes a látvány, ami ordítóan blőd. Már azzal kezdve, hogy Will karaktere mégis, hogyan csinálja végig ezt a programot fél lábbal? A műlábát meg közbe kikapja ajtótámasznak. Komolyan, azt hittem, a végén a terroristát is a műlábával üti le. Jaj, de fájt.

Nem tett jót az sem a filmnek, hogy a cselekmény nagyja éjjel játszódik. Tudom, a CGI így olcsóbb és egyszerűbb, de roppantul irritált a filmen keresztüli éjszaka.

És, hogy a tűz szinte nincs is. Az, hogy lángol az épület, szinte elsikkadó részlet. A Pokoli torony sokkal gyengébb technikával eléri a mai napig, hogy érezzem a bőrömön a forróságot, itt meg semmi.

A Pokoli torony nyerte casting összehasonlításban is. Rock neve ugyan jól cseng, de ezt leszámítva azt éreztem, hogy ez kifejezetten az ázsiai piacra szánt olcsó szórakozás.

 

Felhőkarcoló - 5/2 nem elég, hogy nem látványos, nem is izgalmas, és a tűz is alig szerepel – nagy csalódás.

https://www.youtube.com/watch?v=oy0vbCbOanA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6114147931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása