Minden napra egy film

Minden napra egy film

Black Adam

2023. november 06. - BBerni86

Batman után egy másik sötét figura. Ennek ellenére ez a popcorn mozi a kettő közül, a DC itt szórakoztatni akart, és nem belefojtani a depresszióba.

Különben, ezen érezni jobban, hogy a Marvel sikerfilmjeinek a receptjéhez nyúlnak. Black Adam olyan ellenfelet 000blackadam.jpgkap a részben, aki a saját anti-párja. Ugyanúgy varászlattal hatalmassá tett figura, nagyon hasonló képességekkel, csak éppen gonoszsággal együtt. Black Adam nem a világot akarta uralni, ő bosszút akart állni a gyerekéért. Sabbac viszont a trónra akar ráülni, és az ország után a világ urává is válni. A külsejükben is ott a különbség: ugyan Black Adam az indulatai és haragja miatt fekete dresszt kapott, nem olyan színeset, mint Shazam, hiába ugyanaz az eredetük, a teste és az arca emberi maradt. Sabbac viszont egészen démoni küllemet kapott, fizikailag is megváltozott.

De nézhetnénk a hősöket is, és elég soknak meglenne a másik univerzumban a párja. Atom Smasher – amikor csak szó van róla, simán azt hittem, spontán atombomba lesz, vagy valami ilyesmi. De nem, ő a méretét változtatja. Mint a Hangya, amikor naggyá válik – még a ruhájuk is nagyon hasonló. Cyclone, aki a szeleket uralja. X-Men és Storm?

Az, ahogy a drámát humorral keverik össze. Amilyen segítőket adnak a főszereplőnek. Ez egy szórakoztató film, amiben logikát vagy komolyabb tartalmat nem lehet találni. Nem is kell keresni. Ahhoz túl… üres is a cselekménye. Nem működik az a felállás, hogy Black Adamre kicsit is rosszként tekintsen az ember. Még akkor sem, ha neki nem okoz gondot a gyilkolás sem. Nem volt rossz ember, emberként sem, csak nem ő volt a hős. Az a fia volt, de ez nem ok arra, hogy őt máris a gonosznak állítsuk be. Melyik szerető apa nem pusztított volna hasonló helyzetben? Amikor visszatér, akkor is segít a mellé kerülő gyereknek, az anyjának, majd a népének is, nincs olyan elindulása, hogy a sötét oldalra állna. Abban meg nagyon igaza van Adriannának, hogy az Igazság Társaság nem tett semmit az ország elnyomása és kizsákmányolása ellen, mi jogon jönnek most akkor ide okoskodni?

Nem is nagyon kell a szövetségnek irányt váltani. Nagyon hamar együtt tudnak dolgozni, és maga Adam jut el oda, hogy az ereje veszélyes is lehet, és ezért képes is lenne róla lemondani. Még csak az sincs rendesen kibontva, hogy Hall miért gondolja meg magát vele kapcsolatban. Nem egy okos vagy jól átgondolt történet, kifejezetten egyszerű a cselekménye.

Látvány viszont van benne. Minden hősnek kitaláltak valami jellegzetes külcsínt, ha némelyik esetben az nagyon Marvel szagú is – mint a Hangya hasonmás növekedése. De tetszett Cyclone repülése azzal a színviharral együtt, ahogy a Sólyomember felszerelése, repülése is teljesen rendben volt. Amin spóroltak, az a helyszín. Kb. ugyanabban a városrészben mozognak végig, és az ókori részek sem éppen változatosak. Kb. úgy nézett ki, mintha az ország, melynek sorsáról most és ebben a filmben döntenek, egy romos városból állna, aminek az a bizonyos szobor van a középpontjában.

A szereposztással felemás érzéseim vannak. Részben van meg az a sztár felhozatal, amit azért egy ilyen filmben szokás felvonultatni. Dwayne Johnson Black Adam karakterében egyértelműen a húzónév, és utána ismertségben talán Pierce Brosnan jön, akire nagyon rá is írták a szerepét. A többiek inkább sorozatokban tűntek fel, mint Sarah Shahi vagy Aldis Hodge, esetleg egy-egy Netflix siker van a nevük mellett, mint Noah Centineónak, aki különben kb. az egyik legbénább szerepet kapta az egész filmben, de ez részben azért is van, mert annyira nem tudott a film mit kezdeni vele, mint hőssel. Az meg nagyon tinifilmes volt, ahogy Cyclone-nak udvarolgatott. Ha tovább tart a film, még talán össze is jöttek volna a végére.

Azon meg sajnálkozhatunk, hogy a postcredit jelenet volt Cavill utolsó Superman fellépése. Marad egyáltalán valaki értelmes az eredeti Igazság Ligája felállásból? Nem tudom elképzelni, ahogy pl. Affleck helyére bejön Pattinson, teljesen más az a Batman értelmezés és történeti háttér. De Cavill is kb. ilyen pont. Mindegy, ezen agyalhatok még később.

Most inkább az köt le, hogy miképpen lehet két Shazam, ha itt nem is úgy hívják Adamet. Mert tulajdonképpen azt az erőt birtokolja ő is…

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5318251511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.11.11. 18:33:20

Nem értem a fanyalgókat. Tök rendben volt a film, sőt. A dc megmutatta, hogy milyen lenne egy fasza Hulk film. Idén láttunk már szarabb képregényfilmet (Thor4 ugye). Közepes #Mcu nál nem rosszabb semmivel. Amanda jó, de ő a dc gyöngye ugye. És a stáblista is! A storyboard szerű beállások, pillanatnyi megállások voltak picit sokak nekem,de a nejemnek pl kifejezetten bejöttek azok is.
süti beállítások módosítása