Minden napra egy film

Minden napra egy film

Meg 2.

Az árok

2023. szeptember 20. - BBerni86

Először nem is tudtam, hogyan álljak ennek a posztnak neki. Már a Meg kapcsán voltak bajaim, de szeretem a cápás filmeket. Statham nevével fémjelzett filmeket is elnézek, ha bizony nem is mind arany, amiben szerepet vállal. De ez a Meg 2…

Az első gondolatom simán az volt, hogy hol maradtak a cápák? Sok mindent el tudok nézni egy ilyen filmnek, ha 000meg2.jpglátványosan szórakoztatnak. Itt egyértelműen azt akartam látni, ahogy a megek vadásznak, esznek és rám hozzák a frászt. Ehhez képest alig úsztak valamit a filmben. Arról meg ne is beszéljünk, hogy keveredett ide egy óriás polip, éppen pár percre, meg dinoszauruszok. Akkora idiótaság, úgy, ahogy van, hogy nem is csodálom, hogy van, aki nem vállalta a folytatást, és a sztori már halottként kezeli. Szerintem elolvasta a forgatókönyvet, aztán inkább nem akarta ehhez a nevét adni. Ha Statham nem csinálja meg, szerintem nem is moziba került volna, hanem valami ZS szintű paródiának gondolnánk, amit senki meg se akar nézni.

A történetről beszélni se nagyon érdemes. Semmi értelme. Ok, kb. az a lényege, hogy folytatják az árok feltárását, de a nyerészkedők bányásztelepe miatt újabb megek és egyéb szörnyek szabadulnak el. Statham meg a csapat pedig megy megfékezni az állatokat. De most egyáltalán nem a cápákon volt a lényeg: a nyerészkedők okozták a bajt az árokban, onnan valahogy felszínre kellett jönni, utána meg az áruló kilétén törték a fejüket. Mondanom se kell, hogy paródiába illően, egy bejelentéssel jól le is leplezte magát az illető. Még a mesebéli gonoszok sem ennyire hirtelenek. Nem jobb lett volna neki megtartani a látszatot? De. Mindegy, nem is akarom érteni vagy foglalkozni vele. Egyszerűen gagyi volt, de írhatnám nagy betűkkel is.

Ahogy azok is, amit akciójelenetként láthattunk. Az egy dolog, hogy nekem kisebbnek tűntek a cápák a korábbiakhoz képest, noha hangzott el olyan a történetben, hogy itt van a legnagyobb meg is, az ősragadozó. Nem tűnt annak, legfeljebb a sebhelyei árulkodtak arról, hogy már pár dolgot sikerült túlélnie. Vissza, a fizika törvényeinek abszolút áthágására és a hihetetlen epizódokra. A kedvencem az volt, hogy Statham egy ponton a lábával feszíti úgy szét a meg állkapcsát, hogy az ne nyelje őt le. Persze, szétfeszít egy több tonnás állat lecsapni akaró állkapcsát. De az is Superman teljesítményét múlja felől, amikor minden nélkül, még csak egy búvármaszk sincs rajta, búvárruháról nem is beszélve, megy úszkálni 7000 méter mélységben. A többieknek speciális öltözet kellett, amit direkt erre fejlesztettek ki, úgy tűnik, neki a bőre alapból ilyen. Azt is lehetne ragozni, ahogy feljönnek a mélységből. Mindenkinek simán bele kellett volna halnia a nyomáskülönbség miatt, de mindegy is. Ebben a filmben külön szabályrendszer uralkodik.

Még egy, nem bírom megállni. Kifejezetten érdekesnek találom, hogy a környezethez miképpen alkalmazkodnak az állatok. Pl. Attenboroughnál olvastam arról, hogy mit fejlesztenek ki a mélytengeri halak, és mi veszik el. Pl. ott, ahol fény sincs, minek kellene nekik látás? De maga az alap, hogy az állatok változnak, ha megváltoznak a körülményeik. Nem is kell évezredekben gondolkodni, mint ebben a filmben. Elég évtizedekben, vagy kisebb századokban. Itt viszont a kétéltű dinók simán ugyanolyanok maradtak több ezer év mélytengeri lét után. Persze. Nem csak a fizika, az evolúció szabályai se játszanak.

Nincs benne egy jól megírt karakter sem. De igazából senkiről nem is tudunk meg különösebben semmit. Vannak a jók, akik állat- és természetbarátok, meg vannak a nyerészkedő gonoszok és ennyi. Mélyebb indíték, valami egyedi? Minek?

Egyértelműen látszik a szereposztáson, hogy az ázsiai piac nagyon be van célozva. De ez még nem lenen gond, csak lennének értelmesen megírt szerepek benne. De nincsenek. A legjobb benyomásom, az egyetlen alkalom, amikor nevettem a filmen, az volt, amikor DJ karaktere felsorolta, mivel képezte ki magát és mi van a túlélő zsákjában. Az a pisztoly, amihez mérgezett golyókat is gyártott magának. Szomorú, hogy ez a számomra legemlékezetesebb a filmből.

Pedig cápákat, veszélyt, nem ezt akartam nézni. Hogy lehet egy cápás filmben ennyire kevés a cápa? És nem úgy, mint Spielberg klasszikusában. Ott, ha nem is láttuk, jelen volt. Itt nem is látjuk, jelen sincs, és bántóan könnyen lemészárolhatók.

Gyalázat, hogy mindezzel együtt nyereséges a film, ha a kritikái borzalmasak is. Abba meg bele se akarok gondolni, hogy simán elképzelhető, hogy folytatják még.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6618206837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása