Minden napra egy film

Minden napra egy film

A gyilkosság filozófiája

2018. augusztus 11. - BBerni86

Gyilkossági ügyes, gyanúsított megfigyelős, gyanakvós.

Evan Birch látszólag tökéletes életet él: szereti az egyetemi állását, ahogy a nyelv kérdéseit tanítja filozófiai megközelítéssel. Otthon szerető, csinos feleség várja és két kisgyerek, egy fiú és egy lány. Ám egy nap Malloy nyomozó várja a házában – eltűnt egy lány, és a környéken olyan kocsit láttak, mint amilyet Evan is vezet. A férfi a_gyilkossag_filozofiaja_dvd.jpgtagadja azt is, hogy arra járt volna, és a lányt sem ismerte. A kocsiját nem engedi megnézni, kiakad. A feleségének már ez is gyanús, és további nyomok is előkerülnek. A kislánya idegen rúzst talál az autóban, a rendőrség az eltűnt lány hajszálaira bukkan náluk. Evan mindent tagad, a neje hinni akar neki, a rendőrség azonban egyre erőteljesebben gyanúsítottként kezeli. Valóban ő tette?

Az augusztus közismerten az a hónap, ahova a stúdiók a gyengébb filmjeiket időzítik, amelyekre az emberek a hőség elől menekülve is beülnek. Nincs is ezzel bajom, majd szeptembertől jönnek megint az erős filmek. De hogy a dvd és tévés filmek is gyengébbek legyenek… tényleg, sorozatnézésbe kell menekülnöm.

Erre a filmre a szereposztás miatt figyeltem fel, de erről később írok bővebben.

A lényeg a cselekmény lenne, de az nem igazán tetszett. Vannak benne jó ötletek, de mégse izgalmas. Lassan is haladnak az események, és a homályos részek is túlsúlyosak. Evan hallucinációi kifejezetten zavartak. Elsőre még beugrottam, valóságnak tűnt, de onnantól kezdve gyorsan rájöttem, hogy ez csak fantázia.

Arra jó, hogy gyanússá tegye a férfit nekünk, nézőknek. Konkrétan nem látjuk, hogy bármi rosszat is tett volna, de az ilyen bevágásokkal elhintik, hogy vannak olyan gondolatai, amelyek valami rosszat sejtetnek. Azt mondja, úgy viselkedik, mint akinek bőven elég a családja. A rá nyomuló diáklányt is profin leszereli. De a bevágásokból látjuk, hogy kattog az agya ezeken a fiatal lányokon, megvan a vonzalom.

Azt nem árulom el, hogy ő tette-e, hagyok valami filmélményt, mert ez az egy, amin lehet izgulni.

Hiszen a nyomozást nem látjuk. A film azzal tölti ki magát, hogy Ellen egyre jobban gyanakszik a férjére és Malloy nyomozó egyre jobban tapad a férfira, megfigyeli.

A cím ráteszi a hangsúlyt a férfi szakmájára is. Filozófia doktora. De arra nem bírtam rájönni, ezt hogy akarták a krimi szerves részévé tenni. Vannak ugyan érdekes elgondolások arról, hogy milyen absztrakt a nyelv, de akinek nincs a múltjában nyelvészeti egyetemi óra, ezek nem fogják lekötni. Az egyik rejtélyt elmesélem, mert ez nekem is magas volt. Evan azt a feladatot adja a diákjainak, hogy bizonyítsák, a kitett szék valóban létezik. Malloy azt mondta, ez könnyű feladat. Egyetlen kérdést tett fel: Milyen szék? Aki ezt érti, kérem, velem is ossza meg az értelmezést!

A látvány tévés, nem egy látványfilm. A helyszínek szépen beleillenek a középosztálybeli miliőbe, semmi kiemelkedő.

A karakterek is elég üresek, Evan egy kicsit érdekesebb a többieknél, a kérdéses gyilkosság miatt. De legalább a színészek jók, Brosnan és Driver lazán hozzák a szerepük, Pearce is.

Egyszer meg lehetett nézni, de semmi élményt nem adott, csak megtörte a csendet.

 

A gyilkosság filozófiája - 5/3 egyszer nézhető, de inkább a színészek miatt, mint a történetért. Zsánerfilm, tévés.

https://www.youtube.com/watch?v=syitpT-swzE

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6514174341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása