Minden napra egy film

Minden napra egy film

I’m dying up here

avagy Szénné égek idefent 1. évad

2018. augusztus 12. - BBerni86

Kapcsolatos, befutásért küzdős, komikusok életét bemutató.

Goldie nevet szerzett magának Los Angelesben. Ha egy stand up komikus be akar futni, a nő klubján keresztül vezet az út a sikerhez. A szabad estéktől kezdve, a pince előadásokon át a nagy színpad egyre jobb időpontjáig, majd a tévébe kerülésig Goldie felügyel mindent. A klubot felzaklatja, hogy a legutóbbi felfedezettje öngyilkosság gyanúsan távozott az élők sorából a sikeres műsora után. De a show megy tovább, és mindenki igyekszik feljebb jutni. Cassie a nagyszínpadra feni a fogát, és keresi a maga, csajos hangját, amibe egy kis fekete humor is beleférne. Eddie és Ron pályakezdők, akik most egy gardróbban laknak, és küzdelem a mindennapi étkezés is. Nick turnéról tér vissza, tehetséges és lenne jövője, ha nem küzdene függőséggel. Közben egy új játékos a pozícióra feni a fogát, ami Goldie kivívott már.im_dying_up_here_cast.jpg

Már azért nálunk sem újdonság a stand up komédia, de messze nincs olyan múltja és története, kultúrája, mint ami az Államokban kialakult. De azért nem idegen a műfaj, így van alapunk, amivel be tudunk kapcsolódni a sorozatba.

Ami úgy is szórakoztató, hogy elég komoly drámai vonala is van. Hogy a sorozat szavajárását idézzem, a művészeknek eret kell vágniuk magukon, hogy valamit magukból adjanak, hogy a tragédiákat is humorba tudják forgatni. Közhely, de a bohóc általában nem egy vidám ember a mindennapi életében. Itt is azt láthatjuk, hogy a poénok és a jó kedv komoly sérüléseket és drámákat rejt el. Így a sorozat be tud vonzani azzal a kettősséggel, ami itt megvalósul: látjuk a műsorokat, van egy feelgood hangulat, majd szembesülünk mindazzal a fájdalommal és problémával, ami mögötte van.

Ebben az évadban két szál kötött le leginkább: Ron és Eddie, akik elvesztik a helyi támaszuk, így komoly harcot folytatnak az életben maradásért. Kész voltam, amikor pl. egy alkus vetélkedőbe mentek, és amikor elvesztették a nyereményük, de vigaszíjul kaptak egy évre elegendő reggeli müzlit, mindenki sajnálta őket, ők meg ugráltak örömükben. De az is kész volt, amikor Ron alkoholistának adta ki magát, hogy a gyűléseken begyakorolhassa a poénjait. A másik meg Nick, aki a csúcsra érhetne, de a drog és egy komolyan függő barátnő mindig visszarántja.

Szeretem a humorát is, és azt, ahogy mindig adagolják a drámát is mellé. Bár egy elmúlt korszakban játszódik, sok felvetett téma ma is aktuális tud lenni. Cassie esetében, főleg az évad végére nagyon felerősödik a nőiség kérdése. Hogy neki másnak kell lenni, csak azért, mert nő. Hogy nem a képessége miatt kerül be a műsorba, hanem a külseje miatt választják ki. Egyenjogúság? Törekednek rá, de meg nem tud valósulni.

A sorozat hangulata lazán hozza a korszakot. Nem olyan látványparádé helyszínekben és ruhákban, mint volt a pornós világot bemutató The Deuce, vagy a zeneiparos Vinyl, de a korszak benne van, csak szolidabban, és inkább utalásokban.

A casting sem sztárokkal teli, mint a fenti két HBO széria. A legnagyobb név talán Melissa Leo, és Jake Lacy volt még ismerős nekem, de különben ismeretlen komikusokkal dolgoznak. Nem baj, autentikusabbnak is érzem így az egész sorozatot.

Van már második évada is, nekem ez tetszett, így folytatom tovább, és majd mesélek róla.

 

I'm dying up here - 5/4 eredeti ötlet és történet, amiben a dráma és humor kézen fogva jár. Színészileg is oké.

https://www.youtube.com/watch?v=u69oxtXE9ME

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6614174343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása