Minden napra egy film

Minden napra egy film

Menedék

2017-es horror-thriller

2018. augusztus 22. - BBerni86

Testvéres, titkos, kísértetjárta házas.

menedek.jpgAngliából egy asszony hazaköltözik az Államokba négy gyermekével. Két nagyfia, egy nagylánya és egy kisfia van, akik mind abban reménykednek, hogy szerény körülményeik ellenére új, boldog életet kezdhetnek itt, és nem kell tovább menekülniük. Hamar új barátra is találnak egy helyi lány személyében. Ám anyjuk váratlan és kényszerből eltitkolt halála, majd egy váratlan látogató érkezése mindent megváltoztat. Jack 21. születésnapjáig elrejtőznek, már csak pár hét van addig. Egyedül Jack jár ki, aki Allie-nek udvarolgat. De a gondok egyre jönnek: kellene az iratokra az anyja aláírása, és az ügyvéd megsejti, hogy valami nincs rendben. A legkisebb, Sam szellem jelenlétét érzékeli a házban, és mindegyikük idegei túlfeszülnek, érzik, hogy valami nagyon nem stimmel. Veszélyben vannak.

Végre egy okos horror! Rendben, nem vegytisztán horror, de ettől csak jobban tetszett nekem. Mert thrillernek is kitűnően megfelelne, ami ügyesen használ néhány horroros zsánert, mint a kísértetházat. Hogy aztán okos filmként folyamatosan meglepjen, mennyire más is minden, mint aminek gondoltuk. És máris zsánert váltottunk…

Vagyis, horror is, thriller is, remek kosztümös kiszerelésbe. Nekem kifejezetten jól esett, ha már a Meg nem lett ijesztő – ennek akadnak parás jelenetei.

És okosan ijesztenek. A félelem elemibb, sejtelmekből fakad, és csak nagyon ritkán a jump scream nyújtotta pillanatnyi ijedtségre játszanak. Itt sokkal hangsúlyosabb az a zsigeri félelem, ami szinte csak egy bajsejtelem. A filmben egyre jobban érzed, hogy közeledik feléd valami borzalom, de nem tudod mi az és mikor jön, de közeledik. Ahogy várjuk, hogy lecsapjon a pokol, sokkal erőteljesebb és hatásosabb, mint amikor már átmentünk a hentelős részbe – de ezt nem mesélem el jobban. Mert vannak csavarok, okosak és meglepőek.

Mert ez különben okos film, nagyon jól felépítve. Szinte csendes a kezdés, elég eseménytelen, de mégsem unalmas. Mert a hangulat már ott van, és jók az alapok. Hogy aztán egyre nőjön a feszültség és egy erőteljes összecsapásban csúcsosodjon ki.

Jól bánik a karaktereivel. Bár horror és thriller határán mozog, a kritikusok inkább horrornak veszik, odafigyel a szereplőkre. Messze nem csak zsánerek, mint amit a horrorban szeretnek – pl. a sportoló meg a csinos. Itt mélysége, drámái, titkai vannak a szereplőknek. Megtalálták a színészeket is a szerepekre – ígéretes fiatalokat, akik közül lesz ismerős a Stranger Things évadaiból, de a lassan igazi horror királynő Anya Taylor-Joy is fontos szerepet kap.

A külsőségeiben is nagyon jó a film. A hangulatok a környezetből is fakadnak. A ház karakteres lett, és nagyon jól megjelenítik az érzelmi váltásokat is. A házban sötét van, szürkeség, komorság – a kinti jelenetek napfényesek, boldogak. Korhű a környezet, a ruhák, simán megvan a hatvanas évek vidéki hangulata.

A kritika különben vegyes. A casting nem csak nekem tetszett, de sokaknak nem tetszik, ahogy zsánerek és horror motívumok között ugrál a film. Nekem meg pont ez volt benne a nyerő – hogy azt húzzák, amit a zsánerben várok, csak éppen nem pont abban a zsánerben, amiben éppen hiszem, hogy vagyunk. Tudom, így zavaros, de megnézve érthető lesz.

Nekem tehát tetszett, ezt most nem éreztem időpazarlásnak.

 

Menedék - 5/4 okosan felépített, korrekt külsőségekkel, jó szereposztással és végig hangulatosan.

https://www.youtube.com/watch?v=cYz5sL9pbxU

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3614188919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása