Minden napra egy film

Minden napra egy film

Betörés

2018. szeptember 17. - BBerni86

Családos, menekülős, életért harcolós, rablós.

Shaun két gyermekével kénytelen lemenni vidékre a hétvégén: az apja meghalt, a lánya örökölte a házat, aki kicsit rendet akar tenni, mielőtt meghirdeti és eladja. Nem szívesen megy, nincsenek szép emlékei az apjáról, aki bűnöző volt. A gyerekek is szívesebben maradtak volna otthon. Ám már első este a nyugalom semmivé foszlik: egy négyfős csapat tör be az épületbe, fogságba ejtik a gyerekeket és a nőt is el akarják kapni. Betörni jöttek: betores.jpgShaun apja itt rejtette el valahol a négy millió dollárját, egy széfben. Az kell nekik, és mindenki balszerencséjére Shaun pont ezen a hétvégén jött le. Az asszony vissza akarja kapni a gyerekeit, a betörők a pénzt akarják, és nem hagyhatnak tanúkat. Megindul a játszma, életre-halálra. Mert Shaun a gyerekeiért mindenre képes.

Nagy elvárásaim nem voltak, megnéztem a film poszterét, és úgy döntöttem, olyan filmnek megteszi, ami mellett pakolgatok és mást is csinálok. Annak remekül is működött, és még tetszett is nagyjából.

Abszolút akciófilmesre, pörgősre vették a készítők a figurát. Nincsenek üresjáratok, amint megindul a betörés, folyamatosak a történések. Rengeteg hajsza, menekülés, osonás és settenkedés van a filmben. Talán kicsit sok is volt a jóból, mert amikor már harmadszor néztem végig, ahogy Shaun leskelődik, majd visszafut az erdőbe, vagy: ahogy a betörők ugyanúgy balhéznak egymás között, akkor jobb lett volna a kevesebb. De azért nézhető szinten belül maradt, azért nem ugyanazokat a jeleneteket ismételték meg.

Ami jobban zavart, a történetben hagyott lyukak. Van benne egy csomó minden, amire utalnak, de nem derül ki semmi a kapcsán. Az elején komolyan hangsúlyozzák, hogy Shaun az apja miatt nehezen nőtt fel és nem is tartották egymással a kapcsolatot. De mégis, mi volt ekkora trauma? Nem derül ki, mégis mi volt a nő gyerekkorában olyan traumatikus. Ahogy azt sem tudtuk meg, mégis milyen bűnöző volt az apja. De az is elég bután néz ki, ahogy megérkezik a nő férje, a bandavezér Eddie elkapja és elbánik vele, mikor a gyerekek rohannak neki segíteni, halottnak tűnik. A végére meg felül, nyöszörög kicsit, de lelkesen öleli magához a családját?

A karakterek is gyakran emiatt voltak hiányosak nekem. Shaun és családja alapjaiban meg van rajzolva, főleg az anya, aki a film központi karaktere. Az a legfontosabb, hogy ő az ANYA, így csupa nagybetűvel, aki harcra kész, ha a kölykeit fenyegetik. A betörők viszont még vázlatosnak is halványak, igazából alig tudunk meg róluk bármit is. Csak az alapjuk van meg: az erőszakos állat, az okos tervező, a technikai szakember és a helyes, aki begyűjti az infókat, de nem egy erőszakos alkat. Ezen túl semmit nem is tudunk róluk, pedig gyakran az ő nézőpontjukból látjuk az eseményeket.

A helyszín minimális, egyetlen házban és a környékén játszódik a film, de a ház hatalmas és tele van kütyükkel, körötte pedig erdő van. Simán ment a cselekményhez és hangulathoz.

Sorozatból több ismerős arcot is fel lehet fedezni benne. Revolution, 13 reasons why, Empire, Grace klinika, többek közt, ahonnan vadászhattok ismerőst.

Egyszer elment, úgy érdekes is volt, de nem egy többször is nézős alkotás.

 

Betörés - 5/3,5 érdekes, jól felvezetett történet, csak éppen az önismétlései, a történeti lyukak zavaróak.

https://www.youtube.com/watch?v=l2IRWwyOjrU

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5014243965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása