Minden napra egy film

Minden napra egy film

A világ összes pénze

2018. szeptember 22. - BBerni86

Emberrablós, váltságdíj összeszedős, gazdagos.

A valaha élt leggazdagabb ember Getty volt, aki az olajjal kezdte, de öregkorára mindenben benne volt a keze. Vagyonokat érő műkincsgyűjteménye volt, a neve fogalom volt. A családját azonban hanyagolta. Mikor Paul fia állásért fordul hozzá, ad neki egy esélyt, de arra már nem figyel, hogy a vagyon ne rontsa meg a fiát. Egy tönkrement házasság és fiú fizette meg az árát. A legidősebb unoka, Paul Rómában élt az anyjával. Elrabolták, 12 milliós váltságdíjat kértek érte. Gail nem rendelkezett vagyonnal, kénytelen volt egykori apósához fordulni. A milliárdoshoz, aki naponta többet keres ennél a 12 milliónál, de nem hajlandó fizetni. Gail egy egykori ügynökkel igyekszik megoldani a helyzetet, míg Paul igyekszik életben maradni és az öreg is átgondol pár dolgot.a_vilag_osszes_penze.jpg

Ez a történet is elég népszerű volt – feldolgozta egy sorozat is, amelynek be lett rendelve a második évada is, vagyis lesznek még Getty családi történetek. De elkészült ez a Ridley Scott film is, aminek már az elkészülte is megér pár sort: ez az a film, amiből utólag kivágták Kevin Spacey teljes alakítását a zaklatási ügyeire reagálva. Nem semmi, hogy Scott képes volt minden jelenetét újraforgatni, más színésszel.

De e történeten túl, milyen a film? Mivel a sorozatot is végignéztem, elsősorban ahhoz tudom hasonlítani. És a film tetszett jobban, több szempontból is.

1: pont annyi cselekmény volt, hogy 2 órát izgalmasan és feszesen ki lehetett tölteni vele. Ahogy Getty – Paul – Gail szemszögeit váltogatta a film, folyamatosan másként voltunk feszültségben tartva, még a cselekmény végkimenetelének ismeretében is. Paul az életéért küzdött, és még egy ötletes szökési kísérlete is volt. Gail a pénzért küzdött, és a nő érzelmi hozzáállása jó ellenpontja volt a mellé rendelt egykori titkos ügynök hűvösségével. Az öreg Getty meg a pénzt hajtotta. Az ember közbe elgondolkodott, hogy sajnálja vagy megvesse őt.

2: a karakterei jól voltak összerakva, filmes keretek között is összehoztak olyan jellemeket, mint a sorozat több rész alatt. Paul sokkal szimpatikusabb lett itt, az már más kérdés, melyik figura közelítette meg jobban az igazi Getty fiút. De a legösszetettebb karakter díja bizonyára az öregé, akihez képest Dagobert bácsi maga a Mikulás.

3: külsőségek, hitelesség. Szerintem ezek is kipipálhatóak. A római helyszíneket örömmel nézegettem, és amennyire ismerem a figurákat a sorozatból, itt simán rájuk lehetett ismerni.

4: jobb színészek, jobb alakítások. Bár mellékszereplőnek számít, de képes leszek Mark Wahlberg kiemelésére. Talán azért is, mert kilométerekkel hitelesebb, mint amilyen Fraser volt a sorozatban. Plummer, Williams nagyon rutinosan és profin játsszák a szerepük. Azért a kisördög bennem van, valahol szomorú, hogy azt már soha nem tudjuk meg, milyen volt az eredeti film és mit hozott ki Spacey a figurából…

Azt nehezebben tudnám megfogni, hogy miről is szólt a film. Gail Getty szálán keresztül lehetne arról írni, hogy mire nem képes egy szülő a gyerekéért. Getty kapcsán elmélkedhetünk arról, hogy a pénz boldogít-e. Még egy eszembe jutott: miért volt az jó, hogy csak gyűjtötte a pénzt, soha nem élvezte ki? Mire jó a világ összes pénze, ha csak áll és nem használod?

Nekem tetszett, jobban, mint a sorozat, egyszer érdemes megnézni.

 

A világ összes pénze - 5/4 érdekes, pörgős, jó színészekkel és jól megfogott történettel. Látványra is korrekt.

https://www.youtube.com/watch?v=dxqIyMp3pPI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2814255653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása