Minden napra egy film

Minden napra egy film

A hitehagyott

2018. október 01. - BBerni86

Vallásos, kétséges, kapcsolatos.

Ernst Toller tiszteletes elég gonddal küzd ahhoz, hogy naplót kezdjen írni terápia gyanánt. Az egykori tábori lelkész egyetlen fiát is arra buzdította, hogy a családi hagyományt folytatva jelentkezzen katonai szolgálatra. Joseph fél év szolgálat után egyike lett az iraki áldozatoknak, amire Toller házassága ráment. Egy kis történelmi templom lelkészének szegődött, ahol egyre erősebb gyomorpanaszaira nyugodtan borozgathat. Ahol felkeresi egy fiatal nő, aki az első gyermekével várandós, de a férje ettől komoly lelki válságba került. Michael olyan elkeserítőnek látja a világ és természet jövőjét, hogy nem tud abban hinni, hogy egy új generáció bármit is örökölhetne katasztrófán kívül. Miközben Toller segíteni próbál neki, sokkal inkább Michael lesz hatással rá, aminek a saját életében is következményei lesznek.

Ezzel a filmmel nem sok mindent tudtam kezdeni. Leginkább értetlen vagyok vele kapcsolatban. Mi volt ez? Miről a_hitehagyott.jpgakart szólni? Még abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán szórakoztató filmnek szánták-e. Számomra közelebb állt egy művészfilmhez, bár annak meg túl könnyed. Sok-sok kérdőjelet látok magam előtt.

Ami nagyban annak is köszönhető, hogy az a film vége, ami. Ha Toller befejezi, amit elkezdett, ha megtörténik a radikális tett valamelyike (mert kettő nagyon szélsőséges dologba is belekezd), akkor azt mondanám, ez a film arról szólt, hogy környezetünk a katasztrófa szélén áll, és ha nagyon hamar nem lesznek világ szintű változások, akkor a világunk halálra van ítélve. De nem az lett a vége, hanem valami olyasmi, aminek se értelme, se jövője, és még hiteltelennek is éreztem. Nem akarom elmesélni, de egyszerűen nem értettem. Most akkor mégis azt mondja a film, hogy a szeretet minden rosszat felülírhat? De annyira lemennek előtte pesszimistába, hogy ezt nem tudom elfogadni. A fejemben még az is megfordult, hogy a vége álomjelenetnek jobban elmenne, mint realitásnak.

Bocs, tudom, ebből a film ismerete nélkül nem sokat értettetek. De ha megnézitek, érteni fogjátok.

Különben a film kapott egy egész jó narrációt. Toller atya naplót ír, így mindenre szinte azonnal kapunk reflexiót. Ami jól tükrözi, hogy lesz a lelkészünk a címnek megfelelően hitehagyott. Ennek van egy kis sötét humora is, ami fel tudja dobni a különben egyre komorabb filmet.

Van cselekménye, történnek dolgok, ha nem is látványosak. Ha nem is merném mozgalmas drámának nevezni, annyi cselekménye simán van, hogy messze kerüljön az unalmas és eseménytelen kategóriától. Némelyik eseménye kifejezetten jól kitalált: Michael temetése komolyan nem tudom, hogy vicces és nevessek rajta, vagy annyira tükrözi a katasztrófát, ahova rohan a világ, hogy sírni kellene rajta.

Ethan Hawke viszi a hátán a filmet, nagyon hitelesen szenved benne. Egészen megidézte bennem a BBC Sean Bean által hitkérdésekkel küzdő papját, bár azért Bean teljesítménye szerintem nagyobb volt. De lehet, hogy azért érzem így, mert történetben az övé erősebb. Amanda Seyfried meg alig több itt biodíszletnél.

Nekem nem tetszett, kicsit sajnálom is, hogy ezt néztem. Komor is, zavaros is, FURA.

 

A hitehagyott - 5/2 nekem túl művészfilmes volt, érdekes narrációval, de zavaros véggel és cselekménnyel.

https://www.youtube.com/watch?v=hCF5Y8dQpR4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2814273777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása