Minden napra egy film

Minden napra egy film

Boldog Halálnapot!

2018. október 28. - BBerni86

Egyetemes, napismétlős, gyilkosos, jobbá válós.

Theresa fájó fejjel ébred egy kollégiumi szobában, ahonnan viharzik tovább. Besiet órára, flörtöl kicsit titkos szeretőjével egyben tanárával, és este menne a születésnapi bulijába. De csak menne, mert odafelé meggyilkolják. Theresa fájó fejjel ébred, megint Carter szobájában. Megint a születésnapja van. Döbbenten tapasztalja, ismétli a napot. De hiába változtat, a gyilkos megint lecsap és végez vele. A lány egyre jobban kiakad, a jófej Carter hisz neki, és ad egy tanácsot: nyomozza ki a gyilkos személyét! Ahogy Theresa minden halála előtt lenyomoz egy gyanúsítottat, rádöbben, mennyire rossz volt eddig. Az anyja nem lenne büszke rá. Így magán is boldog_halalnapot_intl_pl_hun_new3_m.jpgváltoztatni kezd, és felismeri, kik az életében fontos személyek. Már csak a gyilkost kell leállítani, hogy egy jobb és értékesebb életet élhessen.

Vannak olyan filmek, melyek arra épülnek, hogy a főszereplő folyton újraéli a napot, amíg meg nem old valami fontosat. A klasszikus példa az Idétlen időkig, de idén volt egy Mielőtt elmegyek is, vagy pár éve a Holnap határa. Sorozatokban is rendszeresen előfordul ez a motívum. Az egyik kedvenc történetvezetési formám ez, regénybe és filmbe is szívesen olvasok/nézek ilyet.

Így a „Boldog Halálnapot!” előtt is tele voltam várakozással. Leginkább egy kellemes kis horror komédiát vártam és erre ezt kaptam.

Az ötlet nagyon bejön, és helyenként a film is nagyon tud működni. Amikor nem veszi komolyan magát, amikor az a horroros komédia tud lenni, aminek nagyon akartam nézni. Theresa nyomozása a lehetséges gyilkosai után mosolygós. De nem ilyen az egész film. Egy-egy részen tényleg horror akar lenni, és egyszerűen a tini komédia után nem bírtam felfogni, hogy csöppentem egy thrilleres horroros történetbe. Azért rossz ez így, mert ha csak ilyen lenne, vagy csak olyan: eldöntené, hogy nevettetni vagy ijeszteni akar, akkor működne. Külön-külön jó tini horror vígjátéknak szerelmi szállal és thrilleres nyomozásnak is. De a két fele nem illik össze, és ez rontja az élményt.

Az elején nehéz volt az is, hogy drukkoljak a lánynak. Nem jó ember, megkeseríti a környezete életét. Igen, idővel kiderül, miért ilyen és változni is fog, de addig a halála inkább kívánatos, mint elkerülendő.

A látványában is az a kettősség van, mint a stílusában. Tinifilm vs. gyilkolós thriller. Külön-külön OK, de itt sajnos egymás mellé teszik őket.

A színészekkel különösebben nincs gond, ez a film nem a színészi játékról szól. Senkinek nem ez lesz az ugródeszka a karrier felé, de azon lehet játszani, ki honnan ismerős. Lori karakterén gondolkodtam sokat, nem volt szimpi: a Shameless-ben is utálom. Rájöttem.

Egyszer meg lehet nézni, nem rossz, csak sajnos nem is olyan jó, mint ami lehetett volna.

 

Boldog Halálnapot! - 5/3,5 nagyon vártam, és ha nagyot nem is csalódtam, de jobbra számítottam. Az alapötlet nagyon jó, de a film nem tudja eldönteni, hogy vígjáték, horror vagy tinifilm akar lenni. És ahogy egyikből csúszik a másikba, fura. Pedig ötlet lenne benne, a folyton lecsapó gyilkos és Theresa nyomozása is tetszett, még a személyiségfejlődése és a szerelembe esése is elment. Ismert színész nincs benne, de ezen nem is kell meglepődni. Csak egy könnyed kikapcsolódás, mélységek nélkül. Azért horror komédiának jobban tetszett volna.

https://www.youtube.com/watch?v=QSVYATiZjF8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8214328029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása