Minden napra egy film

Minden napra egy film

War & Peace

minisorozat

2018. november 04. - BBerni86

Kosztümös, romantikus, háborús.war_peace.jpg

Pierre fattyú ugyan, de apja, Bezukhov gróf kedvenc fia is egyben. Az idealista, álmodozó fiatalember teljesen elveszik, amikor apja a végakaratával törvényesíti és mindent megörököl. A társaság hirtelen ünnepeltté teszi, behálózza egy társasági szépség, és képtelen lesz kitörni boldogtalan életéből. Jó barátja, Andrei herceg tisztként szolgál a seregben. Sérülten megy haza, éppen a felesége szülésére. Az asszony elveszti, a fiuk túléli. Andrei lelkében valami meghal, későn ismerte fel, mennyire nem mutatta ki a szeretetét a feleségének. Életunt lesz. De egyszer találkozik Natashával, és a fiatal élettel teli lány szerelmet ébreszt benne. Eljegyzik egymást, de Andrei apja egy év jegyességet megkövetel. Natasha egy csábító hálójába esik, a társaság kiveti magából, és a háború mindenkit meggyötör. Andrei visszatér a frontra, ahova Pierre is követi, Natasha bátyja, Nikolai is szolgál, míg a család odahaza igyekszik túlélni és szép lassan csődbe megy.

Elég lehetetlen küldetés pár mondatba összefoglalni a Háború és békét. Nem is vagyok elégedett magammal, de azért a fő szálakat kiemeltem: Pierre – Natasha – Andrei vannak a középpontban, és az ő családjaik körül bonyolódnak az események. Azt még valahol mókásnak is tartom, hogy házasságok révén ez a trió és rokonaik valóban családdá lesznek a történet végére. (Már, aki túléli a történetet, természetesen.)

A cselekmény különben hűen átveszi Tolsztoj regényének cselekményét. A filmes formátumnak meg van az előnye is, hogy sokkal emészthetőbben tálalja az író nézeteit, leírásait, miközben a cselekményt pörgetni is tudják. 6 részes a minisorozat és szépen ki is töltik a szerelmi bonyodalmakkal, háborús részekkel.

De ami igazán lényeges, hogy a tanulságok is benne vannak. Hogy egy tisztább, a mindennapok szépségére koncentráló élet mennyivel többet ér, mint az arisztokraták csillogó, de ármányokkal teli világa. Hogy a háború miképpen nyomorít meg embereket, akár a fronton, akár a családi otthonokban. Hogy a büszkeség hogyan képes a boldogság útjába állni, és milyen ereje van a megbocsátásnak. Minden háború és veszteség ellenére egy pozitív történet, amiben a happy end sem marad el. Ritka napsugaras a sorozat zárójelenete.

A 6 rész bőven elég, hogy karaktereket építsenek és megmutassák a fejlődési íveket. Általában van egy karakter, egy nagy jellemhibával, amit a végére a szenvedéseivel le tud győzni. Andrei képes lesz megbocsátani, Pierre felfedezi a boldog élet titkát, Nikolai túl tud lépni az önző, szerencsejátékos énjén, Natasha is felelősségteljesebb lesz. Azért a romantikus jegyek megmutatkoznak abban, hogy vannak fájó halálok a történetben és a gonosz karakterek elnyerik méltó büntetésük. Különösen durva, ami Pierre feleségének jut.

A BBC minőség a külsőségekben is látszik. A kosztümök és helyszínek csodálatosak, önmagában is jó volt nézni őket. A báli jelenetek jobb szó híján pazarak, és azok a ruhák…

A casting is tele van telitalálatokkal. Paul Dano nagyon eltalálta Pierre alakját, Natasha Lily James megformálásában pont olyan napsugaras, ahogy abba Andrei herceg beleszeret. Mellékszerepekben is csupa ismerős arc a brit színészek java közül.

Nekem nagyon tetszett, legalább ilyen jó legyen az idei Nyomorultak BBC feldolgozás is!

 

War & Peace - 5/5 hűen adoptálja a regényt, kosztümben és helyszínekben is szép, jó a casting is.

https://www.youtube.com/watch?v=H-BCmUeHE5c

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5214351847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása