Minden napra egy film

Minden napra egy film

Not another happy ending

2018. november 16. - BBerni86

Szerelmes, szabotálós, regényt írós.

Jane írt egy regényt, melyben az apjával kapcsolatos emlékeit dolgozza fel. De senkinek nem kell, már külön fala van, ahova a visszautasításokat gyűjti. De akkor jön a francia származású Tom, aki lát benne fantáziát, not_another_happy_ending.jpgleszerződteti két könyvre, és a lány szerkesztője is lesz. Ám a címváltással felhúzza a lányt, aki közli, megírja a másik könyvet, és viszlát. Az első hatalmas siker lett, és Jane életébe több változást is hoz: szerelemre lel, és az apját is visszakapja. Viszont, az új regény vége nem akar összejönni. Tom felfigyel rá, leblokkolt. Segíteni akar, és az író miből táplálkozik? Szenvedésből. Így elhatározza, hogy barátja és munkatársa közreműködésével szabotálja Jane életét, hogy írni tudjon. De a trükközés közepette kénytelen lesz szembenézni azzal, hogy a regénynél mennyivel fontosabb neki a lány maga.

Roppant kíváncsi voltam erre a filmre, újabban ugyanis romantikus komédiákat van kedvem nézni. Itt külön érdeklődésre adott okot, hogy regényből készült, és nálunk se a film, se a könyv nem beszerezhető. Angolul azért összejött, és most elmesélem a tapasztalataim.

Először is, nem egy szokványos romantikus komédia. Csak annak indul. Ahogy Jane megérkezik, Tom elkezd vele foglalkozni és megszületik a sikerregény. Közben végig érezni, hogy ez a két ember összeillik, és szerelmes párnak is működnének. Megvan a szikra – de még fel se lobbanhat, máris eltérünk a zsánertől. Jane megsértődik, Tom barátból ellenséggé válik, és érkezik Will, az új szerelem, akivel össze is költözik a lány, és a film egy pontján egy eljegyzési gyűrű is előkerül.

Amikor Jane leblokkol, akkor indul a komikusabb vonal, azzal, ahogy Tom keresztbe akar tenni neki, hogy végre tudjon írni. De szegényem annyira béna dolgokat tud kitalálni, hogy nem válik a film igazán komédiává. Az a legnagyobb húzása, hogy a lány féltett szobanövényét kicseréli egy elszáradtra. Pedig ötletel, ebbe-abba bele is fog, de talán nem is igazán akartak ezen humorizálni.

Mert a felszín alatt végig ott van az is, hogy ez nem arról szól, hogy vége legyen a könyvnek. Ugyan külön vannak, nem is beszélnek egymással, de Jane és Tom a film szerelmespárja, akik szeretik egymást, csak ezt maguknak se vallják be. Így Tom kísérletei igazából azt a célt szolgálják, hogy Jane életébe visszajusson.

Vagyis, a film a romantikus és a komédia mezsgyéjén halad, de igazán egyik se tud, vagy akar lenni. Vannak jó pillanatai, de igazán jó helyett csak pozitív értelemben érdekes lett.

A cselekmény viszont intelligens, és finom humora is van. A karaktereket egyedivé igyekeztek tenni, és egy-egy mellékszereplő igencsak egyedi ötleteket kapott. Amit az egész film alatt nem értettem, az pl. Tom haverjának munkája. Segít Tomnak a kiadóba, de mellette irodalmat is tanít, ránézésre középiskolásoknak. Közbe belestünk az órájára, és akkora idiótaságokat mondott a gyerekeknek, hogy nem értettem, mi van. A végén magyarázza el, hogy ezzel szórakozik. A gyerekek mindent elhisznek neki, bármekkora idiótaság is legyen.

A casting is jól sikerült. Karen Gillan már nagyon szépen építi a karrierjét, itt remekül működött naivának. Caestecker meg a kedvenc SHIELD ügynököm a sorozatból.

Igazából jobbat vártam, de így is tetszett, egyedi. Kár, hogy nálunk nincs a regény kiadva…

 

Not another happy ending - 5/3,5 bájos, van benne valami egyedi, de nem igazán romantikus, se nem komédia. Érdekes.

https://www.youtube.com/watch?v=1xmweTUqjkA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8414372677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása