Minden napra egy film

Minden napra egy film

Egy egyesült királyság

2018. november 25. - BBerni86

Nagypolitikai érdekes, jogokért kiállós, házasságos.

A II. világháborút követően Bechuanföld trónjának örököse Angliában tanul jogot, míg nagybátyja az angolok segítségével vezeti az országot. A diploma után már nagyon várják haza a fiatalembert. Ő azonban egy estélyen megismerkedik egy angol lánnyal. Ruth és Seretse szerelembe esnek, bár tudják, több szempontból is tiltott a kapcsolatuk. Seretse király lesz, a lány titkárnő. Seretse fekete afrikai, Ruth fehér angol. De a szívükre hallgatnak,egy_egyesult_kiralysag.png összeházasodnak, bármi is legyen az ára. Mindenki ellenük van, így az angolokkal és Seretse népével is harcolniuk kell, hogy együtt maradhassanak. Miközben az Afrikába költözött Ruth hozzáállása és viselkedése lassan megnyeri az afrikaiakat, Seretse rájön arra, az országának hogyan lehet leginkább a hasznára, és szabadulhat az angol iga alól. Új állam születik.

Szeretném azt hinni, hogy azért halad a világ előre, ha az emberiség újra és újra rá is cáfol erre a hitemre. E filmben megjegyzik, hogy az angol kormány kiakadt volna, ha a királynőjük színes férfit választott volna párjául, és lemondatták volna a trónról. Most Harry herceg félvér lányt vett el, és az érkező gyermekük a 7. lesz a trónöröklési sorban, annak ellenére, hogy valószínűleg több árnyalattal barnább lesz a bőre, mint a sorban előtte álló unokatestvéreié.

Ennek ellenére még mindig aktuálisak azok a gondok, amelyekről ez a film mesél. Miért nem képes az emberiség túllépni azon, hogy kinek mennyi pigment van a bőrében? A filmben a mainál erősebben mutatják meg a jelenségeket, de egy pillanatra se higgyük azt, hogy teljesen megoldottuk a faji előítéletek kérdését. Az angol királyi házhoz visszatérve Harry elvehette Meghant, de fogadni mernék, William kevésbé lett volna népszerű vagy elfogadott egy kevert rasszú párral.

A faji kérdésen túl azt is érdemes kiemelni, hogy milyen embertelen a politika. Milyen álnok és hazug. Amit ebben a filmben művel az angol parlament külpolitikai megfontolásból… komolyan elgondolkodtam rajta, hogy mit mond az a fajunkról, hogy ennyire gátlástalanul és embertelenül lehet vezetni.

Ez az, ami tetszett a filmben. Elmondott egy megtörtént történetet, a világtörténelem egy olyan részét, amire a mi nevelésünk semmi súlyt nem tesz. Tudja valaki, melyik afrikai ország született meg Bechuanföld utódjaként? Ebből a filmből megtudjuk, miközben olyan politikai és társadalmi kérdéseket vet fel, amelyek ma is aktuálisak, és igenis kell foglalkozni vele.

Jól felépítették a magánéleti szálakat, megszeretették a szereplőik, és akkor is érdekes tud lenni, ha a fenti szempontokkal nem akarunk foglalkozni. Korrekt a látványa, szépek az afrikai vágóképek, talán csak a korhangulatot nem éreztem annyira, ha nem mondják, nem jövök rá, a XX. század melyik részén játszódik.

De az, ami nagyon nem tetszett és zavart, a szereposztás. Rosamund Pike remek színésznő, itt is nagyon korrekt az alakítása. David Oyelowo alakításába se kell belekötni. De valaki magyarázza el nekem, miért őket szerződtették erre a szerepre? 15-20 évvel idősebbek, mint akiket játszanak, és ez bizony látszik. Engem annyira zavart végig, hogy az kimondhatatlan. Miért játszik huszonéveset egy negyvenes?

Korrekt film, talán kicsit szentimentális, de a szereplők korát leszámítva nekem tetszett.

 

Egy egyesült királyság - 5/3,5 tartalmában jó volt, a színészek is jól játszanak, de nekem nem stimmelt a koruk. Zavart.

https://www.youtube.com/watch?v=pX5vI4osR50

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6414391160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása