Minden napra egy film

Minden napra egy film

Össztűz

2018. november 29. - BBerni86

Bűnözős, egymást átverős, lövöldözős.

Egy eldugott raktárban illegális üzletre gyűlnek össze a felek. Az írek fegyvert akarnak venni, és az egyik ossztuz.jpgszervező, Frank kissé szerencsétlen rokonát szervezi be a fegyverek elszállítására. A fegyverkereskedő Vernon a saját csapatával érkezik, akik között szépfiú testőr, de izomember is akad. Az első akadályt, nem a rendelt fegyvereket hozták, leküzdik, de aztán elszabadulnak az indulatok, amikor a szállítók egymásra ismernek: tegnap éjjel egy lány miatt egymásnak esnek. A békülésre esély sincs, és amikor egy fegyver is elsül, mindenki előrántja a saját pisztolyát, puskáját, és az üzletnek már befellegzett. Vadul egymásnak esnek, néha egymás ellen is fordulva, miközben egy harmadik fél is beszáll a játszmába. Kinek a fegyver, másnak a pénz kell, de akad olyan is, aki csak túl akarja élni a patthelyzetet.

Még vadászom jó romantikus komédiára, de lassan belátom, kicsit más zsánerek felé kell kirándulnom, ha valóban szórakoztató filmet akarok látni. Most éppen egy fekete komédiára sikerült ráakadnom, ami ugyan 2016-os film, de eddig még nem láttam, és jókat tudtam mosolyogni rajta.

Az Összetűz sokban emlékeztetett a Tarantino klasszikus, a Kutyaszorítóban helyzetére, de nem annak a filmnek az újrajátszásáról van szó. Egy helyszín, változatos szereplők, konfliktusok és sok fegyver. Kihasználják minden előnyét annak, amit az egyhelyszínes filmek nyújtani tudnak. Van feszültség, dráma, izgalmak. És jófajta fekete humor is.

A cselekményt nagyon nem tudom mesélgetni, össze tudnám foglalni annyiban, hogy az emberek menet közben is csoportokat alkotva egymás ellen küzdenek. A lövöldözésből indulunk, de a fegyverek is kifogynak egyszer a lőszerből, és megindul a kreatív egymásnak esés, miközben sokan már járni se tudnak. Western idéző fedezékek gyártása és használata, de a fegyverek terén is jutnak eszement ötletek az eszükbe. Nekem a kedvencem talán az volt, amikor a film végére Chris megpróbál elsántikálni a helyszínről, és egy esernyő vázat fog be sétapálca gyanánt, szerintem el tudjátok képzelni, mekkora sikerrel.

Nem is kell az értelmet keresni a filmben. Lőnek, küzdenek, néha egészen vicces módon, és csak úgy röpködnek a verbális beszólások és humorbombák. Hamisítatlanul fekete humora van a filmnek, ami nekem nagyon tetszett, de akinek nem jön be, szerintem nem fogja érteni a filmet se, és inkább bosszankodna rajta, mint szórakozna. Különben hamar el lehet dönteni, az ember agya beveszi-e a filmet – akinek az első 20 perc nem tetszett, nem érdemes erőltetni. Itt nincs csavar és stílusváltás, egységesen ilyen a film 80 perce.

Vonzó lehet a szereposztás. Nekem elsőre az volt a becsalogató, igaz, utána felfedeztem magamnak a film humorát. A legnagyobb nevei között olyan színészekre lelünk, mint: Brie Larson, Cillian Murphy, Armie Hammer, Sharlto Copley és Jack Reynor. A karakterek nincsenek mélyen ábrázolva, de a színészek tudnak adni bele annyi pluszt, hogy mégis emlékezetesek legyenek. Hammer, Murphy és Copley jeleskedtek e téren igazán.

Üzenetet, mélységet nyomokba se lehet találni, ez kifejezetten egy guilty pleasure szórakoztató alkotás, jó beszólásokkal, fekete humorral és nem kevés kellék kreativitással.

Az én tetszésem elnyerte, szerintem fogom ezt még nézni a jövőben is!

 

Össztűz - 5/4 fekete komédia, agymenés, ami egyszerre akciós és vicces is, erős szereposztással.

https://www.youtube.com/watch?v=oDD3I0uOlqY

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr10014402268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása