Minden napra egy film

Minden napra egy film

5 film, amit látnod kell

Horror vol.2

2018. december 11. - BBerni86

Egy lista már volt a témában: Link

De akkor 5 újabb horror, amit pótolhatsz, ha kimaradt volna!

5: Insidious sorozat - ha jól számolom, már 4 résznél jár ez a filmes világ. Ha az alapokat akarom vázolni, akkorf5_8.jpg vannak olyan emberek, akik álmukban képesek kiszakadni a testükből és egy szellemi síkon bolyongani. Csak éppen ez veszélyes, mert a testük meg akarják szállni a halottak szellemei, mert közöttük akadnak igazán ijesztőek és borzalmasak is. A filmek középpontjában egy család és a nekik segítő médium áll - a testkilépés sajna öröklődik a családban, így mindig van valaki, akit meg kell menteni odaátról. Ha Vera Farmigáról azt mondtam, a Démonok között előtt is voltak horror tapasztalatai, akkor ez áll filmbeli férjére, Patrick Wilsonra is, aki ebben a sorozatban alapozta meg a horror arcát, a jófiú oldalon. Démonok között film még lesz, nem lepne meg, ha Insidious is érkezne még. Eddig ennek egységesebb a színvonala.

4: Vaksötét - ez akkora siker lett, hogy már készül a folytatása is, a Vaksötét 2. A film főszereplője pár kamasz, f4_8.jpgakik betörnek a környékükön lakó fura és vak férfi házába. Könnyű pénzszerzés a cél, de amit odabent találnak, az messze nem az áhított pénzt. Egyrészt, a férfinak van egy szörnyű titka a pincébe rejtve, amiről tudni se akarnál. Másrészt, ő nem egy jóságos öreg vak, hanem egy veterán, aki látás nélkül is brutálisan lekapcsolja, aki az útjába kerül. Van egy gyilkos ebe is segítségül, de más eszközzel sem bánik rosszul. A hajsza megindul, és a kölykök már az életükért küzdenek. Stephan Lang az Avatar főgonosza után újabb ikonikus rosszfiú szerepet kapott, a kamaszok között pedig ott a 13 okom volt Dylan Minnette-je és a most kicsit eltűnt Jane Levy, aki pedig ezzel szépen kijött a sorozatszínész skatulyából.

3: Sinister - létezik a folytatása is, de az első volt az, amelyben minden szerencsésen összeáll. A történet szerintf3_8.jpg van egy válságban levő író, aki olyan eseteket dolgoz fel regénnyé, melyek valóban megtörténtek. Mivel egy ideje nem megy az írás, a családját beköltözteti egy házba, ahol családmészárlás történt és írni akar az esetről. Míg dolgozik, a padláson nagyon durva videókra bukkan. Le vannak filmezve a családok legyilkolásai. És a férfi felfigyel egy démon jelenlétére is a kockákon. A házban szaporodnak a fenyegető jelek, a gyerekei viselkedése is változik, a démon kísérteni kezd és az író félni kezd. De már elindította a folyamatot, melynek a végére megint híres lehet. Csak nem éppen úgy, ahogy eredetileg akarta... Jó a csavar, a gyilkosságos videók sokkolóak, és itt még a jump scream sincs eltúlozva. Ethan Hawke is jó volt benne, és a Purge mellett egy másik horror szériát is elindíthatott ezzel a filmmel.

2: Az árva - bár igazság szerint thriller zsánerben is nevezhetném, van annyira hátborzongató, hogy nagy f2_8.jpgvérengzés nélkül is listára vegyem. A történet szerint van egy szimpatikus házaspár - Vera Farmiga már a Démonok között univerzum előtt is képviseltette magát a horror világban - akik örökbe fogadnak egy kislányt. Ő Esther, aki látszólag aranyos és kedves. De a családdal egyre különösebb dolgok történnek, és az anya gyanakodni kezd, hogy a bajok mögött Esther áll. Nyomozni kezd a lány múltja után, és valami olyasmire bukkan, ami szintén beleférne a legdurvább filmes csavarok listára, ha írnék ilyet. Nagyon eltalált a hangulata, nagyon működik Esther figurája és a csavar a film végén. Az öcsémmel máig veszekszünk miatta: egyszerűen nem hiszem el neki, hogy előre kitalálta a végét!

1: Fűrész - nagyon hangsúlyozom, hogy az első rész! Én ugyan a teljes sorozatot el bírom nézni, de az első az, f1_6.jpgamikor még nem az volt a lényeg, hogy Jigsaw minél borzalmasabb halálnemeket ötöljön ki. Ez legalább annyira karakterdráma is, és horror nélkül is megállná a helyét. Ezt mutatja, hogy eredetileg színdarab volt, ahol eleve nem szólhatott minden az ötletes gyilkosságokról. A történet szerint van egy sorozatgyilkos, aki nem szokványos módon öl. Elkapja az áldozatait, és feladatot ad nekik. Ha teljesítik, élhetnek - csak éppen nem egyszerű a teljesítés. Általában megfeleltethető az elkapott személy egy elkövetett bűnével/hibájával, és bántania kell magát, ha élni akar. Kudarc esetén jön a halál. A rendőrség nyomoz, miközben egy újabb játék vette kezdetét. Két férfi, egy fürdőszobába megbilincselve, és a kulcsot kell megszerezniük a jelek alapján, miközben egy hulla fekszik a szoba közepén. Szép lassan kiderül, hogy kapcsolódik egymáshoz az életük, mit visz el a Fűrész, ha a láncot nem... És bizony ennek a filmnek a végén van egy olyan csavar, hogy még mindig borzongat, pedig már láttam nem egyszer. Ez egy okos film volt, amiben összeállnak a részletek egy döbbenetes megfejtésig, és igen, vannak benne véres halálnemek, de még nem egy agyatlan slasher. Nem véletlenül lett kultikus, máig ez a sorozat legjobb darabja, ami, ahogy fent kifejtettem, nem jelent egyet a legvéresebbel.f1-2_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6914466698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása