Minden napra egy film

Minden napra egy film

A Grincs

(2018)

2018. december 25. - BBerni86

Karácsonyt elrablós, kisállatos, mesevilágos.a_grincs.jpg

A Kik kedves, bájos lények, akiknek a karácsony a kedvenc ünnepük. Idén minden eddiginél nagyobb ünnepséget szerveznek, és kis városuk hamarosan karácsonyi mesevilággá változik. Ami kifejezetten irritálja a hegyen élő lényt, aki a Grincs. Gyerekkori rossz emlékek sora tör rá, és a Kik minden megnyilvánulása idegesíti és fáj neki. Így tervet kezd gyártani: gyerekként neki fájt az ünnep, most fájjon mindenki másnak! Beöltözik Télapónak, de nem hozni fogja a varázst, hanem lopni! Mindent, mi karácsonyi, szánra pakolna és szakadékba dobna. Ehhez álöltözet, meg rénszarvas se ártana, szerencsére mellette van Max kutya, és ketten minden akadályt vesznek. Még akkor is, ha a kis Cindy Lu pont idén akar Mikulást fogni, amiből Grincs elkapás kerekedik.

Az Illumination lassan felküzdi magát oda, hogy a harmadik nagy mesegyártóként emlegessem. A trón a Disney/Pixar kezében van, nálam utána a DreamWorks vonul, de már ezt a céget teszem mögéjük. Igaz, nekem nem a Gru a szívem csücske, és azon kevesek egyike vagyok, aki rühelli a minyonokat, de annyi más csodás mesét kaptam tőlük, hogy elnézem nekik azokat a sárga idiótákat is.

Egyszer már született csoda abból, amikor ez a cég dr. Seuss történetet adaptált. A Lorax hatalmas kedvencem. A Grincs is nagyon tetszett – és nekem nem fáj, hogy cuki mese lett. Mégis, minek kellene egy karácsonyi mesének horror elem? Jó, el lehet képzelni. Burton és a Karácsonyi lidércnyomás tökéletesen hozza, de nem ezt vártam a Grincs meséjétől.

Itt arra tették a hangsúlyt, hogy van egy figura, aki gyerekkora óta magányos, és ez fáj neki. De maga se ismeri fel, mi a baja, és destruktív módon akar véget vetni a fájdalmának. Ez a Grincs egy pillanatra se gonosz, egy jó lélek az elejétől, csak kicsit mogorva. Nézzétek csak meg, milyen könnyen elengedi Fredet is, pedig akkor még a gonosz fázisában van ördögi tervvel a tarsolyában! Neki csak a felismerés kell, hogy mi a baj, és akkor már megoldást is tud rá találni. Ez nem a gonoszság meséje.

Ez a szeretet és annak a meséje, hogy szükségünk van egymásra, barátokra, és társakra. És ez sokkal fontosabb a karácsonyban is, mint az ajándékok! A Kik ezt gyönyörűen példázzák, amikor az ünnepi cicoma és meglepetések nélkül is boldogok tudnak lenni, egymás kezét fogva, egy karácsonyi dalt énekelve.

És igen, én élveztem azt is, amikor Grincs gonoszkodik és terveket sző, még ha ebben a mesében cukin és szerencsétlenül is teszi. Esik-kel, de fel nem adja, és micsoda profi rablást hajt végre! Nem egy pillanat volt, amikor Kik annyira édesek voltak, és abszolút megértettem, mitől fordul fel a Grincs gyomra. De a végére az üzenet célba ér.

A gyerekekből volt nekem sok, ők tényleg túl cukik. Tudom is honnan jön, ez a Gru öröksége. Abban is ilyen cuki kislányoktól kapok sikító frászt.

Viszont Max zseniális. Azt a kutyát ki kellett találni, egyszerűen remek. A kedvenc jeleneteim Max és Grincs jelenetek, nagyon élveztem.

Szép a grafika, a zene annyira nem tetszett, de így is elszórakoztam. Ahogy tudom, angolul is megnézem majd. Nem rossz a szinkron, de Cumberbatch hangja megér még egy kört.

 

A Grincs - 5/4,5 jó értelemben édes, szívmelengető, karácsonyi. Cuki! Ami tetszett, kivéve a gyerekek.

https://www.youtube.com/watch?v=elalu4CYMrM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4514509910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása