Minden napra egy film

Minden napra egy film

The last kingdom

3. évad

2019. január 05. - BBerni86

Háborús, történelmi, trónt megöröklős, harcos.the_last_kingdom.png

Lord Uhtred Alfréd király hű embere, ha sok dologban még mindig nem értenek egyet. Uhtred ragaszkodik a nevelőapjától kapott pogány hitéhez, miközben Alfréd keresztény királyságot épít – különösen a feleségét bántja, hogy a férje egy pogányra kénytelen támaszkodni. Ezért, miután Uhtred visszaverte az újabb viking inváziót, de szülésnél elvesztette a feleségét, és egy pap nyíltan provokálja Gisela emlékével, a dühében odacsapó Uhtred gyilkos lesz, és Alfréd száműzi, noha korábban Edward herceg tanácsadójának szánta. Uhtred visszatér viking fivéréhez, bár ő maga és az emberei se szívesen tervezik, hogy döntsék meg azt a királyságot, amit eddig segítettek életben tartani. Uhtred életét két nő tereli a végzete felé: a boszorkány, aki átkot tesz rá és Aethelflaed hercegnő, aki a segítségét kéri.

A Netflix terjeszkedik, és ez abból is látszik, hogy vesz meg olyan sorozatokat, és készít folytatásokat, melyek korábban más csatornákon mentek. Ez lett a sorsa a The last kingdom címűnek is, amelyet könnyen nézhettünk a Vikings kistestvérének. (Bár ennek is nagyon erős alapanyaga van, Bernard Cornwell sikersorozata.)

De a Netflix jött, és a sorozat szintet lépett. Mivel éppen megy a Vikings aktuális évada, sikerült párhuzamosan néznem a két sorozatot. Már említettem, hogy a szereplők miatt össze is lehetne kötni őket. Az Alfréd király, aki a The last kingdom eme évadában halni készül, a Vikings ifjú angol királya, aki ott épp az első nagy csatáját vívja. Még emlegetik is azt a csatát itt, amit éppen láttam a Vikings legutóbbi részében.

De eddig mindig a Vikings volt a jobb. Az erősebb történet, jobb látvány, színészileg is több volt benne. Most először éreztem azt, hogy szívesebben nézem az utolsó királyságban történteket. Egyszerűen, jobban össze van rakva a történet. Nagyon jól darálható, nekem bejön, hogy egészen olyan, mintha egy nagyon hosszú filmet néznék. Látványosabbak a csaták, izgalmasabb a cselekmény, és valahogy jobban összeáll. Ugyan érezni, mely része a történelem és mely Cornwell köré írt kalandja, de sok annyira emberi, fájdalmas kis része van, hogy nem is számít igazán. Szegény Thyra… ami azzal a nővel történik, jól megmutatja, mennyit kell még fejlődni ennek a királyságnak, mert a szép elvek, amire építik, gyakran valóban csak elvek és nem gyakorlat.

De jó lett idén a trónörökléses politikai rész is, és igazi ármánykodós rosszfiút csináltak Alfréd unokaöccséből, aki eddig inkább szerencsétlen, mint veszélyes volt. Most változik ez a helyzet is.

Ezzel szemben a Vikings süllyed le, de erről majd mesélek, amint végigértem az aktuális évadán. Még 5 rész van vissza, de meg lepnék lepve, ha idén nem a The last kingdom nyerne.

Színészileg is jobb a sorozat, vagy csak jobban eltalálták az arányokat? Továbbra is David Dawson Alfréd királya nagyon erős alakítás, idén a legerősebb jelenet megint az övé. Amikor utoljára leül beszélgetni és számot vet Uhtred és a maga kapcsolatával. Az brutális lett. De Alexander Dreymon is fejlődik, már nem irritál az Uhtred, akit játszik.

Mivel ez az 5-6. regényt dolgozza fel, a már berendelt negyedik évaddal van esély, hogy utolérjük a magyarul megjelent regényeket. Majd lehet párhuzamosan olvasni és nézni.

 

The last kingdom - 5/4 kalandos, elég jól követi a regényeket, a látványa is sokat javult. Érezni a Netflix hatást.

https://www.youtube.com/watch?v=9Za_bQYuL1w

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8514525756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2019.01.07. 11:25:42

Én is párhuzamosan kezdtem el nézni a két sorozatot, de a Vikingek nem fogott meg. Annál inkább a LAst Kingdom,, valahogy számomra jobban fogyasztható, kalandfilmszerűbb volt.
A korábbi évadokban is volt átfedés a két sorozat között, pl a last Kingdom-ban említés szintjén felbukkant csonttalan Ivar, viszont Ragnar fia, Ubba elég fontos szerepet játszott az első évadban.

Mr. Waszabi 2019.01.07. 15:46:04

Nekem jobban bejött, mint a Trónok harca. Talán mert valóságos történelmet dolgoz fel, nem puszta fikciót.
süti beállítások módosítása