Minden napra egy film

Minden napra egy film

Look away

2019. január 09. - BBerni86

Kamaszos, szerepcserés, bosszúállós.

Maria hamarosan 18 éves kamasz, tele fájdalommal és konfliktusokkal. Az apjának nincs hozzá egy jó szava sem, állandóan kritizálja, és a szülei házasságában is baj van. A legjobb barátnője Lily, mintha törekedne arra, hogy mindig ragyoghasson Maria mellett. Az ő barátja Sean, aki egyedül kedves a lánnyal, és Maria kicsit bele is van look_away.jpgbolondulva. Az iskolában a többiek piszkálják. Ám egyszer Maria felfigyel arra, hogy a tükörképe nem a tükörképe. Mintha ő maga lenne, csak sokkal jobb kiadásban. Magabiztos, gyönyörű, és szívesen lépne a helyére, hogy megszüntesse Maria fájdalmait. Egy különösen rossz napot követve Maria beleegyezik: Airam uralja a testét, míg Maria a tükörben van. A lány nem vesztegeti az idejét, mindenkinek megfizet, aki Mariának kicsit is fájdalmat okozott. De kezd túl messzire menni, és Maria már szeretné visszaszerezni a kontrollt.

Egyszer régen, még a gyerekkoromba szerettem a Libabőr regényeket olvasni. Emlékszem, abban is volt egy olyan rész, amikor a tükörkép átvette a gyerek helyét. Ami igazán durva, hogy így visszagondolva, a Stine regény ijesztőbb és logikusabb volt, mint ez a horror. Amit már szinte thrillernek is hívnék, attól függ, mennyire tágítom a horror fogalmát.

Mert igazából annyira horror eleme nincs. Van benne halál és kegyetlenkedés, de tévés sorozatban sokkal durvábbakat mutatnak. Még, amikor valaki halálos ütést kap a fejére, akkor is csak annyit látunk, hogy bevérzik a szeme. A természetfeletti szálban több horror potenciál van, de csak lehetőség, megvalósítás nem lesz belőle. Ahogy Airam durvul, pszichés játékokat játszik Mariával és a többiekkel is, inkább thriller, mint horror.

És nem lenne rossz, ha normálisan meg lenne írva. De logikailag túl nagy lyukak vannak benne! Kapunk egy magyarázatot, hogy ki pontosan Airam, de ahhoz, hogy az lehessen, a múltba nem elhagyásnak, hanem halálnak kellene lennie. (Bocsi, tudom, ez így nem érthető, de aki még nem látta, annak nem akarom lelőni a csavart. Majd vasárnap spoiler, akkor érthetőbb lesz!) De az is tiszta idiótaság, ahogy teljesen amatőr módon gyilkol, mégis mindent megúszik.

És ezért utáltam a végét is! Most komolyan, ennyire béna a rendőrség? De azt is kevésnek éreztem, amit a lány magában megharcol. Nekem az lett volna a minimum, hogy öngyilkos lesz, vagy átmegy abszolút zakkantba, akit a pszichiátrián kell elzárni.

Látványra nincs benne semmi extra. Kis pénzből forgott, látszik is rajta. Minimál díszletek, helyszínek, látvány.

Még a guilty pleasure faktor működik benne legjobban, mert a középiskolásokat szép fiatal színészek és színésznők játsszák. India Eisley már kész béna horrorok királynője, kb. azon a szinten van ebben is, mint a démonos Csipkerózsikában. Erről jut eszembe egy újabb bénaság a filmben: messze Eisley/Maria a legszebb lány a filmben – ki hiszi el, hogy mégis ő az a pária, akivel senki se akar szóba állni se? Mégis, melyik bolygón lenne ez így? Harrison Gilbertson lehet még ismerős a Fallen filmből. Játszani nagyon nem kell neki, csak jóképűnek lennie, az meg teljesül. Mira Sorvino, Jason Isaacs a szülők, de nekik se kell erőltetni maguk.

Egyszer meg lehetett nézni, de én sajnálom, mert az alapsztoriban sokkal több volt ennél.

 

Look away - 5/2 a történetbe lenne potenciál, de túl sok a baki a történetben, rossz a vége, látványra se sok.

https://www.youtube.com/watch?v=j8tlqcXOw68

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8814548698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása