Minden napra egy film

Minden napra egy film

Üveg

2019. január 29. - BBerni86

uveg.jpgSzuperhősös, pszichológiai intézetes, átverős.

David Dunn titokban az utcán járőrözik, és segít az embereknek. Fia, Joseph a háttérből mellette áll, és adatokkal segíti a munkát. Most éppen a sorozatgyilkos és emberrabló nyomában vannak, aki lányokat ejt áldozatul. David ráakad, lecsap rá, de az akció rosszul sül el, a rendőrség közbeavatkozik. Mindkét fél, David és Kevin is egy pszichiátriai intézetbe kerül. Dr. Staple olyan emberekkel foglalkozik, akik szuperhősnek képzelik magukat. Rá akarja őket ébreszteni, hogy nincs bennük semmi különleges, egy trauma és egy sérülés miatt hiszik maguk másnak. David és Kevin énjei is merengeni kezdenek, kinek van igaza. Csak képzelték, hogy természetfelettiek? Az intézetben kezelik Mr. Üveget is, aki csak látszólag van katatón állapotba. Még nem tett le róla, hogy bizonyítsa a világnak az elméletét. De nem ő az egyetlen, akinek van egy titkos terve.

M. Night Shyamalan olyan rendező, akit a kezdeteknél mennybe emeltek. A Hatodik érzék egy olyan film, ami a mai napig hivatkozási alap. De aztán nem akart összejönni az újabb siker, pedig próbálkozás volt bőven. Egészen a Széttörve címűig, ami újra kasszát robbantott, és aminek már nagyon vártuk a folytatását.

Amire a rendező húzott egy nagyot. Ugyan nem a legnagyobb sikerét mosta egybe ezzel, de volt még egy filmje, amit tematikailag ide lehet illeszteni, és amit nem tiport a kritika a földbe. A Széttörve és a Sebezhetetlen közös folytatást kapott, ez lett az Üveg. Annyit már leszűrtem, hogy megosztó lett. Van, aki nagyon utálja a végét. (Moziból kijövet volt, aki nagyon szidta.) Nekem tetszett, igaz a film egészére mondom, nem kifejezetten a végére.

A vége, amit nem fogok most elmesélni. Nem olyan, mint amit vártam. Igazság szerint el sem tudom dönteni, hogy érzek miatta. Van, ami miatt szomorú vagyok, de valami nagyszerűt is érzek benne. Keserédes? Talán ez a jó szó, de frappáns. Nem olyan csavaros, mint a Hatodik érzéké. Olyan még egy nem lesz. De jó, ötletes és nagyon megy a tematikához. De ezzel le is álltam, nem a végét akarom elemezni!

A cselekmény is ötletes. Már eleve az, ahogy David, Mr. Üveg és a Horda egy univerzumba kerülnek. De ezt megfejeli a pszichiátriai intézet, ahol a film akció helyett intellektuális kihívás lesz. Meséltem már nektek Az őslakó című filmről, melyben egy történelem professzor azt állítja, már több ezer éves és a tudós barátok igyekeznek cáfolni ezt. Itt ugyanezt a jelenséget látjuk, egy szellemi párbajt, csak egy sokkal divatosabb és mai témával. Létezhetnek-e szuperhősök? Shyamalan nagyon jól csinálja, hogy a film sokáig nem foglal állást. Mi láttuk az előzményeket, tudjuk, hogy Kevin állati énje mennyivel több embernél. Láttuk, ahogy David sebezhetetlen volt, nem csak képzelte. Mégis, engem sikerült pöccögetnie a filmnek, hogy megkérdőjelezzem, amit láttam. És a színészek is remekül adják, ahogy inog a hitük. A csapda, a gondolkoztatás, ez a pszichés feszültség nagyon bejött.

Az is, ahogy a képregényes sablonok, világ, mindent áthat. Szinte enciklopédikusan.

Nagy a sztárdömping is. James McAvoy iszonyat nagyot játszik ebben a filmben, de Samuel L. Jackson is. De rajtuk kívül is, nagy nevek és feltörekvő csillagocskák, jó alakítások vannak.

Nem az akció lesz maradandó élmény. Hanem a film intellektuális kihívása és McAvoy.

 

Üveg - 5/4,5 a vége miatt talán nem fog mindenkinek tetszeni. De a sztori okos, McAvoy meg remek.

https://www.youtube.com/watch?v=cHC9CgJOEk8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6514592236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2019.01.30. 21:02:19

jó film. nem tudom aki lehúzza miért? ja, hogy az a menő? lehet, de ez a film jóval az átlag feletti. nyugodtan nézzétek meg.
süti beállítások módosítása