Minden napra egy film

Minden napra egy film

The DUFF

2019. február 01. - BBerni86

Kamaszos, randizós, barátos, önbizalmas.

Bianca nem tartozik a népszerű lányok közé, de jól érzi magát a bőrében. Remek tanuló, jó barátnői vannak, csak sajnos álmai pasija, Toby nem akarja észrevenni, hogy ő is a világon van. Nem is kicsit rengeti meg a világát, amikor a szomszédja, egyben az iskola leghelyesebb fiúja közli vele, hogy ő egy DUFF. A csúnyább, kövérebb barátnő, aki mellett a barátai jobban néznek ki, és akihez azért közelednek, hogy a jó csajok közelébe d_u_f_f.jpgkerülhessenek. Bianca alkut ajánl Wesnek: ha segít neki, hogy ne legyen többé Duff, hanem menőbb, és Toby észreveszi végre, cserébe korrepetálja kémiából. Arra azonban nem számít, hogy a közösen eltöltött idő alatt meglát valamit a fiúban, ami megfogja. És talán nem a rosszat kellene látnia magában, hanem az erősségeit, és azzal hódítani. Talán nem is Tobyt…

Keplinger sikerregénye volt a DUFF, ami különben magyarul is olvasható. Ha jól emlékszem, meg se próbálták a betűszót magyarosítani, pótkerék lett belőle. Megint csak: angolosok előnyben! A Duff jó kifejezés, a pótkerék kevésbé. Arról nem is beszélve, hogy a film sem érhető el szinkronnal, kell az angol!

De megéri rászánni az időt, mert kifejezetten igényes és szórakoztató tinifilmet készítettek a történetből. Nagyon tudtam díjazni, ahogy megtartották a regény szellemiségét, de közben rengeteget finomítottak a szereplőin és a szituációkon benne. Csak egyet emelnék ki, ami különben a legnagyobb eltérés a regényhez képest: itt Wes és Bianca egymás korrepetitorai lesznek, akik közben egymásba is szeretnek. A regényben viszont szexpartnerekként kezdenek. Ott az alku annyi, hogy titokban összefekszenek, érzelmek nélkül. Még csak nem is kedvelik egymást, épp csak feszültséget vezetnek le ágyban. És abból lépnek majd tovább. Valahogy nem tudom elképzelni, abból hogy lett volna szerethető és humoros tinifilm…

Ez viszont az lett. Megtartotta a regény stílusát, a humorát. Bianca karakterét, ami működteti ezt az egészet. A lány humora, a kicsit cinikus, de alapvetően romantikára hajlamos jelleme. Egyszerre van benne valami életszerű, de mese is. Ahol a személyiség fontosabb a végére, mint a küllem. Ahol mindenki rájön arra, hogy a belső értékei, amikben jó, fontosabbak, mint a hibái.

Kell ez az üzenet, még akkor is, ha felnőtt fejjel a hitem rég nem él ebben. Elég csak arra gondolni, mi van a film szereplőivel! Az átlag lány, Bianca, Mae Whitman volt. Jól játszik, a tipikus szomszéd lány megtestesítője. Nem csúnya, nem is szép, átlagos. És hol van most? Egy közepes nézettségű tévés sorozatban. A rossz, de csini lányt, aki tehát nem DUFF, hanem a lány, aki körül forog a világ, Bella Thorne volt. Ő mit csinál? Mozikat, abszolút főszereplő egy sorozatban, zenél és még könyvsorozata is van. Mondhatni, bejött neki az élet. Mert az életben nem a DUFF lesz a sztár. Még akkor se, ha szeretjük az üzenetet, hogy mindenki valaki más DUFF-ja, és a belső fontosabb a küllemnél.

De a keserűséget félretéve, ez egy pozitív hangulatú, vicces, kedves kis tinifilm, amit jó volt nézni. Korrekt színészi játékok, jól összerakott cselekmény és a DUFF elmélet, ami szintén elég kézenfekvő, de egyedi, hogy beragadjon az ember fejébe.

Ez az a fehér holló, amikor a filmet jobban szerettem az eredeti regénynél. Tessék megnézni!

 

The DUFF - 5/4 megvan a regény szellemisége, de tini filmessé tették. Humoros, szerethető, pozitív.

https://www.youtube.com/watch?v=ci7eKlNRiuw

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1514600700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása