Minden napra egy film

Minden napra egy film

True detective

3. évad

2019. március 09. - BBerni86

Nyomozós, kisvárosi, életutat végigkísérő esetes.true_detective3.jpg

Arkansas, benne egy kisváros. Ahol két gyerek kimegy biciklizni és játszani. Estére kell hazaérniük, de nem jönnek. Kitör a pánik, megkezdődik a keresés. A fiú holtteste meglesz, de a húgát nem találják. Elvitték, megölték? Wayne Hays és Roland West nyomozók kapják az esetet, akik sorra haladnak a nyomokon. A család viszonyai, a város, mind a nyomozás tárgyát képezik. 10 évvel később újranyitják az aktát, amikor megtalálják az eltűnt lány ujjlenyomatait, ő még él. Nem az történt, ahogy lezáratták az ügyet, és most esélyt kapnak, hogy megtalálják az igazságot. 30 évvel később az emlékeit lassan teljesen elvesztő Hays akarja kitenni a pontokat az ügyre, amit soha nem engedtek végigvinni neki. De túl sok mocskot kavar fel, sokan nem akarják, hogy rájöjjön, mi történt igazából és miért.

A True detective első évada tévétörténelmet csinált. Nagyon sok tekintetben volt nagyon erős sorozat, aminek nem is engedték el a kezét a készítők. Antológiába gondolkoztak, és jött új szereplőkkel egy új évad. Más történet, más helyszín. Sokunk számára nagyon feledhető lett a második évad. De most itt az újabb történet, újabb színészek, és ez az évad nekem bejött.

Még akkor is, ha csak a krimit nézem, akkor kevesellem, amit kaptam. Egyáltalán nem nagyszabású az ügy, és a nyomozás sem egy nagy agymunkát igénylő játszma, vagy egy akciódús történet. Csendesen, lassan csordogálnak az események – az utolsó 2-3 részre ugyan felpörgetik, de addig el is kellett jutni.

De nekem talán az fájt, hogy tragikus, de egyáltalán nem nagy volumenű ez az ügy. A testvérpár egy tagját megölik, a másik eltűnt, és ennyi. Nincs nagy összeesküvés, nincs több szál, csak önmagában ez az ügy. Egyéb sorozatos élményekből merítve nem tűnik egy olyan sztorinak, ami Hays detektívét életét ennyire meg kellene, hogy határozza.

Viszont, mellette kínál olyan összetevőket, hogy feledtetni tudja, hogy nem izgalmasabb a krimi. Az egyik, a sorozat hangulata, amit megint nagyon belőttek. Számomra nyomasztó volt, bármelyik idősíkon is járjunk. Mindig volt egy olyan kisvárosi hangulat, vagy valami olyan fullasztó tényező, ami miatt beszippantottak a látottak. A jelenben a memória elvesztése, ami már önmagában is ijesztő. Ahogy küzdesz, de szép lassan elfolyik mindaz, ami önmagaddá tett. Korábban a faji előítéletek, a kisvárosi lincseléses hangulat, vagy éppen az ügybe való belebolondulás, kiégés.

Nekem tetszett, ahogy az idősíkokat összerakták. Minden szinten mást tudnak, más az elképzelés, és mégis, a három együtt adja majd ki a teljes képet. Az külön izgalmas, ahogy a 2. idősíkon levő nyomozó pl. tudja azt, amire te még csak kezdesz rájönni a legkorábbi idősík eseményeiből. Így folyamatosan figyelni kell, kirakózni.

A karakterek megint jól megírtak, erősek és a casting is működik. Mahershala Ali egész más karaktert hoz, mint pl. a Luke Cage-ben, de hiteles végig és jelenléte van a vásznon. A sminkeseknek is jár a pacsi, ahogy a 3 életkorát megjelenítették. (Először le se esett, hogy az öreget is ő játssza, csak maszkban.)

Talán, több pontot is lehetne találni, amiben ez az évad megidézte az elsőt, de jobb, ha nem hasonlítjuk össze őket. Más sztori, más színészek, egy antológia és pont.

 

True detective - 5/3 Mahershala Ali itt is remekel, színészileg erős, hangulatos, de átlagos krimi sorozat.

https://www.youtube.com/watch?v=YpUznQds8p4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8014674267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása