Minden napra egy film

Minden napra egy film

Könyvklub

2019. március 16. - BBerni86

Barátnős, szerelmes, életet élvezős.konyvklub.jpg

Diane, Vivian, Sharon és Carol vagy 40 éve legjobb barátnők. Mindegyikük elérte, amit az élettől várt: van köztük sikeres bíró, hotel tulajdonos, elégedett családanya is. Együtt alapítottak egy olvasó kört, ahol minden hónapban kibeszélnek egy regényt. A férfiakat még mindig két kézzel faló Vivian az ő hónapjában a Szürke 50 árnyalatát hozza, mint havi olvasnivalót. Bár barátnői eleinte nem szívesen veszik kézbe a botránykötetet, olvasni kezdik, és mindenki ráébred, mi az, amire még szüksége van az életben. Diane megismerkedik egy vonzó pilótával, és hirtelen rájön, lehet még nő is, nem csak nagymama és anya. Carol a házasságát akarja felforrósítani, míg Sharon a válása óta először randizni kezd. Vivian pedig újra összefut a nagy szerelmével, akivel többet is tervezhetne, mint egy forró kalandot.

A siker egyik fokmérője, hogy valamiből hivatkozási alap lesz. Bár irodalmi értéke egy nagy nullánál is kevesebb, tény, hogy Christian és Ana története korunk egyik nagy sikere. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy ilyen filmek is elkészülhettek miatta. Amiben tulajdonképpen az alaphelyzet az, hogy négy nő olvasni kezdi a könyvet. (Azért megjegyzem előre is, hogy a Perfume, amiről majd jövő héten mesélek, még ennél is jobban idéz meg egy sikerregényt.)

De szerencsére nagyon hamar más vizekre evez a történet. Nem a regényről beszélgetnek, nem az miatt történnek dolgok velük, csak egyfajta serkentőnként hat, amire elkezdik átértékelni a dolgaik és mernek dolgokon változtatni. Egy visszafogott komédia kezd kibontakozni, ami egyszerre lesz egy barátnős sztori, meg szerelmi történet is.

Igaz, bőven akad benne klisés helyzet is. A legjobban talán a férfifalóé, aki most rádöbben, hogy legyen bármilyen szórakoztató is bárkit megkapni, és viszonyokba bonyolódni kötöttségek nélkül, mégis, az a bizonyos szerelem hiányzik. (Mondanom se kell, hogy a nagy Ő pont ilyenkor toppan be, csak a nőnek el kell fogadnia, nem elüldöznie.)

A humora egészen izgalmas a filmnek. Van olyan, hogy visszafogott szexkomédia? Mert itt bizony lesz olyan, hogy a kiéhezett asszony Viagrát csempész a férje italába, aztán jön a kényes helyzet, amikor a rendőr megállítja őket hazafelé, és előállítja a férfit. Aki nem csak a lábán áll, ha értitek… Amiért pedig izgalmas, hogy abszolút szexen és kapcsolatokon komédiáznak, de úgy, hogy mégse alpári a végeredmény. Abszolút vállalható a film, minden poénjával együtt.

Még azt is összehozták, hogy derűsen csengjen a végkövetkeztetés. Lehet, hogy megöregedtek, de még nem halottak. Élvezhetik az idősek is az életet, fedezhetnek fel új dolgokat, és bizony szerelmesek és vággyal teltek is lehetnek még.

A karakterek abszolút szerethetőek, és nagyon erős a casting is. Talán a mai fiataloknak már nem olyan ismerősek a színészek, de a főszereplő négyes sokat tett hozzá a filmtörténethez. 4-ből 3 Oscar-díjas. Diane Keaton, Jane Fonda és Mary Steenburgen. Olyan színészek végszavaznak nekik, mint Andy Garcia vagy Don Johnson. Érezni az egészen, mennyire élvezték ők maguk is a filmet. Jól is áll nekik a karakterük, rájuk szabottak.

Talán nem lepek meg vele senkit, hogy ez a film nekem milliószor jobban bejött, mint az a bizonyos 50 árnyalat a folytatásaival együtt.

 

Könyvklub - 5/4 hangulatos, szerethető film, aminek az üzenete klisés, de a Szürke 50 poénokat bírtam.

https://www.youtube.com/watch?v=cy7Oc5oz0H8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3214689982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása