Minden napra egy film

Minden napra egy film

Shazam

2019. április 16. - BBerni86

Hőssé válós, családra találós, hősös.

Shazam, az utolsó életben maradt mágus az utódját keresi, de senki nem bizonyul méltónak az erejére. Elbukikshazam.jpg Thad is, akinek életre szóló traumát jelent a visszautasítás. Arra teszi fel az életét, hogy visszavágjon. Mikor felnőttként visszatér, szabadjára ereszti a hét főbűnt. Shazam utolsó esélye, hogy az utolsó bajnokjelölt méltónak bizonyul. Billy 14 éves, és csak haza akar menni. Kisgyerekként elveszett egy vidámparkban, és az anyját keresi az óta is. Most éppen új nevelőcsaládnál helyezik el, ahol a szülők és a gyerekek is nagyon maguk közé akarják fogadni. Ő ellenáll, mégis új öccse lesz az egyetlen, akire számíthat, amikor Shazam erejét megörökli. Együtt fedezik fel, milyen erőkre tett szert a fiú, amikor alakot váltva hőssé válik. Ám a móka gyorsan véget ér, amikor a sötét erőkkel felvértezett Thad Sivana megérkezik.

Némi zavart okozott, hogy elhelyezzem ezt a karaktert. Képregényből nem ismertem, viszont az öcsémnek volt egy DC x-box játéka, amin ő volt a legmenőbb karakter. Csak éppen, ott más néven futott. Marvel kapitány – hoppá, ő nem egy nő, aki a Marvel univerzum egyik legerősebb karaktere? De, igen. Eredetileg Shazam volt Marvel kapitány, csak a Marvel levédette a nevet, és Carol hősneve lett. A DC váltani kényszerült, így lett Shazam a hősük.

Amint ezt helyre tettem magamban, már tudtam figyelni a filmre is. Ami kellemes meglepetésnek bizonyult. Hangulatában az Aquaman kalandos, színes, vicces világát idézi.

Egy hős eredetfilm, amelyben a klasszikus elemeken keresztül ismerjük meg a karaktert. Milyen volt embernek, milyen hőssé vált, milyen erőket birtokol? Családi komédia lett, aminek a vége felé az akció vonala is felerősödik.

Billy még gyerek, és maximálisan ki is használtak mindent, amire ez a tény alkalmas. Egyrészt, még sokkal frissebb a trauma, amit fel kell dolgoznia. Mert minden hősnek van egy nagy vesztesége, amit egész életében kompenzálni próbál. Superman, hogy űrlény, nem igazi ember. Batman, aki elvesztette a szüleit. Billy, hogy elveszett és nincs családja. Ahogy itt arra építenek, hogy mennyire megvan még benne a gyermekek naivsága, ahogy az anyját keresi, majd szembe kell néznie a valósággal – amit többen próbáltak neki elmagyarázni korábban, de meg sem hallotta – kifejezetten tetszett. Az a pillanat, ahogy rádöbben a téveszméire, és képes lesz fejlődni, az egyik, ami hőssé teszi, és ami a felnőtté válás felé vezet.

Gyerek, így sokkal lazább és más hős, mint a klasszikus karakterek. Ugyan a DC humorhőse hagyományosan Flash, de jó esélyt látok rá, hogy Shazam is belép a sorba. Építenek arra, hogy Billy gyerek is, kezdő is. Ahogy tesztelik az új öccsével, mire képes. Ahogy könnyű pénzkeresetre használja a képességeit. De még az is, ahogy szembe igyekszik szállni a film gonoszával. Mind a humor részét képezik. Egy-egy beszólás, sok szituációs poén akad benne.

A casting is ok, bár még mindig úgy érzem, fiatalabb színészeket is választhatnának. Ahogy Momoa, Levi is közel 40. Nem öregednek ki hamar a DC hős univerzumból?

Könnyed, vicces és családi film – családi, hiszen minden szereplő, még Thad gondjai is, a családra vezethetőek vissza. Csak amíg Billy fejlődik, és rátalál arra, aki szereti, és akikhez tartozik, Thad a bosszú mellett dönt. Shazam győzelme a család győzelme is (szó szerint is).

A végéért ugyan nem voltam oda, de szerethető filmnek találtam.

 

Shazam - 5/4 a humoros irány jobban fekszik a DC filmeknek. Családi, mókás, csak a vége túltolt.

https://www.youtube.com/watch?v=YamxYizKSwA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8914763434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása