Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bosszúállók: Végjáték

2019. április 30. - BBerni86

Világmentős, időutazásos, harcos, összefogós.bosszuallok.jpg

Thanos győzött, a világ felét kiirtotta. Dolgát elvégezve visszavonult és gazdálkodik. A Bosszúállók gyászolnak. Marvel kapitány érkezése az űrben sodródott Tonyval képes őket felrázni. A túlélők összeállnak, és Thanos nyomába erednek. Kell egy újabb csettintés, hogy mindenkit visszakapjanak. Ám most hiába győznek, Thanos már megsemmisítette a köveket. Mindenki a saját poklába, elfogadásába menekül. Banner kibékül Hulk énjével. Thor lesz Új Asgard legnagyobb korhelye. Natasha és Steve a SHIELD romjait vezetik. A teljes családját elvesztő Barton a bűnözők megsemmisítésével foglalkozik. Tony Stark megnősült, családot alapított, békére lelt. 5 év telik így el, amikor a mikro univerzumból visszatér Hangya egy ötlettel, amelybe belehalhatnak, de akár mindenkit meg is menthetnek.

Érzelmi gyomrosok. Ahogy a megszeretett hősök eltűntek az előző rész végén a semmibe a csettintés után, az fájt. Nem is hittem, hogy felül lehet múlni. De a Végjáték elején van egy rész, ami szerintem legalább ekkora gyomros. Amikor ott van Thanos, győznek, és mégis mindent elvesztettek, és ezt el is kell fogadniuk. Az van annyira fájdalmas, mint amikor tényleg semmivé lett a fél univerzum.

Le is döbbentem, ennyire komor lesz ez a film végig? Összességében komolyabb és komorabb, mint bármelyik korábbi Bosszúállók. De azért arra odafigyeltek, hogy mindig legyen egy-egy jelenet, ami oldja a tragédiát. Megvannak végig a poén felelősök, és megint vannak humoros jelenetek. Thor első felbukkanása 5 évvel később… eszembe is jutott, amikor az Agymenőkben Bernadette azzal érvelt a 3D vetítés mellett, hogy úgy akarja érezni, mintha végignyalhatná Thor kemény hasfalát. Megnéztem volna az arcát, amikor meglátta, mi lett 5 év alatt az istenből…

A történet megint nagyon korrekt. Értelmes. Odafigyeltek arra, hogy a szereplők útja, a fejlődésük íve meglegyen, miközben egy kalandos és működő sztorit tettek le elénk. A megoldása is működik a világmentésnek, ha azért Thanos visszatértének módját erőltetettnek is éreztem.

Spoiler nélkül Tony Stark lett a szíve a történetnek. Cuki, megható, megérdemelt – nem is tudom, melyik a jó jelző arra, hogy milyen jó apa lett és mennyire kijárt neki ez a családi béke. A Vasemberben megismert playboy rá se ismerne érett, felnőtt énjére. Megvannak a humoros beszólásai, még mindig menő, csak mellette megvan a helye a világban. Amit ő tesz, amit ő feláldoz ennek ellenére a világért, az meg olyan hőssé teszi, aki nélkül a Bosszúállók már soha nem lesznek ugyanazok.

Lezárják az eddigi filmeket, valóban érezni, ez egy végjáték.

Tele van cameókkal a film.  Kellettek, mert okosban a túlélő szereplők viszik a cselekményt, és a többiek cameókat kapnak. Így nincs olyan érzete az embernek, hogy kezelhetetlenül sok a szereplő. Azt már fel se sorolom, milyen színészekkel van tele a film. Sztárokkal, röviden.

A látványvilág megint erős. Az akciók, a világok – talán nem olyan ütős, mint a Végtelen háború, de pl. a Marvel kapitánynál jobban tetszett a CGI és akciójelenetek terén.

Most kicsit keserédes hangulatban vagyok. Happy end, de komoly áldozatokkal. Korrekt.

 

Bosszúállók: Végjáték - 5/4 monumentális, nagy látványvilág, tele sztárokkal és még a történet is működik. Lezárták.

https://www.youtube.com/watch?v=0iMRZ-P2yJA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2814795148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2019.05.01. 20:49:15

Időfizikai szempontból borzalmas katyvasz. Jó, sok mindent rá lehet fogni a végén a megmentő hős zsenialitására, hogy képes volt kibogozni a többszörösen összetett időhurkokat és az időtöréseket, de amikor az egyik szereplő lelőtte a fiatalabb önmagát minden következmény nélkül... Na neee.
Viszont ha ezzel a filmmel akarják felvezetni a Marvel multiverzumot, akkor már most ezzel a filmmel minimum 8 elágazást hoztak létre a prime univerzumról.

Ha az ember kikapcsolja az agyát, akkor viszont jó . Tetszett. A végén a vénember jelenetet lehetett kb fél perccel előre látni, mikor fellépett az emelvényre a kalapáccsal a kezében, már tudtam hogy nem fog visszajönni.

bandiras2 2019.05.01. 21:26:04

És akkor beszéljünk a politically correct kérdéskörről.
Az ugye természetes hogy a következő Captain America az fekete lesz. Mi más lehetne. Nick Fury-nál pislogtam egyet, és vita nélkül elfogadtam, mert Samuel Mothafuckin Jackson is THE BADASS MAN, tökéletes a szerepre. Marvel kapitány... leszarom. Afrikai szupercivilizáció... nagyon sok a kényszere PC, de még nincs vége:
Gyanús hogy Piper lesz a következő NŐI (Nézzétek! Női szuperhős főszereplő! Sose volt még ilyen!) vasember, mint örökös, és a lánya a következő, főleg ha örökölte az apja zsenijét.
süti beállítások módosítása