Minden napra egy film

Minden napra egy film

The ABC Murders

(BBC sorozat)

2019. június 10. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, múlt titkaival szembenézős, nyomozós.the_abc_murders.jpg

Hercule Poirot felett eljárt az idő. Egykori rendőr bajtársai nyugdíjasak, az új generációnak ő csak egy különc figura, aki elvonta az igazi rendőrökről a figyelmet. Így amikor bemegy, beviszi a kapott leveleket, melyek szerint egy gyilkos hamarosan lecsap, meg sem hallgatják. Amikor megtörténik a gyilkosság, Poirot a helyszínre siet. Újabb levél, újabb haláleset történik. Erre már a rendőrség is észbe kap, és mindent elvennének az idős nyomozótól. Ő azonban a maradék eszközeivel is az ügyön marad, lassan megnyerve magának Crome felügyelő bizalmát. A betűk sorra jönnek: A, B, majd C monogramú áldozatok azonos betűs városból. Poirot lassan ráébred, hogy az összefüggés sokkal mélyebb – neki szólnak a gyilkosságok és egy elrejtett célnak.

A BBC 2018-2019 fordulójára lepte meg a nézőket a legújabb Agatha Christie feldolgozásával. Három részben életre keltették az ABC gyilkosságokat, a legjobb hagyományaikat követve. Vagyis, adtak valami újat, de megőrizték az eredeti szellemiségét is. Már előre is remélem, hogy 2019 végén érkezik majd az újabb projekt.

Az ABC gyilkosságok kapott egy egészen új perspektívát, amit Agatha Christie soha nem tett bele. Hercule Poirot, aki más lett. Christie hőseként mindig az ünnepelt detektív volt, akinek élete végéig elismerték a képességeit. A BBC nyomozója azonban már kikerült az események sodrából. Mi több, adtak neki egy olyan múltat, amin leesett az állam. Ebben az alakításban és történetben nagyon illett is hozzá, miközben merészség is így átírni egy klasszikus karaktert. De jól sikerült, hiteles lett és találó, így ezért is jár a piros pont.

Ha már ezt ragozgatom, ki kell emelni John Malkovich remek alakítását. A karakter minden dimenzióját életre keltette, nekem nagyon tetszett, ahogy játszotta. Megvolt benne a hírnévbe kapaszkodó, elkeseredett öregúr, az elegáns és remek nyomozó, plusz a megtört, múltjától máig szenvedő ember, ami egészen új lehetőség a karakterben. Aki teheti, angolul nézze, mert az akcentusa is remek lett. Teljesen más ez a Poirot, mint amit Branagh hozott össze. Az a fiataloké, egy modernebb hős, itt viszont egy tragikus hőst kaptunk.

A krimi is ügyes, nem véletlenül – Agatha Christie ebben nagy volt, a BBC meg nagy hozzáértéssel nyúlt az anyaghoz. Sejtelmes, a végén jól időzített és meglepő csavarral, mindezt egy logikán alapuló, értelmes nyomozást követően. Szerettem, ahogy párhuzamosan láttuk Poirot és Alexander Bonaparte Cust mindennapjait. Cust is olyan figura lett, akinek érdemes volt nézni az útját.

De adott a sorozatnak a ház is, ahol Cust lakott. Az a ház, ahogy a tulajdonosnő bánt a lányával, illetve a Clarke úri ház hordoz társadalmi üzenetet is. Agatha Christie inkább a felső körök életét és viszonyait ábrázolta, de itt frappánsan kiegészítették a lent világával. Tetszett.

Látványra is hozza a BBC minőséget. Korhű, jó nézni, és oda vannak figyelve a részletekre. Itt az öltözködésnek is szerepe van, oda is figyeltek rá.

Érdekes volt Rupert Grint felügyelője is – ha csak tévés szinten is, de az egykori Ron remekül kinőtte azt a HP gyerekcipőt.

Tetszett, a jól sikerült Agatha Christie feldolgozások táborát gyarapítja.

 

The ABC Murders - 5/4,5 izgalmas, jól felépített krimi, ami egyszerre hű az eredetihez, de vittek bele újdonságot.

https://www.youtube.com/watch?v=APf6T0T7WCU

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1214886812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása