Minden napra egy film

Minden napra egy film

Életrevalók

(USA)

2019. augusztus 01. - BBerni86

Barátságot kötős, felelősséget tanulós, életkedvet visszaszerzős.

Dell Scott most jött ki a börtönből. A nagyszájú, fekete férfi ultimátumot kap: nem jogosult segélyre, ha nem kezd el aktívan munkát keresni. Egy alkalommal gondnoknak akar jelentkezni egy luxus lakóházba, de tévedésből egészen más interjúra sétál be. Egy nagyon gazdag, de lebénult férfi mellé keresnek ápolót. Phillip, akinek már elege van a szakápolókból, kész adni a férfinak egy esélyt. Mivel kellene a pénz is, az is, hogy az egykori párja eletrevalok8_1.jpgfelelősségteljesebbnek lássa, hogy a fiuk közelébe engedje, Dell elvállalja az állást. Mindkét férfi tanulni kezd a másiktól. Dell próbál rájönni, mi lehet az életcélja, felelősséget tanul, míg Phillip lassan visszaszerzi az életkedvét. Egy különös, de mindkettejüknek erőt adó barátság borul virágba.

Francia filmek, melyek megkerülhetetlenek, ha valaki ebben a témában kutakodik. Két tippem van, mi szerepel minden listán. Az egyik Amelie csodálatos élete. A másik az Életrevalók. Az utóbbi megosztó film lett: van, aki imádja. Mások gyűlölik, és nem értik, hogy szerethetik ezt olyan sokan. Mivel erről a filmről írok, sejthetitek, hogy az eredetit szeretők közé tartozom.

A legtöbb esetben nincs bajom a remake verziókkal, főleg, ha valami pluszt is sikerül hozzátenni az eredeti filmekhez. Bár, azért nem bánnám, ha tényleg az indokolná az ilyen filmeket, hogy van valami jó ötlet a tarsolyban, nem csak a biztos bevételre mennek. (Tudom, naiv vagyok ilyen téren. A profit minden.)

Az amerikai Életrevalók legnagyobb baja, hogy nem tud semmi pluszt hozzátenni a francia változathoz. Olyan változtatásokkal éltek, mint Dell fia, aki miatt igyekszik jobb ember lenni a férfi. A szerelmi szálak másként szövődnek, mint az eredeti franciában. De ennyi – minden, ami lényeges, nem változott.

Így elérték, hogy az eredeti szelleme néha felbukkan. Egy-egy cselekményszál ebben a változatban is működik, és sikeresen megmozgatja a néző érzelmi oldalát. A folyamat, ahogy a két ember változni és javulni kezd a másik hatására. Az igaz barátság ereje. A tragédián is túlmutató életszeretet. Van belőlük ebben a filmben is.

Csak ez amerikai változat, így édesebb. Talán ebben látom a francia és ez a változat között a legnagyobb különbséget. Mindkettőben van keserédes elem, de a franciában sokkal több. Ott az élet árnyoldalára is jobban rá mernek menni, és nincs abszolút happy end sem. Itt viszont olyan rózsaszínre kezdtek faragni mindent, hogy pont azt a szomorú, de felemelő érzést öli ki a filmből, amiben az eredeti sikerét látom.

A casting ebben a verzióban sem rossz, csak más a koncepció. Kissé elfogult vagyok az eredetivel, és minden karakter abban tetszett jobban. Bryan Cranston, aki számomra ebben a változatban a legjobb volt. Tényleg annak tűnik, amilyennek Phillippet megismerjük. Művelt, okos, a szó hagyományos értelmében úriember, és van egy szenvedő oldala. Kevin Hart viszont sok. Omar Sy valami érzékenységet is vitt a szerepébe, itt viszont egy inkább komikus, nagydumás karaktert kapunk.

A film humora is más. Nyersebb. Populárisabb.

Talán ez lesz a zárógondolat. Ez egy populárisabb verziója a francia Életrevalóknak.

 

Életrevalók (USA) - 5/3,5 az eredeti báját nem sikerült kiirtani, jó a casting egy része is, de az eredeti sokkal jobb.

https://www.youtube.com/watch?v=Dt1EEV-Szu4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4114989390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása