Minden napra egy film

Minden napra egy film

Dermesztő hajsza

2019. augusztus 29. - BBerni86

Bosszúállós, maffia leszámolós, fekete humoros.

Kehoe egy kisváros, ahol semmi érdekes nem történik. Egy síparadicsom, ahol a turistáknak sokat elnéznek. Ahol az év embere Nels lesz, aki lelkiismeretesen takarítja a havas utakat, szerető férj és büszke apa. Ám a világa fordul egyet, amikor a fiát holtan és túladagolva találják. A felesége őt hibáztatja, és a kezdeti fagyos viselkedése után el is hagyja a férfit. Kyle reptéri kollégája súlyos sérülten vallja be Nelsnek az igazat: ő volt a drogcsempész 8_29dermeszto_hajsza.jpgés használó, aki lenyúlt a szállított drogból. Mindkét fiatalembert elkapták, noha Kyle semmiről sem tudott. Ő megszokott, Kyle-t megölték. Nels bosszút esküszik, és sorra vadássza le a helyi drogcsempészeket, egyre feljebb jutva a ranglétrán. A Viking rosszul is viseli a veszteségeket, bosszút akar, de a rivális indián bandát gyanúsítja. Miközben kirobban a bandaháború, Nels egyre folytatja a tisztítást, csak most nem a havas utakét.

Hollywood nem szeret kockáztatni. Ezért van az, hogy rengeteg a folytatás. Hogy sikerregényeket gyakran látunk mozgóképként is feltűnni. Hogy külföldi sikereket megvesznek, és amerikai formában újra kiadnak. Így járt A tetovált lány, folyamatban van a dán A bűnös remake verziója, és ez lett a sorsa Az eltűnés sorrendjében című filmnek is.

Az eredeti film megkapó fekete komédia, ami akár a Cohen testvérek agyában is megszülethetett volna. Nagyon kész van, ahogy tulajdonképpen azt nézzük, ahogy emberek legyilkolják egymást, ahogy egy családi tragédia mindennek az alapja, és mégis vicces a film. Morbid, fekete komédia.

Cselekményben a Dermesztő hajsza ugyanazt nyújtja, csak Amerikába helyezték a helyszínt. Ugyanolyan eszement a cselekmény, ugyanolyan fordulatokkal és pörgéssel. Nem lehet rá panaszkodni. Talán, jobban is tetszett volna, ha nem ismerem az eredeti filmet. De ismerem, így érzem a különbséget is.

Egyrészt, hiába ugyanaz a cselekmény, azt a fekete humort nem tudták beletenni, ami az eredetiben megvolt. Itt nagyon kevésszer jutott eszembe nevetni az abszurd halálokon, inkább akciófilm jellegű lett a film, mint fekete komédia. Ezzel pedig pont azt vesztette el a film, ami egyedivé és igazán jóvá, nézőssé tette az eredetit.

Másrészt, szeretem Liam Neeson filmjeit, szerintem neki áll egyedül tényleg jól, hogy most akciószerepeket is kap nyugdíjas korban. Mellette van drámai érzéke is, ő bele tud tenni valami pluszt a karaktereibe. Most mégis halványabbnak láttam őt ebben a filmben, mint Stellan Skarsgard Nilsét a norvég változatban. De ez az egész filmre igaz, az jobban össze lett rakva, mint az amerikai.

Aki viszont ebben a változatban durva, a Viking. Vagyis Tom Bateman. Ok, egy-egy ponton nekem is már inkább karikatúra volt ez az erőszakos, kegyetlen figura, de remekül ellenpontozta Neeson végig nyugodt, hideg karakterét.

Ami marad kérdőjel: Kim nyomozó, Emmy Rossum alakításában. Annak a szálnak semmi értelme nem volt, nem is értem, minek kellett erőltetni a filmen. Újabb rész, ami ebben a változatban nem működött.

Az eltűnés sorrendjében a jobb, de biztos vagyok benne, ezt nézik meg többen. Szomorú.

 

Dermesztő hajsza - 5/3,5 a történet és a fekete humor magvak jók, csak tudom, mennyivel jobb az eredeti.

https://www.youtube.com/watch?v=jeMtF_Gsd0Q

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2915028794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása