Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az Álmosvölgy legendája

2019. szeptember 10. - BBerni86

Nyomozós, romantikus, természetfelettis, sorozatgyilkosos.9_10sleepy_hollow.jpg

Ichabod Crane New York egyik rendőrnyomozója, aki a XX. század hajnalán nagyon szeretné, ha a modern tudományok eszközei a munkájában is megjelenhetnének. A felettesei azonban folyton akadályt állítanak elé – most is vidékre küldik, egy gyilkosságsorozat felderítésére, ahol bizonyíthatja, mit érnek a módszerei. Álmosvölgyben azonban a férfi valami olyannal szembesül, amelyre nem ad magyarázatot a tudomány: egy évtizedekkel korábban, a vidéken kivégzett zsoldos fej nélkül teteme tér vissza gyilkolni, és megállíthatatlannak tűnik. Ichabod csak magára, egy fiatal segédre és a helyi szépségre, Katrinára számíthat, amikor felfedezi, hogy a gyilkosságok mögött hideg logika működik, és bizony itt is az élő ember a legveszedelmesebb ellenfél.

Tim Burton fénykorában egyedi, sajátos filmeket készített. A gótikus horrort álmodta nekünk vászonra, és ma is sokkal szívesebben nézem a korábbi filmjeit. Az Álmosvölgy legendája irodalmi alapokon nyugszik, de jócskán megváltoztatták az eredeti novellát – egy sötét, de szépséges filmet alkotva a rémmeséből.

A történet szépen építkezik, egyre adagolva a fordulatokat és kalandokat. A szereplők kibontására, a helyszínek hangulatára, a fordulatokra is mind van ideje. Ráadásul mindezt úgy teszi meg, hogy a film már az elején se tűnik lassúnak vagy unalmasnak. Kis kalandok közé vannak beépítve a jellemzések vagy a hangulatot alapozó részek.

Nagyon erős a film atmoszférája. Kapott egy egyedi stílust a modern nagyváros, amivel szemben a vidéki Álmosvölgy szinte a mesékből lépett elő. Szépség van benne, de ugyanakkor egy ijesztő elem végigkíséri az egész filmet, látványvilágában is. Gótikus horror – ez remekül jellemzi.

Szeretem benne, hogy a horror nem kemény benne, sokkal inkább építkezik a lelki hatásokból, mint a véres látványból. A film egyik legemlékezetesebb jelenete számomra, sokadszori újranézésre is, amikor elmesélik a vidékiek Crane-nek a lovas legendáját. A kamera semmi véreset vagy nem mutat, de tökéletesen átjön az ijesztő hatás, a félelem aromája, amiért nyomozónk keze is remegni kezd a résznél.

Burton fekete humora gyönyörűen megjelenik ezen a filmen. Miközben megijeszt helyenként, máskor megnevettet. Van, hogy a kettőt egyszerre.

Működik a film krimiként, természetfeletti horrorként és van karakterdráma is benne. Mert nem csak a lovas rejtélyét kell megfejteni, a történetben el van rejtve Crane saját múltjának tragédiája, amit vele együtt felfedezünk mi is. Ezzel együtt az egész karaktert megérthetjük, pontosan mi és miért hatja. Szeretem a romantikus részeit is, ahogy finoman megmutatja, Crane és Katrina hogyan kerülnek egyre közelebb egymáshoz, de nem válik csepegőssé.

A látványát már dicsértem, de megteszem újra. Nem véletlenül szerzett a film ilyen vonalon Oscart, mai szemmel is lenyűgöző, ahogy kinéz ez a film.

Tele van jó színészekkel, akik oda is teszik magukat. Johnny Depp itt még nem az a bohóc, amivé később lett. Walken pár jelenetben is pokoli alakká tudott lényegülni.

Ma is ugyanolyan szórakoztató, mint újkorában. Az egyik kedvenc filmem.

 

Az Álmosvölgy legendája - 5/5 jó színészekkel, jól elmesélt történet, ami ma is látványos és borzongató. Nézős!

https://www.youtube.com/watch?v=TLUyI-akjP4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3015060302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása