Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sierra Burgess is a Loser

2019. szeptember 14. - BBerni86

Kamaszos, szerelmes, álruhás, barátos.

Sierra Burgess sok tekintetben ígéretes kamasz. A korához képest érett, örökölte híres író édesapja tehetségét és kevés, de jó barátjáért bármire kész. Jó a szövege, van humora, sok mindenről lehet beszélni vele. Ám Sierra nem szépséges anyjára ütött: kövér, és az arcvonásai sem szépek. Így meglepetésként éri, amikor a vetélytárs iskola 9_14sierraburgess.pngfocicsapatának kapitánya írogatni kezd neki. A fiú a külleme ellenére is értelmes, érzékeny, hamar egymásra kattannak. Ám a lánynak rá kell döbbennie, hogy Jamey azt hiszi, Sierra iskolájának legszebb lányával, Veronicával beszélget. Sierra képtelen bevallani az igazat, így inkább alkut kínál Veronicának: ha a lány eljátssza őt a kamera előtt, korrepetálja. De meddig lehet megőrizni a titkot, ha Jamey már nem éri be telefonnal, randizni is szeretne?

Történetek, amelyeket újra és újra megnézünk. Amelyeket minden korosztálynak újra és újra el fognak készíteni. Ha csak a szerelmi témánál maradunk, mindig lesznek olyan filmek, amelyekben ellenségek szeretnek egymásba. Amelybe gondot okoz, hogy az egyik fél szegény, a másik gazdag. A pár családja nem bír kijönni, ellenségek. Ilyen téma a csúnya és a szép esete is, amelyből a Netflix most összehozta nekünk Sierra Burgess történetét, de nem is olyan régen a Dumplin is ezt a témakört feszegette.

Talán pont az volt a filmmel a bajom, hogy végig úgy éreztem, ezt már láttam. Igaz, most kamaszok között mesélték el a sztorit, de megegyezik azzal, amit Steve Martin is játszott anno Cyrano bőrébe bújva. Nem bántam volna, ha legalább egy-egy ponton meg akartak volna lepni, nem csak ugyanazt a történetet mesélik fiatalabb szereplőkkel. Vagy az lett volna az újítás, hogy itt telefonon, chaten zajlott az udvarlás? Nem éreztem annak, bár tény, hogy így könnyebben kivitelezhető volt a csalás, mint középkori környezetben bujkálva a bokorban súgni a szép szavakat.

Az üzenet ma is érvényes, a film szépen át is adja. Igazából nem a külső a lényeg. Amíg Veronica csak egy gonosz szépség, nem szimpatikus, hiába ő a legszebb az egész filmen. Amint megismerjük a hátterét, a felszín alatti énjét, már nem az lesz a fő jellemzője, hogy csinos és szép az arca. Azzal, hogy Jamey megismerte Sierra személyét, el tudja fogadni, hogy úgy néz ki, ahogy. Mondjuk, azért megjegyzi neki, hogy ha csak látja, akkor észre sem veszi. Így azért nem teljesen igaz a tétel, számít a külső is, csak lehet ellensúlyozni.

Összességében ki lehet hozni a filmből, hogy pozitív a cselekménye. Hangulatos, komédiát idéz, és pozitív értékeket közvetít.

A karakterek nem mélyek, de a főbb szereplőknek adnak valami pluszt, ami papírfiguráknál összetettebbé teszi őket. Jamey kapott egy kistestvért, aki süket, és akinek a bátyja a legjobb haverja és védelmezője. Sierra a szülei árnyékával küszködik. Veronica szintén az anyja miatt van nagy nyomás alatt.

Lehet ismerős arcokra is bukkanni a filmben, de ez még az a kategória, ahol ismerősek, de nem biztos, hogy beugrik honnan. Sierra pl. Shannon Purser volt, aki a Stranger Things egyik mellékszereplője volt, Barb.

Egyszer meg lehetett nézni, voltak jó pillanatai, de nem éreztem az igazinak.

 

Sierra Burgess is a Loser - 5/3,5 a zsánerben korrekt tini film, de eredeti ötletek híján. Mindezt láttam már másban.

https://www.youtube.com/watch?v=q9Pk_Eq4BUc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1415092222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása