Minden napra egy film

Minden napra egy film

6 nap

2019. október 02. - BBerni86

Túszejtős, megoldást keresős, akciós, pszichés.

Átlagos londoni napnak indult. A SAS egység gyakorlatozott, Rusty a végsőkig hajtotta magát, hogy kiérdemelje a helyét a csapatban. Max az irodájában rendezgette az anyagait. A BBC riportere, Kate rohant a csapata után a nagykövetségre, késésben volt. Majd minden a feje tetejére állt: az iráni nagykövetséget terroristák foglalták el, 10_2_6_nap.jpgtöbb túszt is ejtettek. Kate azonnal megkezdte a közvetítést. Max a helyszínre sietett, és hamarosan már ő tárgyalt a túszejtőkkel. Rusty pedig a csapatával a helyszínre érkezett, hogy amint az első tússzal végeznek a terroristák, betörjenek és véget vessenek a helyzetnek. Max törekszik a békés megoldásra: 6 napig tart, amíg a helyzet eljut a végső fázisba.

Megtörtént eset az alapja. A film el is meséli, hogy mi lett a kiemelt szereplők sorsa a későbbiekben. Nem is annyira az angoloké ragadott meg, hanem ami a túszszedőkről belekerült. Ott van az érdekes gondolkodás.

Az ügyükre akarták felhívni a figyelmet – amiből aztán semmi nem lett. Arra, hogy a népük milyen elnyomásban él, és ezt a helyzetet hogyan fokozza az angol és egyéb beavatkozás. Nekem azonban ott van a csavar: hogyan akarnak szimpátiát ébreszteni azzal, hogy emberek életét fenyegetik és alaposan felszerelkeztek robbanószerrel? Ok, értem, más fórumukon nem voltak jelen. Így rájuk irányult a figyelem, de rossz értelemben. Nem elgondolkoztatják, csak elborzasztják az embert. Nem is értem, hogy gondolták, hogy majd azok segítenek nekik, akiknek az életére törtek.

A film nem erre helyezi a hangsúlyt. 3 szereplőt emelnek ki, akik az események egész más sodrában voltak. Az ő szemükön keresztül, több oldalról mutatják meg, mi történt és hogyan gondolkodtak az emberek.

Elméletben Max megoldása az emberséges, a keresztény európai kultúrkörnek megfelelő. Ő a békére törekszik, mindenki életét meg akarja menteni. Nem csak a túszokét: ő azt tartja szem előtt, hogy még a túszejtőket is életben tartsa. Ugyanakkor tudja, mi a dolga. Amikor a sereg kiadja a parancsot, az emberéletek védelmében megteszi a dolgát, akkor is, ha morálisan nem ért egyet. Mark Strong szépen hozza is Max lelkületét, pontosan lehet látni rajta, hogyan éli meg az adott helyzetet. (Az övé a legszimpatikusabb karakter a filmben.)

Ugyanakkor nem lehet békésen célt érni, mert van olyan terrorista, akinek elborul az agya, és nem hatnak már az érvek. Valahol szimpatikus az is, ahogy a SAS és köztük Rusty (Bell számára hálás szerep, jól állt neki) a végletekig tökéletesítenek mindent, gyakorolnak, hogy minél több életet mentsenek meg. Az, hogy nekik a terrorista likvidálni való célpont, nekem abszolút érthető is. Nem barátságos, de hogy lehetne másként célt érni ellenük?

A filmnek az adja a dinamikát, ahogy ez a kettő megoldási lehetőség libikókázik. Győzhet a diplomácia, vagy a fegyverekre kell hagyatkozni? Kifejezetten érdekesnek találtam, ahogy a SAS felkészülését mutatták. Messze nem csak annyi volt, hogy bementek és kilőtték a terroristákat. Az ő szálukra még kis humort is sikerült belevinni a történetbe.

Nem egy körömrágóan izgalmas film, de olyan kérdések vannak mögötte, amelyeket érdemes feltenni. Mi a helyes megoldás egy ilyen helyzetben?

 

6 nap - 5/4 több szálon vezetett, karaktereket középpontba helyező film, megtörtént eset alapján.

https://www.youtube.com/watch?v=0KYroBErj1g

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8815184520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása