Minden napra egy film

Minden napra egy film

Lidérces mesék éjszakája

2019. november 14. - BBerni86

Életre kelt horror mesés, szellemes, menekülős, gyerekcsapatos.

Halloween – Mill Valley gyermekei életkortól függetlenül készülnek az ünnepre. Pár kiskamasz az őket terrorizáló nagyobb fiúkon akar bosszút állni. Megdobálják a kocsijuk, amiért menekülniük kell. Egy most érkezett srác, Ramón kocsijába rejtőznek el, majd hálából elviszik a helyi szellemkastélyhoz. A várost alapító család kúriája volt, akik egy malomból szerezték a vagyonuk. Volt azonban egy torz lány a családban, akit elrejtettek a világ elől. A 11_14liderces_mesek_ejszakaja.jpglegenda úgy tartja, a bezárt Sarah meséket suttogott a falon át az arra járó gyerekeknek, és a halálba kergette őket. A család is eltűnt, csak a ház áll már. Stella egy titkos szobában rábukkan Sarah könyvére, és kéri, meséljen. Mire feleszmél, a könyv vérrel egy történetet kezd írni, ami megelevenedik. Sarah sorra eljön a házában járt srácokért a meséken át.

A gyerek horrorokat kedvelem, bár nem sok készül belőlük. A Libabőr volt ilyen, és Az első részét is részben ide tudnám sorolni. Most pedig itt van a Lidérces mesék éjszakája, ami nem véletlenül Halloween környékén vált nézhetővé. Cselekményében, külsőségeiben is ehhez az ünnephez áll közel.

A történet akár klisésnek is tűnhet: már a Múmiában is megmondták, hogy nem szabad felelőtlenül ijesztő helyen talált könyveket olvasgatni. Csak itt nem Imhotep szabadul el, hanem Sarah szelleme éli ki magát történetmesélésben. A film cselekménye ettől kezdve a horrorok alapfelállását követi: a gyerekek igyekeznek minél többet megtudni Sarah életéről és az átokról, amíg még életben vannak. Nyomozgatnak, Sarah lecsap és menekülnek, nyomozgatnak, Sarah lecsap és így tovább.

A krimis vonalon látszik leginkább, hogy ez gyerektörténet. Egyszerű, szinte minden a gyerekek kezébe pottyan. Nem is ez a lényeg, hanem a megelevenedett mesék, amelyekkel lecsap az áldozataira a szellem.

Hangulatában nem egyszer eszembe jutott róla a Rémségek könyve – igen, még egy könyv. Abban városi legendákat gyűjtöttek össze, és a kedves gyilkos elkezdte megvalósítani őket. Ebben a leírt történetek válnak valósággá. De ebben is akadt olyan, ami már szinte folklór, ha nem is városi legenda, de horror motívum igen. A kukoricaföld és a madárijesztő…

Közben próbálták a főszereplő lányt, Stellát egy kis magánéleti drámával is fűszerezni. ez azonban nem sikerült jól. Elveszett a történetben, és nem is volt indokolt, hogy olyan bűntudata legyen az anyja lelépése miatt. Az a szál nem hiányzott volna. Ahogy az sem, hogy látványosan tetszett Stella és Ramón egymásnak. A lány kinéz 12-nek, a srácot meg besorozták, vagyis 18 év feletti – ha nagyon nem is néz ki annyinak. Inkább bele se mennék, miért lennének ők ketten rossz párosítás. Hála égnek nem is erőltetik ezt a szálat.

A horror elemeket és az ijesztő légkört annak ellenére sikerült megteremteni, hogy a szörnyek úgy néznek ki, ahogy. Volt, hogy el sem akartam hinni, hogy valóban csak ennyi a kinézete. Van egy olyan, ami a jó pár évtizedes szellemirtókban is ciki lett volna. (Hasonlít a habcsók emberre, csak jóval bénább.)

Kalandos, nem látvánnyal ijesztő, akár gyerekekkel is nézhető családbarát horror. Bár messze nem hibátlan, korrektnek éreztem. Elszórakoztatott – az igénytelen szörnyek ellenére.

 

Lidérces mesék éjszakája - 5/4 bár a szörnyek külleme rémes, a film hangulatosra sikerült. Szerethető gyerek-horror.

https://www.youtube.com/watch?v=MSMXsC6YnSA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5415303722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása