Minden napra egy film

Minden napra egy film

Money Heist

1. évad - 1.fél

2020. április 10. - BBerni86

Tervet végrehajtó, nagyszabású rablásos, bandás.

Papírszállítóknak adták ki magukat, és bejutottak az országos pénzverdébe. Ott Dali maszkot öltöttek, és túszul ejtették a dolgozókat és a pénzügyi múzeumba látogató diákokat. Felmarkolták a milliókat, de mire távoztak volna, a rendőrség már kint várta őket. Kénytelenek voltak visszavonulni, és megkezdeni a tárgyalásokat a megbízott4_10money_heist.jpg rendőri vezetővel. Egymás nevét sem ismerik, csak a kódnevüket. Pl.: Tokió, Berlin, Rio, Stockholm, Nairobi és Moszkva. Mögöttük pedig ott áll a Professzor, a mesteri elme, aki mindent előre kisakkozott és kívülről koordinálja az eseményeket. Mert minden a terv szerint halad, nem azokra a milliókra fájt a foguk. Sokkal többet akarnak innen kivinni. Azonban még a legjobb terv sem számolhat mindennel: elég csak egy szabályt megszegni, és szívügyekkel terhelni a rendszert, hogy minden a katasztrófa felé sodródjon.

A Netflix egyre több nem amerikai sorozatot is forgalmaz. Az egyik legnépszerűbb, ha nem egyenesen a legsikeresebb a Money Heist. Eredetileg spanyol, és a Netflix úgy vette meg a spanyol tévétől, akik az első két évadot szállították, majd a Netflix rendelte meg a folytatást.

Abba nem fogok belemerülni, hogy érdemes számolni az évadokat. 2, 3 vagy 4 volt eddig? Az biztos, két ügy ment le eddig. Mindegyiket külön szedték, így két-két etap foglalkozik egy rablással. Így számolva 4 évadról beszélhetünk – a wiki két évadot hoz két részre szedve, így ennél maradok én is.

A cselekményről nem akarok sokat elmesélni. Az alaphelyzet, amit tudhatunk: pár bűnöző összefog, hogy minden idők legnagyobb rablását összehozza. Mindenkinek megvan a maga területe: hamisító, csapatvezető, hacker, stb. Mindenre van egy terv. Innentől kezdve viszont minden csavar lelövése bűn lenne. Ugyanis a sorozat azonnal az események közepébe vág, és a rablás történetét izgulhatjuk végig. Mi az, ami terv szerint alakul? Milyen váratlan helyzetek jönnek és hogyan lehet megoldani őket? Már az első félben is olyan vad fordulatok jönnek, hogy a néző csak kapkodja a fejét.

A sorozat élvezeti értékét növeli, hogy fokozatosan tudunk meg egyre többet a csapattagokról is. Bűnözők is, de a szerethető fajtából. Van köztük szelídebb, durvább – mindenki megtalálhatja azt a karaktert, akinek drukkolni akar. Ráadásul több oldalon is: a túszok, a rendőrök és a bűnöző csapat tagjait is alaposan bemutatja a sorozat.

A történet tehát jól ki lett találva: izgalmas, végig fordulatos és a szereplők jellemét is építgetik. Nem nélkülözi a mesebeli fordulatokat sem, de ezek is csak a szórakoztatás növelése miatt kerültek be.

A színészek korrekten hozzák a szerepeiket, és helyiek is. Autentikus ettől, ha az a hátránya meg is van, hogy így ismerős arc nem lesz. (Lehet, aki néz spanyol filmeket, ő másként gondolja, de nincs Banderas vagy Cruz szintű színész benne, akit én is ismernék.) Erről jut eszembe: érdemes a spanyol eredeti verziót nézni. Belehallgattam angolul is, és nekem bántotta a fülem. A spanyol viszont működik.

Nem lehet a látványra sem panasz. A fő helyszín a nyomda és a múzeum, de van bőven külső helyszín is. Jól összerakták az akciójeleneteket, és vizuálisan is akadnak benne ötletek. A maszkok például – annak is megvan a különleges zamata, éppen mi mögé rejtik az arcukat a szereplők.

Nem nagyon van mibe belekötni. Amit egy ilyen rablós, gyors sorozatba bele lehet tenni, itt beletették. Legfeljebb az a néhány mesésebb fordulat és a helyenként nyálas szerelmi rész, ami nélkül jobb lett volna a közérzetem. Tokió és Rio románca nekem nagyon nem hiányzott, de szerencsére sok más jó dolog akad benne. És most ciao, bella!

 

Money Heist - 5/4,5 izgalmas és csavaros, végig pörgős film. A karaktereket is építik, ahogy a sztorit is.

https://www.youtube.com/watch?v=hMANIarjT50

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr715602158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bukszindeksz 2020.04.12. 15:24:42

Bizony, a Netflix kínálatában az egyik legjobb sorozat. Nekem például nem hiányoztak az ismert arcok, igen magas színvonalú a színészi játék. A “ciao, bella!” olaszul van, ez viszont spanyol sorozat...

masada 2020.04.12. 21:51:32

Alig várom hogy lelőjjék az összeset! Nairobi már elhasalt!

kofolafan 2020.04.13. 17:24:08

Köszi a tppet, el is kezdem!
süti beállítások módosítása