Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bécsi vér

1. évad

2020. augusztus 01. - BBerni86

Pszichés, profilozó, kosztümös, nyomozós.8_1becsi_ver.jpg

Bécs, a XX. század hajnalán. Az orvostudomány forrong, egy zsidó származású doktor elméletei alapján. Ő Freud, akit sokan sarlatánnak tartanak, mások a tudomány fejlődésének következő lépcsőjeként tekintenek rá. A fiatal orvos, Max is lelkesen tanulmányozza a férfi munkásságát, és látogatta az egyetemen az óráit. Az elméletet gyakorlatban is szeretné kipróbálni, így kérvényezi, hogy egy gyilkossági nyomozásban a nyomozóval tarthasson. Oskar, a lánya halála óta megzuhant nyomozó nincs oda a társaságért, de aztán összebarátkoznak, és a gyakorlat igazolja, hogy Max tudománya hasznos. Együtt kapják el a bordély lányainak lemészárlóját, kiderítik egy előkelő katonaiskola titkait, miközben a saját életük kérdéseire is választ kell adniuk. Bécs pedig máris újabb változás előtt áll: az idegen- és zsidógyűlölet egyre magasabb hőfokot ér el.

Érzek némi késztetést, hogy azon viccelődjek, hogy a BBC kedvet kapott saját The Alienist forgatására. Hiszen, az alapok megegyeznek: egy új tudomány van születőben, a pszichológia. Ami az egyik sorozatban Laszlo, a másikban Max. Mindketten a rendőrségnek segítenek az emberi viselkedéssel kapcsolatos tudásukkal, mindkettő kosztümös egy nagyvárosban. De nem fogok azért panaszkodni, mert nézhetek két jó sorozatot a témában. (Jó, még egyet: mindkettőnek regény az alapja.)

A BBC sorozata táplálkozik erőteljesebben a könyves történetből. Az első három rész az első három regény megfilmesítése. Nem is teljesen találó sorozatnak nevezni, mert ez három film, egymás után téve. Kicsit olyan, mintha a Sherlock lett volna a minta. A felépítés, a kivitelezés is megidézi azt a BBC sikert.

Amíg ezt ilyen színvonalon kivitelezik, még örülök is, hogy kaptam egy értelmes, jól összerakott krimit, amíg a zászlóshajó megint elhagyja a kikötőt.

A Bécsi vér arra is rávett, hogy elgondolkodjam az olvasási, sorozat nézési szokásaimon. Ha tehetem, előre veszem a könyvet. Szívesebben nézem meg, miután olvastam az eredetit. A Bécsi vérnél erre nem volt lehetőségem. Az első részt már olvastam. A második már megvan, de még vártam vele. A harmadik pedig ősszel fog megjelenni regényként is. De most megnéztem mindhárom részt.

Jobban tetszett az, amelyiket még nem olvastam regényként!

Komoly következtetést nem akarok ebből levonni, de tény, hogy egy krimi izgalmasabb úgy, ha nem tudom előre, ki a gyilkos és miért tette, amit.

A filmek darabonként is jól nézhetőek, a magánéleti szálak jelentik az átívelést. Ám sokkal jobban lekötött az aktuális nyomozás, mint Max gyötrődése a személyes vonzalma és a családja által kinézett lány között. De Max annyira az újat képviseli a sorozatban, hogy nem is igazán az volt a kérdés, melyik nő mellett dönt, hanem hogyan fogja ezt elfogadtatni a családjával és a barátokkal.

A BBC mindig nagyon ügyel a sorozatai külsőségeire, itt sincs ez másként. Felismerni Bécset a sorozatban, és nem csak azért, mert a Rex felügyelő főcímében anno annyit látta az ember a Stephans dóm alakját, hogy könnyű ráismerni. Ugyan kicsit küzdök azzal, hogy annak a nagyvárosnak lássam Bécset, aminek itt mutatják. New Yorknál simán el tudom fogadni, hogy mekkora és milyen jelentős, Bécs ehhez kicsit közeli földrajzilag.

Jól építik a karaktereket, és a szereposztás is bejött. Nem sztárokat castingoltak, és karakteresek is. Még az is fennáll, hogy Matthew Beard jobban csengő magyar szinkronhangot kapott, mint a színész eredeti hangja.

A sikert mutatja, hogy az USA is megvette a sugárzási jogokat, csak két részre vág 1 részt.

 

Bécsi vér - 5/4 korrekt adaptáció, hangulatos. Jól néz ki, érdekesek a történetek. Bírom a szereplőket.

https://www.youtube.com/watch?v=vg1rXtBGg6U

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3916098972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása