Minden napra egy film

Minden napra egy film

Gagyi tanárnéni

2020. augusztus 10. - BBerni86

Álruhás, megjavuló, lányiskolás, csalásos.

Tucker értelmes fiatalember, de nem képes élni az adottságaival. Piti csaló, aki már sokadszorra került börtönbe, ahol már a nyolcadik diplomáját szerezte meg. Kikerülve újra balhén töri a fejét: hamis rendszámokkal és lopott 8_10gagyi_tanarneni.jpgautókkal akar foglalkozni. Korábbi hitelezői azonban gyorsan és sok pénzt akarnak tőle, kénytelen menekülni. A vonaton beleakad egy rettenetes természetű, nagyhangú asszonyba, akinek átveszi a személyazonosságát és így megmenekül a verőemberek elől. Ám összekeverik az állomáson is a tanárnővel, és mire Tucker észbe kap, már egy bentlakásos lányiskola igazgatónőjeként kell helyt állnia. Menekülne, de az iskolának ígért fél millió maradásra bírja. Tanulmányi átlagot kell javítani, nyerni az iskolák közti sportversenyen? Nincs számára lehetetlen, és közben maga is meglepődik, milyen változást észlel magában.

Ok, azt értem, hogy az eredeti angol szójátékot magyarra átültetve nem lenne poén. Igazgatónő Úr, még a Mr. Igazgatónő is jobban hangzana… de a mélypont akkor is a Gagyi tanárnéni. A Gagyi mami címe is bántja a szemem, ez is. Miért gagyi? Rendben, nem lett egy bombanő belőle, de melyik pasi néz ki jól nőnek sminkelve ilyen esetben? Dustin Hoffman, Robin Williams is nagyon gázul festett nőnek öltözve és festve a maga filmjében. Talán Eddie Redmayne volt korrekt nőnek is külsőre A dán lányban… (Az Oscart is inkább adtam volna neki ezért a szerepért, és nem A mindenség elméletéért.)

Harland Williams különben sem egy jó pasi, miért meglepő, hogy nőnek sem szép? De azért nem gagyi.

Pláne, hogy Tucker ebben az álcában tanul meg jobb embernek lenni, és tényleg rendbe teszi a rá bízott lányok és az iskola dolgait. Pont a gagyi ellentéte, amit végigvisz. Vannak humoros pillanatok, Disney családi film, így időbe telik, amíg összecsiszolódik a lányokkal, akik el akarják eleinte üldözni. Az is humor forrása, ahogy az iskola pártfogója, egy idősebb úr, csapni kezdi a szelet az asszonynak, aki igazából férfi. De egy poén sem a gagyiságra épül. De leállok, mert nem a címet akarom végig cáfolni.

Tipikus komédia karakterek vannak, de nem is kell ide több. A vezéregyéniség a diákok között, akit meg kell nyerni, és a többiek majd követik. Az áskálódó tanár, aki maga is a kinevezést akarta, és most mindenre kész, hogy kirúgassa az új főnökét. Maga Tucker is, aki egy szerethető csibész, aki végre otthont és célt talál itt magának.

Közben olyan témákat is érintenek, mint a családi konfliktusok: a gyerekek hogyan birkóznak meg egy széteső családdal, egy távol levő apa hiányával? De ez Disney családi komédia, ezzel csak árnyalnak, egy percre sem csúszunk át valódi drámába. A megoldás is túl könnyű, azért ilyen happy end csak egy Disney filmben lehet, de ez nézve abszolút nem zavart.

Kellemes a film légköre, és még a rosszak is ártalmatlanok. Inkább humoros karakterekkel dolgoztak, mint ijesztőekkel. Ha belegondolok, gyerekkorom Disney filmjeiben is ilyen gonoszok voltak csak. Ármánykodtak ugyan, de szerencséjük, sem igazán gonosz ötleteik nem voltak. Ez kb. az a szint, amit a Csónakosok tolvajai is hoztak.

Ismertebb színészt egyet találtam benne. A hősünket kirúgatni akaró tanárnő az a Katey Sagal, akit az idősebbek az Egy rém rendes család anyjaként, a fiatalabbak a Kemény motorosok királynéjaként ismerhetnek. Mondjuk, Harland is ismerős, de kétlem, hogy túl sokan látták annyiszor a Tűz a víz alá! című filmet, mint én. (Ő volt Szonár benne.) Nem is rossz ötlet, azt a filmet is újranézhetném…

De összességében egy vállalható és nézhető Disney filmről van szó, ami akár családi kikapcsolódásnak is elmegy, hiszen a lényege kortalan.

 

Gagyi tanárnéni - 5/3,5 ma már klisésnek hat, de összességében szórakoztató és az üzenete is pozitív. Elment.

https://www.youtube.com/watch?v=aAsr3xivlt0

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5116126986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása