Minden napra egy film

Minden napra egy film

Criminal: Germany

1. évad

2020. október 18. - BBerni86

Kihallgatós, régi titkokat felfedő, családos.

A berlini kihallgató csapat egy felügyelőt kap a nyakába. Karl Schultz nyomozó régi motoros a szakmában, aki már akkor itt dolgozott, amikor állta fal és védi is a területét. Keller nyomozó érkezését, aki ráadásul babát is vár, az egész osztály támadásnak vesz. A nő ennek ellenére igyekszik beilleszkedni, és elkezdi tisztelni Schultz 10_18criminal_germany.jpgelhivatottságát és profi hozzáállását. Az első ügyük egy Nyugat-Németországból áttelepült vállalkozóé, akinek az első keleti építkezésének helyszínén egy holttestet találtak. Egy régi munkásáé. Vajon ő gyilkolta meg? Miért nem stimmelnek Müller életéről a részletek? Majd egy török fiatalembert hallgatnak ki, aki német lányt vett el. Családon belüli erőszak – de a férfi apósa miért küldött komoly ügyvédet a férfi védelmére? Mi történt abban a családban igazán? Végül, egy sorozatgyilkos egykori párját veszik elő, hogy árulja el, hova temették el az egyik áldozatukat. Schultz számára nagyon személyes is az ügy.

A sorozat tematikája a német évadban is ugyanolyan. Van egy kihallgató csapat, akik a vallomások megszerzésére specializálódtak. Van egy belső konfliktusuk, melynek a megoldása a munkára is kihat. Végül, vannak a vádlottak, akiknek a lecsukásához, egy esetben másért szükség van a vallomására.

Mivel az kötött le kevésbé, kezdjük a csapat belső dinamikájával. Kevesebb idő van rá, és leginkább egy-egy megjegyzésből, odavetett sorból kell az erővonalakat megismerni. A végén pl. komolyan bajban voltam azzal, amikor az új nő megjegyzi Schultznak, már kezdte megkedvelni és értékelni a munkáját. Ez nekem nem tűnt fel. Annyira a munka és a kihallgatások a súly, hogy ilyen kijelentésekből kell felmérni, hogyan állnak egymással a karakterek? Értem, hogy az egész évad 3 részben és 40-45 perces részekkel nem elég arra, hogy ezt komolyabb hangsúlyozzák és bemutassák, de így meg hiányérzetem van. (Bár ez még mindig szimpatikusabb, mint a mentor – gyakornok viszony volt a spanyoloknál.)

Maguk a kihallgatások viszont megfogtak. Ha már nemzetre limitált a széria, akkor megéri olyan történeteket beletenni, amelyek ráépülnek az ország történelmére. Itt ilyennek indultunk: a Fal ledőlése után, ahogy Kelet és Nyugat egyesült, milyen volt, amikor a gazdag Nyugat elkezdte kihasználni a másik fél nyújtotta lehetőségeket. Ez azért nem annyira a régmúlt, hogy ne lehetne sok mindent kihozni belőle. Az egyéni emlékekkel, a korhangulat megidézésével akkor is megfogott, ha előre kitaláltam, mit fog Müller bevallani a végére.

Majd jött a török fiatalember, aki egy előkelő német család sarját vette feleségül. Volt jó csavar, sokat kihoztak a családon belüli erőszak témájából, miközben ott volt benne annak a kérdésköre, hogy mennyi török él az országban és milyen ehhez a viszony. Mert még mindig vannak előítéletek és sztereotípiák.

A harmadik meg simán jó krimi anyag. Mindben erősen ott volt az emberi psziché kérdésköre, ki mit és miért tesz, de itt leghangsúlyosabban. A nyomozók szempontjából is ez volt a legmélyebb, hiszen múltjuk volt az esettel és Claudiával, itt derült ki róluk is a legtöbb minden.

Három részből három tetszett, mindben ott volt valami plusz, ami a lekötött.

Az egész szériára igaz, hogy látványra ez is ugyanazt tudja, amit az előzőek. Van egy ugyanúgy festő rendőrségi épület, benne a kihallgató és a folyosó. Innen nem lépnek ki, így a díszlet és a helyszín minimális. De a zárt tér érzetéből feszültséget generálnak, és itt is jól játszanak azzal, ami a kihallgatóban és az azt megfigyelőben zajlik.

Ha nem is ismert, de ismerős színész is akadt benne, nálam ez is ér egy fél pontot.

Nagyon azt hittem, hogy az UK lesz a kedvenc évadom, de ez a német három rész jobb volt.

 

Criminal: Germany - 5/4,5 egyszerre jó krimik, és 3-ból kettő története erősen az országhoz is köthető. Jó volt.

https://www.youtube.com/watch?v=OTKPV5z48ck

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr316244826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása