Minden napra egy film

Minden napra egy film

A vér szava

2020. október 31. - BBerni86

Anyóssal küzdő, családalapítós, megszállottas.

Jackson megtalálta az igazit, és életében először hazavisz egy lányt bemutatni. Helen csinos, New York-i lány, aki árvaként fontosnak tartja, hogy jól kijöjjön a párja édesanyjával. Martha szeretettel is fogadja a lányt, és a karácsonyi látogatást meg is hosszabbítják. Jackson itt szembesül azzal, hogy az egykor nagyon sikeres 10_31a_ver_szava.jpgversenylovakat tenyésztő farm egyre rosszabbul megy, az anyja már nem bírja egyedül a terheket. Szóba kerül az eladás is. Amikor kiderül, hogy Helen teherbe esett, Jackson feleségül is veszi. Miután a nőt megtámadják a lakásukban, ő veti fel, hogy egy évre leköltözhetnének a birtokra, ő ott szülné meg a babát, míg Jackson rendbe teszi és eladásra kész állapotba hozza a farmot. Martha azonban már kimutatja a foga fehérjét: megszállottan érdekli a baba, rátelepszik a fiára, és igyekszik éket verni a pár közé. Helennek harcolnia kell a családjáért, és egyedül Alice, Jackson apai nagyanyja segít neki olyan információkkal, melyeket Martha nagyon el akarna rejteni.

Amikor a néző többet tud, mint a film főszereplői. Jó kis thriller hangulat kijöhet ebből, hiszen mi látjuk, milyen mesterkedések zajlanak, míg a főszereplő szinte vakon sétál bele az egyre veszélyesebb helyzetbe. A feszültség pedig csak nő és nő… ez remekül összejött ennek a filmnek is.

A film veszélyforrása Martha, aki elsőre egy életvidám, talpraesett nő, aki meglepően jól fogadja, hogy a fia életében más lesz az elsőszámú asszony. Csakhogy, mi elég hamar rájöhetünk, hogy ő nagyon is mesterkedik dolgokban. Ha csak a film elejét nézzük, ott van Helen teherbe esése. Martha nagyon jól látta, hogy mennyire egymásra vannak kattanva a fiatalok. Amikor elöl van Helen spirálja, a lány arcán látni, hogy nem ő vette elő. Majd kiderül, hogy a karácsonyi látogatás alatt teherbe esett. Az esküvőn, amire a baba miatt kerülhet sor, a nagyi meg is jegyzi a lánynak, egy elég szemléletes képpel, hogy Martha milyen jól ért az elrendezett/véletlen teherbe esésekhez. De ez csak a film eleje, ennek az asszonynak végig vannak trükkjei és manipulál mindenkit a környezetében. Egy jó részét mi látjuk, és félthetjük Helent, de lesznek meglepő fordulatok is.

A kettő együtt nagyon működött, feszült és veszélyérzettel teli hangulat uralja a filmet. A végére kezd csak szétcsúszni az atmoszféra, addigra már inkább az őrület és a megszállottság túlzottsága szélsőségessé és hiteltelenné teszi. Túl messzire megy el Martha, a finom műveletekkel hathatósabb eredményt ért el, és ijesztőbb is volt.

Mivel ennyire Martha és Helen van a középpontban, a film sarkalatos pontja, hogy milyen színésznőket találtak a szerepre. Ebben pedig szintén jelesre vizsgáztak. Gwyneth Paltrow gond nélkül hozza a jólelkű szőkét, aki a vészhelyzetben össze tudja kapni magát, és megmutatja, hogy több mint egy törékeny szépség. Ilyen karakterért kapott Oscart is. A filmet azonban Martha, vagyis Jessica Lange adta el. Aki a kezdetektől AHS néző, annak nem kell ecsetelnem, micsoda erővel játszik gonosz manipulátorokat a színésznő. Már itt bemutatja ezt, és nagyon viszi a filmet, ahogy az energikus, szimpatikus anya karakterből eljut a full megszállott, bármire kész őrültig.

A többiek csak statiszták mellettük, még Jonathon Schaech is, aki Jackson formálójaként kicsit több szereppel bír. Mondhatni, neki inkább eye candy szerep jutott. Érte megy a harc.

Nem egy mai film, de annyira kortalan a konfliktus és a szereplők viselkedése, annyira nem számít, hogy mikor játszódnak az események, hogy ma is éppen olyan jól nézhető. Ok, a mai technika mellett Martha pár trükkje gyorsabban lelepleződne, de nem is ez a lényeg.

Kellemes meglepetés volt ez a film. Lekötött a sztori, jók a színésznők benne, és megvan az a thrilleres feszültség, ami egy ilyen filmbe egyszerűen kell.

 

A vér szava - 5/4 kiszámíthatóvá lett, de hangulatos és máig működőképes thriller jó szereposztással.

https://www.youtube.com/watch?v=-4ND1MUvcXA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1116266988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása