Minden napra egy film

Minden napra egy film

SpoilerZóna

Mű szerző nélkül

2020. november 08. - BBerni86

Mivel egy monumentális, éveket felölő filmről van szó, igyekszem a kulcsmomentumokat kiragadni.

A nácik uralma idején Carl Seeband professzor nagyban részese a párt tisztogatási ügyeinek. A fogyatékos 1_97.jpgszemélyeket meddővé teszi, majd halálra is ítéli. Így jár a skizofréniásnak talált Elisabeth is, akit ugyanúgy hívnak, mint a lányát. Aki érzelmileg megérint benne valamit, mert nem maga végzi el a műtétet, de a halálos ítéletet aláírja.

Elisabeth családja sokat veszít a háborúban: a bátyjai a fronton esnek el. A régi házuk, ahogy Drezda nagyja is, odaveszik a bombatámadásokban. Nagybátyja, aki a felesége sürgetésére lépett be a náci pártba, hogy visszakapja a tanári állását, pedig gyűlölte a nácikat, most a párttagsága miatt nem kaphat állást – takarító lesz belőle, de egy ponton túl nem bírja, öngyilkos lesz. Szeretett unokaöccse, akit a lány igyekezett a modern művészetekkel is megismertetni, minden tehetsége ellenére egy propaganda gyárban fest táblákat.

A műszakvezető azonban felfigyel a fiúra, és beajánlja a művészeti akadémiára. Kurt nincs oda a szocreál 5_65.jpgművészetekért, de nincs választása. Az iskola szépe, Elisabeth neki is megtetszik, és a többiekkel ellentétben ő randit is kap a lánytól. Összejönnek – amikor a családnak ki kell adni egy lakást, hogy a nagy házat megtarthassák, Kurt jelentkezik és meg is kapja. Ellie apja Carl Seeband professzor – akit az oroszok elkaptak náci bűnösként, de ő mindent tagadott. Így is végeztek volna vele, de az orosz katonai vezető feleségénél komplikált szülés kezdődött, Seeband mentette meg a kisfiút és az anyát. Hálából az orosz mindent eltussolt, és visszakapta a férfi az életét, a rangját.

4_76.jpgEllie terhes lesz, az apja szinte előbb észreveszi, mint a fiatalok. Mivel Kurt rajtakapta a cseléddel, eleve neheztel rá és a fiú szakmáját, származását is alacsonynak tartja, így tervet sző ellenük. Azt hazudjam hogy egy régi betegség miatt Ellie nem lehet még terhes, abortuszt végez a saját lányán. A pár azonban együtt marad így is, egymásba kapaszkodnak meg a veszteségükben.

Amikor az orosz hazamegy Moszkvába, Seeband helyezkedik. Nyugatra költözik, és így egyezik bele Kurt és Ellie frigyébe. Ők sem maradnak sokáig keleten – Kurt gyűlöli a freskót, amit festenie kell, hiába jegyzik egyre inkább művészként. Nyugatra szöknek.3_97.jpg

Ellie varr, ő művészeti akadémiára jár, és keresi a stílusát. Seeband rendszeresen kínozza őket: pl. állást ígér Kurtnak a nőgyógyászati klinikán, ahol ő az igazgató. Mit kap? Takarítói állást. A képeit is rendszeresen kritizálja. A nagyobb baj, hogy Ellie megint elvetél. Az orvos felvilágosítja, az abortusz során sérült a méhe. A harmadik hónapnál tovább egy terhessége sem fog megmaradni.

Miután Kurt tanára ráébreszti, mit keressen a művészetbe, Kurt egy nap ihletet kap. Fotókat kezd el megfesteni 2_101.jpgnagyban. Az első munkájában három képet vetít egymásra – Elisabeth nénje és ő gyermekként, az apósa igazolványképe és egy most elkapott náci bűnös fotóit festi meg egymásra. Az apósa megint jönne piszkálni, amikor a szeme megakad azon a képen.

Sokkot kap, szabályosan rászakad az egész élete bűne. Elisabeth, a lány, akit a halálba küldött. Az egykori főnöke és ő maga. Kurt nem is érti, mitől lett rosszul a férfi, ő meg nem magyarázza el neki.

Kurt a fotókból készít sorozatot, és a barátai szerint megtalálta. A gazdag évfolyamtársa, aki született kereskedő, kiállítást is szervez neki. Családi jó hír is akad: Ellie terhes, elérte a negyedik hónapot, ez a baba megmarad.

1 évvel később Kurt karrierje beindul, a kiállítása szenzáció lett. Megszületett a kisfia is, Ellie is bejött a babával megnézni, ahogy a férje interjút ad.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8416277886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása