Minden napra egy film

Minden napra egy film

Greyhound

2020. november 19. - BBerni86

Háborús, hajókat kísérő, tengeralattjárókkal küzdő.

Ernest Krause megkapja az első kapitányi feladatát: A Greyhound romboló kapitányaként kell egy ellátmányt szállító hajóflottát átkísérnie az Államokból az angolokhoz. Az útvonalon vagy egy szakasz, ami túl messze van ahhoz, hogy repülős támogatást kapjanak. Ha itt támadnak a német tengeralattjárók, csak a kapitány ügyességéngreyhound.jpeg múlik, hogy át tudnak-e jutni az óceánon. Krause és a flotta éppen belépnek a veszélyeztetett zónába, már meg is érkezik az első német tengeralattjáró. Szembeszállnak, és elsüllyesztik a németeket, de ezzel nincs vége a történetnek. Újabb tengeralattjárók tűnnek fel, és a falka a nyomukba szegődik. Nekimennek a szállítóhajóknak, és taktikáznak, hogy minél nagyobb pusztítást vigyenek végbe. Krause és a legénység mindent megtesz, hogy védelmet nyújtsanak és megsemmisítsék a németeket.

Mivel én is szeretek a címek miatt morogni, most ez jön: itt belefutottunk egy olyanba, amin lehet. A Tom Hanks GameDay kapcsán kaptam jelzést, hogy a Greyhound csatahajó nem felel meg a valóságnak, ahogy a szinkronban a film a címét kapta. A Greyhound romboló volt. A film elején rombolóként is emlegetik, de bevallom, ha nem hívják fel rá a figyelmem, nekem nem tűnt volna fel, így viszont kicsit utánanéztem. A romboló egy olyan hadihajó, amit direkt arra terveztek, hogy a flottát védjék a tengeralattjáróktól. Ennél jobban nem fogok belemenni, mert magam se értek hozzá, de tény, hogy a Greyhound nem csatahajó, hanem romboló.

A film pedig egy háborús akció, és a drámát direkt nem használom, hiába Tom Hanks a főszereplő. Ez egyszerűen nem arról szól, hogy a parancsnoknak milyen terheket kellett elvinnie a vállán, vagy milyen idegállapotban lehettek a tengerészek, amikor légi támogatás nélkül mentek kb. 2,5 napig, amikor a német tengeralattjárók bármikor támadhattak. Ez egész konkrétan arról szól, hogy a flotta készül átkelni a necces szakaszon, és egy német tengeralattjáró flotta, egy falka, rájuk tapad, és a romboló igyekszik mindenkit épségben átjuttatni a brit felségterületre. Egyik akció és ellencsapás követi a másikat.

A végére már szinte viccesnek is éreztem, hogy akárhányszor a kapitány, Krause, mehetne pihenni, vagy ételt hoznak neki, tuti, hogy megint vészhelyzet van, és se enni, se aludni nem tud. Olyan érzés volt, mintha az út alatt folyamatosan harcban álltak volna és minden tengeri mérföldért a német tengeralattjárókkal futottak volna versenyt.

Aki a csatákat és az ütközeteket mutató háborús filmeket szereti, fog is tetszeni. Nem lett olyan látványos, mint egy moziba szánt szuperprodukció, de azért szégyent sem vall a film. Az kifejezetten tetszett, amikor a torpedók ellen navigáltak, vagy amikor érzékeltették egymáshoz képest hogyan mozognak a hajók, a romboló és a tengeralattjárók.

A film zenéje is megragadt a fülemben. Amikor lecsapni készülnek a németek, amikor támad a falka, az kapott egy saját dallamot. Van benne valami fenyegető, valami disszonancia. Nem hallgatnám csak úgy magában, de a filmben jól bevált a veszély érzékeltetésére.

Tom Hanks szimpatikus színész, és Ernest Krause pont olyan figura, akiket jó érzékkel alakít. Lelkiismeretes, jóravaló ember, aki tiszteséggel és lelkiismerettel ellátja a munkáját. Mondjuk, azt feleslegesnek éreztem, hogy az elején látunk egy cseppet balul sikerült lánykérést tőle. Tudom, nem ezen kellene fennakadnom, de nem láttam értelmét annak, hogy behozzák Evelyn alakját és egy jelenetet adnak neki – ahhoz több kellett volna a cselekménybe Krause személyéről, de itt elsősorban parancsnokként látjuk.

Egyszer érdemes megnézni, de maga Hanks is forgatott már jobb háborús filmet.

 

Greyhound - 5/4 abszolút akciófilmesre hangszerelt háborús film. Közepesen látványos, kevés drámával.

https://www.youtube.com/watch?v=DLiAX0sBWP8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8416291094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benyák Zoltán · https://www.facebook.com/Beny%C3%A1k-Zolt%C3%A1n-%C3%ADr%C3%B3-oldala-392693124194710/ 2020.11.20. 18:48:31

Nekem sajnos nem jött be, pedig nagyon vártam az előzetes óta. Unalmasnak, üresnek éreztem. Az utolsó képkockák tetszettek egyedül.
süti beállítások módosítása