Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Silence of the Marsh

2020. december 09. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, bűnbandás, korrupciós, írós.

A férfi sikerregényeket ír – egy gyilkosról, aki mondhatni a semmiből jön, és nem ismerhető meg, miért lett ilyen. Ezzel is nagyobb a rejtély, és az emberek csak olvassák, keresik a válaszokat. Nem is sejthetik, hogy maga az író is ilyen rejtélyes és különös figura, akinek megvan a maga véleménye a kritikusokról, írókról és politikusokról egyaránt. Egy nagy mocsárnak látja az életet, tele mocsokkal és lehúzással. Így aztán időnként pont annak hódol, the_silence.jpgaminek a hőse: elkap egy korrupt hatalmasságot, és végez vele. Ám most egy olyan politikust sikerült elragadni és megölnie, akinek nagyon komoly érdekeltségei voltak egy drogmaffiában is. Az emberek keresik, és egy bérgyilkost is az ügyre állítanak. Egyre közelednek az író felé, aki már maga is kezd a mocsárba süllyedni, amiről eddig csak írt, ahol eddig ő volt a ragadozó.

Most már csak kell valakit találnom, aki elmagyarázza nekem, mi volt ennek a filmnek a vége. Sőt, ha kicsit messzebb megyek, mi volt maga a film. Simán két olvasatot tudok neki adni, és nem akarom eldönteni, melyik a valós.

Egyrészt, mivel egy író a narrátor, aki éppen a könyvén dolgozik, nem lenne meglepő, ha az egész csak fantázia lenne, a regény cselekménye. Van erre is nyom. De az is lehet, hogy ez az író igaz története, magyarázatul arra, honnan voltak olyan hiteles gyilkossági jelenetei – lévén első kézből tudta, hogyan kell gyilkolni. Míg nem keveredett egy olyan ügybe, amit nem lehetett megnyerni, igazság szerint egyik félnek sem.

Antihős film, és egy ponton feltettem magamnak a kérdést: mit várnak, kinek kellene itt drukkolnom? Az van, amit írónk a film elején megfogalmaz. Mindenki egy mocsárban dagonyázik, és rettenetes emberek vannak mindenfelé. Még Q is egy gyilkos, aki hidegvérrel végez másokkal. Rendben, nem ártatlanokat végez ki, de akkor sem etikus vagy díjazható, amiket csinál. A többiek meg még rosszabbak. Nincs egyetlen pozitív figura sem az egész filmben. Vagy talán ezért nem fáj, bármelyik verzió is a film vége? A bűnért fizetni kell?

Van hangulata a filmnek, amely elég közel van a popcorn vérengzéshez, de azért annál azért komolyabb a látvány is, a hangulat is. Alvilági körökbe visz be, és nagyon elkeserítő, hogy mennyire korrupt a rendszer. Amikor már azok is bűnöznek, akiknek az lenne a feladata, hogy küzdjenek a fertő ellen, mégis, mit várunk? Amit kapunk. Egy olyan férfi a hős, akinek az a hobbija, hogy gyilkol.

A cselekmény nem túl bonyolult: Q olyan embert öl meg, akit nem kellett volna. Egyre közelebb jutnak hozzá, miközben egy korrupt rendszer a végnapjai felé halad – vagy csak a szereplők változnak? A film világából ítélve csak az utóbbi történik meg. A mocskos világ nem tisztul meg, csak más mocskok veszik át a régiek helyét.

Nem egy látványorgia, de nem is kell annak lennie. Annyi brutalitás van benne, hogy véresnek lehessen nevezni, de nem érte el az ingerküszöböm, simán nézhető még. A drogbanda intéző embere, ő az, aki olyan erőszakot hoz a filmbe, ami azért egy-egy ponton közeledik a magasabb korhatár felé.

A karakterek nem túl bonyolultak, a cselekmény követhető – csak a vége. Az egyetlen olyan része, ahol két verzió van, és nem is tudok választani közöttük.

A főszereplőt is okosan választották. Pedro ’Berlin’ Alonso arca sokunknak ismerős.

Elnéztem, csak ne irritálna ennyire a vége…

 

The Silence of the Marsh - 5/4 hangulatos, kellően véres és sötét dolgok fordulnak elő benne, csak a vége. Az fránya.

The Silence of the Marsh - Trailer (Official) | Netflix - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1416326094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása