Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Alienist

2. évad

2021. január 17. - BBerni86

Nyomozós, társadalmi elvárásokkal szembenéző, baráti körös.the_allienist.jpg

A sikeres nyomozást követően mindenki igyekszik folytatni az életét, és a sebeit gyógyítani. Kreizler a munkájának szenteli magát, a gyerekeken igyekszik segíteni, és nem nyomozni. John eljegyzi magát egy neves lapkiadó keresztlányával és családra vágyik. Sara megnyitja a nyomozói irodáját, és nőkkel együtt igyekszik működtetni a vállalkozást. Mindannyiuk foglalkozik a fiatal anya esetével, akit a kislánya meggyilkolásával vádolnak. A test sem került elő, és a nő állította, ellopták a kicsit. De a közvélemény vért akar, és az asszonyt kivégzik. Nem sokkal később Sara új ügyet kap: egy kisbabát raboltak el, majd találnak egy gyermek holttestet az egyik áruházban. Már bizonyos, egy ártatlant végeztek ki, és valakitől nincsenek biztonságban a kisdedek. A csapat újra összeáll.

Nem mostanában olvastam a sorozat alapjául szolgáló regényeket, de így is emlékszem annyira, hogy ki tudjam jelenteni: már nem a regényből dolgoznak, hanem saját történetbe kezdtek. A legkönnyebben a narrátoron keresztül mutatom meg: a regényben Kreizler egyik kis gyámoltja, a kocsis fiú volt az elbeszélő. Itt őt talán kétszer látjuk, és az évad központi karaktere Sara lett.

Sara, aki nőként igyekszik egy férfiszerepet betölteni. Miközben próbál része is maradni a társaságnak, nyomozó is akar lenni, a saját útját járva. Ezért nem tud mit kezdeni azzal, amit John jelent neki. Sara nem akarja a hagyomány női szerepet betölteni, de így együtt lehet-e a férfival, akinek feleség és gyerekek, család kellene?

Miközben haladnak az üggyel, egyre közelebb jutnak az elkövetőhöz, folyamatosan megy a személyes játszma Sara és John között. meglepően éretten kezeli a szálat a sorozat, és nem akar meséket adni nekünk. Ez nem az a történet, ahol mindent meg lehet kapni és jön a nagy happy end. A célokért, álmokért áldozatot kell hozni, és választani kell.

Talán azért is őket éreztem most a főszereplőknek, mert nekik volt erős a magánéleti száluk, és igyekeztek úgy mutatni a nyomozást, hogy a szálak Sara kezében érjenek össze. Most neki segítettek be a többiek, és még Kreizler is mellékszereplőnek tűnt mellette.

Jót tett a sorozatnak, hogy velük párhuzamosan a gyerekrabló és -gyilkos történetét is kibontották. Nem véletlen, hogy az egyik nyomozó pszichológus. Fontos, hogy ki ez az ember, és miért csinálja, amit. Elkapni is úgy tudják, hogy felhasználják, amiket megtudnak róla, az indítékairól és az életéről.

Mivel kosztümös sorozat, az is érdekessé teheti, hogy az egyes technikákat hogyan vezetik be, fogadtatják el. Amit némelyek sarlatánságnak mondanak, rajtuk keresztül válik elfogadott módszerré. Legyen az helyszínelési kérdés, vagy a profilalkotás, amit Kreizler végez.

Jól néz ki a sorozat. Látszik, hogy az első évad után volt keret a külsőségekre is, mert hoznak egy XX. század eleji, mocskos városképet, aminek van szebb arca is. Az úri szalonok, a luxus ugyanúgy hihető benne, mint amikor a nyomornegyedekbe és a bűnbarlangokba lesünk be a szereplőkkel.

A külcsínhez hozzátartoznak a ruhatárak is, és igyekeztek mindenkinek a karakteréhez illő kosztümöket találni. Leginkább a nők esetében állt rá a szemem a kis különbségekre: John jegyese, Violet a tipikus úri hölgy, dekoratív és divatos. Ellenben ott van Sara, aki egyszerre igyekszik nőies is maradni, de praktikus is a szakmájához illően.

Volt, akinek nagyon sajnáltam a végzetét a történetben, de korrekt, jó szereposztású sorozat.

 

The Alienist – 5/4 hangulatos, korrekten összerakott krimi, a szereplői sorsát is elvarrja. Igaz, már új sztori.

The Alienist: Angel of Darkness - Season 2 | Official Trailer | TNT - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2416393112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása