Minden napra egy film

Minden napra egy film

A menedék 4.

Ari érkezése

2021. március 22. - BBerni86

Lovas, új otthonra találó, felelősséget vállaló.

Spanyolországban baj történt: egy tűzben Szélvihar komolyan megsérült, haza is kellett szállítani a birtokra. Ezzel egyidőben Mika kómába esett – a ló traumája a lányt is kiütötte. Nélküle azonban kérdéses, mi lesz a birtokkal és az új idénnyel. Közben egy kiskamasz, Ari is küzd az életéért. A lányt problémásnak tartják, és egyik nevelő családtól kerül a másikhoz. Mika barátnője, aki szociális munkát végez, úgy véli, segíthetne neki, ha a birtokon lovakkal foglalkozna. Egy kis megtévesztés, és be is fogadják a birtokon. Arit Szélvihar kezdi el érdekelni, aki hozzá hasonlóan nincs jó bőrben. Mika álombeli segítségével már tudatosul is benne, hogy neki és a lónak most kezdődik a története. Ari egy harcos, nagy energiával – Szélviharnak most erre az erőre van szüksége. Míg ők ketten a közös gyógyulás felé haladnak, kapzsi idegenek megszereznék a birtokot és Szélvihart is.a_menedek4.jpg

A menedék olyan lovas ifjúsági film volt, aminek az első két részét kifejezetten szerettem, ha pár dolgot nem nagyon díjaztam benne. (Mika versenyellenessége túlzottan szélsőséges volt nekem.) A németeknek is bejött a film, ezt jól mutatja, hogy sorra készülnek a folytatások. Csak sajnos a negyedik résznek van egy közös vonása a harmadikkal: nagyon érzem azt, hogy erőlködnek, és már kierőszakoltak a történetek. A rókáról még egy bunda tipikus esete: sikeres, nézik, így akkor is folytatják, ha azt már nem indokolja a történet.

Érezni, hogy újra próbálják indítani a filmet. A mellékszereplők mind visszatérnek, a főszerepbe pedig egy másik lányt tettek be. Fiatalabb, ismeretlen, és vele megint lehet kezdeni mesélni. Hogy azért ne ugyanaz legyen a története, bővítik a film lovas mitológiáját – azt inkább hagyjuk, ez mennyire erőltetett. A lényege az, hogy Ari is lovakkal suttogó, csak más módon, mint Mika. Ari harcos, így nem is díjlovagol, mint Mika, neki íjat és nyilakat adtak a kezébe, hogy a lovas íjászattal próbálkozzon. Mika a víz, ő a tűz.

Csak éppen most nagyon felhúztam a szemöldököm azon, hogy Ari eddig lovat se látott élőben, most meg két lecke után – amelyek között olyan értelmes dolgok voltak, mint kidöntött csavarok számolgatása – szőrén üli meg a lovat és ketté tudja lőni íjjal a feldobott almát. Annyira mese… Próbált már valaki íjjal lőni? Én igen, és már kifeszíteni sem egyszerű, nemhogy célozni és el is találni vele valamit. Minden bizonnyal ebben is lehet valaki őstehetség, de annyira, amennyire ez a film el akarja hitetni? Nagyon kétlem.

Azzal sem vagyok sokkal jobban kibékülve, milyen gyorsan és mélyen változik meg Ari. Alapból nem volt rossz mondjuk, csak rendszeresen rossz körülmények közé került és bűnbaknak használták. De az indulatkezeléssel valóban voltak problémái – ugyanaz a pár lecke, ami lovas íjásszá tette, ezt is megoldotta. Ahogy mondtam, mese.

Külcsínben ugyanazt hozza a sorozat, amit eddig is. Változatlan a helyszín és a szereplők nagyja is. Az már ízlés kérdése, hogy kinek mi tetszik jobban: a díjlovaglás vagy a lovas íjászat. Nekem ez tetszett kevésbé, és szerintem kevesebb a lovas rész is, mint korábban. Azt nem találgatnám, vajon a lovak mások-e. Akár még az is lehet…

A szereplőkkel kapcsolatban azonban nem kell tippelnem. Aki legjobban befutott a szériából, Jannis Niewöhner, itt már egy cameót sem vállalt. Egy fotón tűnik fel, meg egy mondat, mi van vele. Hanna Binke (Mika) legalább Csipkerózsikaként hever egy-egy bevágáson. Nem tudom hibáztatni őket, ez már a futottak még kategória alja.

Kereshetnék benne értékeket is, de nem akarok. Nagyon erőszakolják már az eredeti filmet.

 

A menedék 4. – 5/3 családi filmnek elmegy, de nagyon érezni a rókanyúzást: nem bírják elengedni a sztorit.

A MENEDÉK 4 [2019] [Teljes Film Magyarul] [Teljes Családi Film] [Film Gyerekeknek] - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7216474046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.03.24. 19:24:41

Mindregyiket láttam, a gyerekek is szeretik.
S igen, jó az, hogy továbbléptetik a szereplőket.
süti beállítások módosítása