Minden napra egy film

Minden napra egy film

A hős

2021. március 24. - BBerni86

Titkos szervezetes, kémes, árulós.

Az orosz kémszervezet egy legendás alakjának volt egy merész ötlete: kamasz árvákat akart kémnek kinevelni, és még 15-16 éves korukban külföldre vinni. Ott állampolgárságot szereznek, sikeresek lesznek – és titokban az orosz állam hű emberei. Kiválasztotta a srácokat, felkészítette és kihelyezte őket. A jelszavakat, mellyel a_hos.jpgkapcsolatba lehet lépni velük, szigorúan titokban tartotta, sem a szervezetben, sem egymás között nem ismerték a részleteket rajta kívül. Ám a férfit megölték, és eltelt 15 év, lehetetlen volt kapcsolatba lépni az alvó ügynökökkel. Egészen addig, míg Londonban az egyik nem jelentkezett, és be akart vallani mindent. Megölték érte. Andrej a semmiből kap telefonhívást: meneküljön, ő lesz a következő. A hívó a 15 éve halottnak hitt apja, a szervezet atyja. Andrej egy embert visz magával, hogy az igazság nyomába eredjenek: az árvák közt volt a szerelme is. Másával visszaindulnak Oroszországba, hogy leleplezzék az árulót és ráleljenek az igazságra.

Nem tökéletes az analógia, de valamiért egy részét igaznak érzem. Anno akartak magyar akciófilmet készíteni, és megszületett az Európa Expressz. Az oroszok azért annál jobbat tudnak, de ugyanazok a gyerekbetegségekben szenved A hős is, mint a magyar expressz.

Az egyik legnagyobb gond, hogy súlyos lyukak és butaságok vannak a cselekményben. Mégis, mennyi idő alatt játszódik a teljes cselekmény? Sejtem, hogy nagyon is éltek a sűrítés lehetőségeivel, mert azért nem hiszem, hogy elérnek Bécsből Moszkvába rejtett utakon kb. fél nap alatt. De így sem hetekről beszélünk, legfeljebb 2-3 napról. Mégis, a film végére az egyik karakter már tudja, hogy teherbe esett menet közben. Mégis, hogy jött rá 2-3 nap alatt? Pláne úgy, hogy már zsarolni is lehessen vele – vagyis, mások is tudják már. 2-3 hónap esetén rendben, de 2-3 nap? Ne már!

Irritált az is, hogy itt akkora nagy ötletnek kezelik, hogy a szinte kamaszok/kamaszok külföldön be lettek építve. Az egyik legnagyobb orosz klisé, sorozat épült ilyenre, de sok-sok filmben is láttam már. Itt meg kb. úgy tálalják, mintha ez lett volna az orosz kémhálózat legnagyobb találmánya valaha.

A végső csavar: ki áll minden mögött és miért. Azzal se voltam boldogabb. Olyan érzés volt, mintha egy nagyon nagy csavart akartak volna, ami a nagy igyekezettől aztán szenvedős lett.

De ha már így belelendültem. Ne maradjon ki a cím sem, az egyik kedvenc kiakasztó elemem mind közül. Mivel orosz tudásom nincs, fogalmam sincs mi volt az eredeti címe. A hős, amit a szinkronban adtak, viszont teljesen idegen a filmtől. Nincsenek hősök, csak kémek és árulók. Mégis, ki a címbeli hős és miért? Még a hazafi, az orosz, a kém és egyéb ötleteim is igazabbak lennének.

És még egy: a színészek. A film fő alakja az egykori szuperkém fia, Andrej. Ő is megkapta a kiképzést, de nem vált be, és a saját apja kidobta a csapatból. Később Mása megjegyzi, hogy a srác semmiben nem hozta a szintet. Sem az erőnlétben, sem a harcművészetben. Mégis, amikor menekülni kell és éles helyzetbe kerül, Andrej mindent prímán megold, mind fizikailag, mind szellemileg. Akkor most mi is van vele? Az ok, a végére megtudjuk, mi volt Andrej igazi szerepe a szervezetben, de különben sem az a kétballáb, aminek leírták. De amit az egészből ki akartam hozni: egy olyan srác játssza, akinek a legnagyobb színészi eszköze, hogy meresztgeti a szemét. Szerelmesnek elhittem, semmi másnak nem.

Pedig eléggé rákaptam az orosz filmekre újabban, de ez még nekem se tetszett.

 

A hős – 5/2,5 van benne egy-egy jobb fordulat vagy akció, csak éppen annyi vérszegény is akad.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5916476288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása