Minden napra egy film

Minden napra egy film

Rachel Stone: Mindent vagy semmit

2023. november 25. - BBerni86

Valahol szomorúnak találom, hogy az maradt ebből a filmből a legemlékezetesebb rész, hogy Gal Gadot (vagy a kaszkadőre) végigszáguldott motorral Reykjavik központi részén. Majd az egyik kedvenc helyi épületem sarkát lerobbantották – a kristályt idéző üvegépület egyik felét. Megjegyzem, ha nem nyaralási emlékeket hozott volna vissza, bár én nem motoroztam ott, pláne nem a parti sétányon, akkor ez sem tett volna rám komolyabb benyomást.

Akciófilm, kémfilm – ezeknek nem kellene izgalmasnak lenni? Mert ez nem az a csendes kémkedés, amit Carre szokott írni. Ők terepre mennek, beépülnek, lövöldöznek és verekednek, messze nem a csendes és minél láthatatlanabb, lassú munka a névjegyük. Ehhez képest kb. negyed óránként néztem a karórámra, hogy mikor lesz ennek már vége, annyira nem kötött le.000rachelstone.jpg

Van benne két olyan klisé, amitől sikítani tudtam volna. Az egyik a kémek titkos szervezete, akik egy mindenható MI segítségével őrzik a világbékét. Csak éppen senki nem tud róluk, beépülnek más szervezetekhez és tele vannak kártyás fedőnevekkel. Éppen csak, ha ők ennyire külön szervezet, miből van pénzük minderre? Honnan lett nekik az a mesterséges intelligencia? Egyszerűen nincs keretük, csak el kellene fogadni, hogy kik ők és mivel foglalkoznak. Ez nekem nem igazán ment.

A másik, a film gonosza és indoka arra, miért csinálja, amit. Nehezen veszi be a gyomrom, hogy egy korábban elkötelezett ügynök bosszúból mennyire messze hajlandó elmenni. Az mondjuk érthető, hogy ha valaki felfogja, hogy annyira keveset jelent a nagyobb játszmában, hogy a nála több hatalommal rendelkezők minden gond nélkül elrendelik a halálát, az nem esik jól neki. De annyi mindent kezdhetett volna magával, most komolyan ez volt a legjobb, ami eszébe jutott?

Túl hosszú lett a film, több és elnyújtott felvezetés is van benne. Akciófilm, pörgetni kellett volna, mert ez gyakran kifejezetten unalmasra sikerült. Ráadásul vannak benne olyan kitérők is, amelyek miatt forgattam a szemem. Rachel és Parker flörtölése? Ráadásul a nőt a mentora/főnöke még szekálja is azzal, hogy beépülni ment, nem szeretőt találni. Mondanám, hogy férfi ügynököket nem szoktak emiatt vegzálni, de nem is történt semmi, amiért Rachelt tényleg meg lehetett volna fedni.

Túl sok buta ötlet van benne, amit nem is értettem. Vegyük csak a végét! Rachel megkapja az engedélyt, hogy olyan esetekkel foglalkozzon, amelyek az MI szerint menthetetlenek. Lehet saját csapata. Viszi magával a Kör Jacket, meg beszervezi Keyát, akinek a Joker fedőnév jut. Csak éppen mindketten IT szakemberek, egyik sem terepügynök. Nem változatosabban kellett volna azt a csapatot összerakni? Na mindegy, még ez a legkisebb bajom.

Akciót igyekeztek beletenni, minden nagyobb részre jut valami kiemelt elem. Legyen az egy hegyről való lerepülés videójáték szinten, vagy zsoldosok laposra verése és autós menekülés. És mégis, nem volt olyan érzetem, hogy mennyire jól megcsinált filmet nézek. Egyik szuperügynök se hitette el velem, hogy ellenük aztán senkinek sincs esélye.

A szereposztáson sem spóroltak. Gal Gadot Wonder Woman után sorra kapja az ilyen akció szerepeket, de ez valahogy nem állt most jól neki. Annyira karakteridegen tőle, hogy játssza a szürke kisegérnek álcázott ügynököt. Még csak le sem építették annyira, hogy hihető legyen, hogy ő a láthatatlan kocka, akit általában senki észre sem vesz. Jamie Dornan keménykedne, bosszút állna, de egyszerűen neki sem hittem el. A The Fallban jobban ment neki a gonosz szerepkör, bár ott kapott érdemes drámát is. Itt kimerült annyiban, hogy keménykedik meg szigorúan néz, mert annyira meg kell ölnie a titkos szervezet vezetőit. Egyedül Schweighöfer hozta és kapta a szerepet, ami jól áll neki és már rutinból hozza is. Igaz, sok dimenziója neki sem volt. A kocka, akiről nem is tudtunk meg mást a munkáján kívül.

Különben úgy van befejezve, hogy akár további filmek is jöhetnének, de amennyire rossz kritikái vannak, és amennyire szerintem sokunk nem szerette, nem kellene erőltetni Rachel újabb küldetéseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1118267327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.11.28. 10:43:01

Ezt a filmet láttuk már james bond és ethan hunt főszereplésével is. Nem is ez a baj vele, hanem, hogy hosszú is, meg unalmas is sajnos. Gal Gadot szép is, ügyes is, okos is, de egyedül kevés egy filmhez.
süti beállítások módosítása