Minden napra egy film

Minden napra egy film

Soul

2021. április 01. - BBerni86

Célt kereső, zenélő, lelkes.

Joe mindig is úgy gondolta, hogy az élete a zongora, és arra hivatott, hogy zenész legyen. Ám eddigi életében folyamatos elutasítással kellett szembenéznie, és a megélhetésért tanítani kezdett. Mikor felajánlanak neki egy teljes tanári állást, meg is ijed. Akkor mi lesz a zenész karrierrel? Az anyja örül, Joe megijed. Az utolsó pillanatban keresik meg egy lehetőséggel, hogy egy híresség bandájában zenélhet. A meghallgatás jól sikerül, és Joe úgysoul.jpg érzi, végre megvan, amiért élt eddig. Balszerencséjére belelép egy csatornába, meghal és a nagy fellépés helyett a másvilágra vezető lépcsőn találja magát. Szökni akar innen, vissza a testébe, hogy elmehessen a fellépésre. A kiképzést kapó új lelkek között találja magát, ahol mentornak nézik. Hozzá kerül a reménytelen esetnek tartott 22-es, aki rég nem találja a maga szenvedélyét, amellyel a Földre mehetne. Hajlandó segíteni a férfinak, és mire észbe kapnak, 22-es Joe testében, ő meg egy macskába szorulva igyekszik menteni az álmát.

Nem egy kedvenc mesém a Pixar munkája volt. Örök nagy kedvenc marad a Lecsó, az Agymanóknál jobban és kreatívabban a személyiségről és az agyunk működéséről mesélni nem lehet. De sorolhatnám, melyik mit adott.

Így kissé fájdalmasan is érint, hogy ebben a mesében nem találtam meg magam. Az előzetes alapján azt hittem, az Agymanókra fog hasonlítani. Ahogy ott láthattuk a fejünk belső világát, itt a túlvilágra és az életcélokra látunk rá. Még egységekben is találtam hasonlóságot. Csak éppen ebben nem leltem meg azt a varázst.

Vannak benne ötletek, de le is szűkítik a játékteret. Mennyit látunk a másvilágból? Keveset, pedig ott van a film összes nagy ötlete. A sivatag, ahova a testükből kiszakadt lelkek mennek. Ahogy egy-egy lélek személyiséget kap – meg egy szenvedélyt az életre. De minden más elsikkad. Miért van a lelkek körül olyan bürokrácia? Egyáltalán, kik és mik azok a hivatalnokok, amelyek között könyvelő, de tanár is akad? Alternatív angyalok, vagy egyenesen Isten Pixar verziója?

Mesének elég mozgalmas, és igyekeztek a látottakat feldobni. Mindkét síkon – a túlvilágon és az emberi létben is történik ez-ez a szereplőkkel, mozgatják őket. Talán nem olyan nagy kalandok ezek, de így szépen aláhúzzák a film üzenetét.

Legalábbis, amit annak vélek. Itt nem merném olyan tisztán kijelenteni, mint más Pixar mesékben. Nekem az a kulcs, többször el is mondják, hogy a szenvedélyünk nem jelent egyet az életünk céljával. Az csak valami, ami örömet okoz és esetleg jók is vagyunk benne, de lehet, hogy másra rendeltettünk. Nekem az jött le ebből a meséből, hogy több mindent ki kell próbálni, és merni változni, változtatni. Ki kell lépni a komfortzónából időnként.

Pesszimistább dolgokat is bele bírnék magyarázni, és nem tudom, egy gyerek mesébe mennyire mélyre kellene lemenni. Mert bizony az is itt van, hogy egy álom elérése mindig tragédia is. Mert azzal valami véget ér, és csalódás is. Vége és csak ennyi volt? Hogyan tovább, miért nem nagyobb a boldogság?

Talán más stúdió esetében jobban is tetszett volna, de a Pixartól többet várok. Kedvesebb és humorosabb mesét. Ez nem volt elég varázslatos. Kevés a humor, és keserédesnek is éreztem. Pedig nem felnőttmese – most nincs meg az a kör, hogy a gyerek és a felnőtt is élvezze.

Nem igazán tetszett a grafika sem. Néhol szép, máshol furcsa volt.

Roppantul érdekel, mire jut az Oscaron. 3 jelölése van.

 

Soul – 5/3,5 általában nagy Pixar rajongó vagyok, most viszont nem érzem magaménak ezt a mesét.

Disney and Pixar’s Soul | Official Trailer | Disney+ - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1016487876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása