Minden napra egy film

Minden napra egy film

Ördög a részletekben

2021. április 09. - BBerni86

Nyomozós, sorozatgyilkosos, saját tettekkel szembenéző.

Joe Deacon egykor Los Angeles legsikeresebb nyomozója volt, férj és két lány apja. Ám volt egy ügy, amitől nem tudott szabadulni, és mindene ráment. A családja, az állása, az egészsége. Vidékre került egy seriffi hivatalba. Egy ügyben őt küldik be Los Angelesbe, és mennie kell, bármennyire is tiltakozzon. A szeme megakad az egyik ordog_a_reszletekben.pngaktuális ügyön, és hasonló elemeket fedez fel benne, mint a saját esetében, amit még most sem tudott elengedni. A mostani eseten a jelenlegi sztár nyomozó, Jim Baxter dolgozik. Ismeri Deacon hírnevét, és hajlandó a nyomozásba is bevonni. Együtt egyre közelebb kerülnek a gyilkoshoz, és Deacon egyre több szabályszegésre veszi rá a fiatalabb férfit, aki szintén egyre inkább az ügy megszállottja lesz. Lehet, most Baxter élete megy rá az esetre?

Ha csak a készítőket nézem, ennek egy nagyon jó filmnek kellett volna lennie. Lee Hancock korrekt rendező, akinek nem egy sikerfilm fűződik a nevéhez – jól szokta az érzelmi húrokat pengetni. A stáblista nagyon imponáló. Még a zenéjét is egy Thomas Newman jegyzi. Akkor mi ment mégis félre?

Már az nem tetszett, hogy mivel kezdték hasonlítani. A Hetedikkel, Finchertől. Ezzel máris egy olyan összehasonlítás részese lett, amit nem nyerhet meg. A Hetedik történetben, látványban, konfliktusokban és a szereplők fejlődéstörténetében is jobb. Látatlanban egyedül a casting erős mindkettőben – de miután láttam az Ördög a részletekben, azt kell mondanom, hogy mindenki szimpatikusabb a Hetedikben – Spacey a jobb gonosz, Pitt a hihetőbb széteső ifjonc, talán csak Freeman és Washington esetében vacillálnék.

De ezt feledve, nézzük csak a filmet! Gyilkosságok és eltűnések ügyében nyomoznak, és a film hosszához képest lassú a nyomozás. Nem éreztem a téteket, és legfeljebb az olyan részek kötöttek le, amikor valamelyik nyomozó kiszúrt valamit, és új irányt tudott adni a folytatásnak. Mondjuk, amikor Jim ledöbben Joe stílusán és ahogy a tetthelyt nézi, és mégis Joe lesz, aki észrevesz valamit, ami viszi tovább a nyomozást.

A nyomozásnál erősebb tartalmi pontnak éreztem a szereplők történetét, elsősorban a két nyomozó megszállottá válását. Tulajdonképpen Jim Joe korábbi énjének felel meg: a sikeres, fiatal nyomozó a feleséggel és a két kislánnyal otthon, akire szép jövő vár. Most ugyanúgy elindul a lejtőn, ahogy egykor Joe és a végjátéka is hasonló lesz. Neki annyi szerencséje van, hogy Joe is felismeri ezt, és dob neki egy mentőövet, amit ő nem kapott meg. A fiatalabbnak még lehet esélye épen kijönni a történetből, bár eléggé mélyre kerül a végére.

Sötét és nyomorúságos film ez, nem véletlenül noir is. A történetben és a látványban is ebből a zsánerből merítettek. De különösebben nem látványfilm, amit mutat az is, hogy a legemlékezetesebb pont az egész filmben a lelki süllyedés, nem a nyomozás, nem akció.

Érdekes, hogy a díjak – vagy inkább a jelölések – a film rosszát alakító Jared Letót találták meg. Most agyalok is, mi plusszat tett bele a karakterébe, de nem tudom. Ijesztően nézett ki, és tudott sötéten nézni? Nekem emlékezetesebb volt, ahogy Malek játszotta a megtört Jimet, és valósággal kiürült az arca is. Mondjuk, neki a beszéde zavarta a fülem, de ez már egy más történet. Érdekel is, egy esetleges szinkronba mit kezdenek a hangképzésével.

Több értelemben sötét ez a film – a történet, a látványvilága, de még az üzenete is vigasztalan. Ez nem a hősök világa, és aki az akar lenni, beleroppan.

Egyszer nem bánom, hogy láttam, de nem olyan újranézős, mint a Hetedik.

 

Ördög a részletekben – 5/3 remek színészekkel, de hosszúra sikerült film. Fura a vége, kevés a feszültség a sztoriban.

THE LITTLE THINGS – Official Trailer - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8216495810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása