Minden napra egy film

Minden napra egy film

Hunters

2021. május 02. - BBerni86

Nácikra vadászó, Negyedik Birodalmat építő, összeesküvés-elméletes.

Jonah 18 éves kamasz, kivételes képességekkel. Az összes nagy egyetem felvette: MIT, Yale, Harvard. Azonban mindenkinek azt hazudta, hogy sehova nem sikerült a felvételije. A holocaust túlélő nagyanyjával csak ketten vannak, és nincs pénzük egyetemre. Az élete gyökerestül felfordul, amikor a nagymamáját meggyilkolják, és Jonah rádöbben, titokban min dolgozott. Egy titkos szervezettel olyan náci bűnösöket likvidált, akiknek sikerült ahunters.jpg törvény elől elbújni. Egy ilyen bűnös végzett végül vele. Jonah bosszút akar, majd kiszállna, de rá kell jönnie, hogy már nincs visszaút. Egy nagy náci összeesküvés lépett működésbe, hogy megszülethessen a Negyedik Birodalom. Ugyan egy FBI ügynöknő az ügyön van, de ő egyelőre inkább bennük látja az ellenséget. Miközben a vadászokkal tart, a saját nagyszülei történetét is megismerheti, és aki tönkretette az életük: a Farkast, a náci sebészt.

Az első benyomások fontosak. A sorozatoknak a kis felvezetés, amíg kiírják a szereplőket. Milyen zene megy, milyen képeket vágnak be alá? A Hunters egy sakktáblát kapott, amin a nácik és a vadászok figuraként jelennek meg és mozognak a táblán. Ez már megadta azt az alaphangulatot, ami a sorozat mellé szegezett.

Valóban megvan a sakk jelleg, ahogy a nácik és a vadászok egymás ellen dolgoznak. Mindketten nyomoznak a másik fél után, miközben a saját terveik is működésbe lépnek. Ez inkább a Negyedik Birodalomra igaz, de ők a védettebbek, a vadászoknak a magánéletüket is óvni kell és a törvény rájuk is lesújtana. A nagy képhez, mire készülnek a nácik, minden résszel közelebb kerülünk kicsit. Így megvan az átívelés, miközben minden részben van egy-egy bűnös, akit elkapnak, vagy egy rejtély, amit megoldanak. Mert nem csak fel kell fedezni a rejtőzőket, de aztán szóra is bírni őket vagy éppen a hátrahagyott kódot feltörni.

Mindez kiegészül azzal, ahogy folyamatosan megismerjük a vadászok csapattagjainak személyes történeteit. Kicsit a Lost módszere ez, amikor egy-egy részben más-más szereplő egyéni pokoljárásának lehetünk tanúi. Ezzel is jó rejtélyt tartanak fenn. Pl. a Murray – Mindy házaspár sokat emlegeti Aaront, de az évad felén túl vagyunk, amire megtudjuk, ki volt ő és mi történt vele, amiért a házaspár beállt a vadászok közé. Nem holocaust történet mind, ettől is változatosabb a történet.

Több is tud lenni a sorozat annál, hogy simán zsidók és nácik küzdenek egymással. A rasszizmus tárgyát kiterjeszti, és azt is beemeli, hogy a más bőrszínűek, vagy éppen a leszbikusok milyen társadalmi hátrányokat kell, hogy elszenvedjenek.

Így egyszerre izgalmas attól, hogy harcolnak egymással, merényleteket akadályoznak meg vagy csapdába csalnak embereket – ugyanakkor sok egyéni dráma is kibontakozik, amelyekből mindig az látszik, hogy az ember mennyire gyilkos lény. A másságot megtorolja. Van egy nagyon erős vita a sorozatban, amikor arra világítanak rá, hogy az átlag Amerika mennyire rasszista. Ezzel a kiterjesztéssel nagyon mai is az üzenet – még mindig nem tanult az emberiség, és ugyanazok a különbségek szítanak gyűlöletet még mindig.

A végére azért kezdett elszállni a sorozat. Messzire elmennek azzal, milyen náci vezetők maradtak életben és rejtőzködnek. Az már túlzás. Sokkal izgalmasabbak az olyan katonák, akik gyalog létükre meglepően intelligensek, mint Travis – Austin Ted Bundyról mintázta.

Már csak azért is figyelemre méltó, mert Al Pacino sorozatszerepet vállalt. Jó a karaktere.

A 2. évad már be van rendelve, érdekel is, mit tudnak még kihozni a sorozatból.

 

Hunters – 5/4 hamar rákaptam, részben Al Pacino miatt, részben a sakkos felvezetés miatt. Csak a vége.

Hunters: Season 1 Official Trailer (2020) Al Pacino - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6116519922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása