Minden napra egy film

Minden napra egy film

A tükör mögött

2021. május 13. - BBerni86

Családos, megszállós, kísértett házas.

Claire és Olivia fiatalon vesztik el az édesanyjukat. A szüleik elváltak, a külföldön élő apjukat még nem sikerült a gyámügynek felkutatni. Így jobb megoldás hiányában a két lányt a nagynénjük gondjaira bízzák, aki a régi családi házban él. Ridegen bánik velük, és rengeteg szabálya van. A legfontosabb, hogy takarodó után nem hagyják el a szobájukat – mivel az övékéhez mosdó is tartozik, WC-re sem szabad kimenniük. Azt is elmondja nekik, a_tukor_mogott.jpghallhatnak gyanús hangokat is – alvajáró, lever dolgokat, ne foglalkozzanak vele. Olivia felfedezi, hogy a leragasztott fal a fürdőben tükröt rejt, de ahogy belenéz, valami rémisztő árnyat lát meg benne. A kisebb, Claire pedig hallja beszélni a maciját, aki éjjel a pincébe igyekszik lecsalni az ígérettel, hogy visszaadja neki az anyját. Mire a lányok feleszmélnek, szembe kell nézniük azzal, hogy Beth nénjük elmegyógyintézetben volt a húga meggyilkolásáért, akit szerinte szellem szállt meg. De mi van, ha az a szellem tényleg itt él, és most őket akarja?

Nem voltak nagy elvárásaim, de ennek a filmnek egyet sem sikerült megugrania. Hiába volt rövid, mégis úgy érzem, hogy sokáig tartott és alig akart vége lenni. Igen, annyire szenvedtem alatta – noha még dolgoztam is közben, míg ment mellettem.

A történet csupa olyan elemből áll össze, amit tucatnyi szellemes horrorból ismerhetünk. Kezdve magával a szellem/démon kísértette házzal, ahol az a lény célja, hogy valakit megszálljon és kiszabaduljon a börtönéből. Folytatva azzal, hogy a gyermek a legfogékonyabb a természetfeletti jelenségre. Zárva azzal, hogy válik mindez családi történetté, megismételve magát a történelem.

A szokásos elemek annyira kiszámíthatóan követik egymást, hogy néha azzal szórakoztattam magam, hogy előre magyaráztam a szereplőknek, hogy mi fog következni. Pl. Olivia nem akarja meglátni, hogy mi történt a testvérével – nekünk sem mutatták meg, de annyira nyilvánvaló az egész! Ez már alapból nem bíztató, de van rosszabb is.

Nem áll össze a történet mitológiája. Senki nem tudja az igazságot, csak elméleteik vannak, amelyeknek a nagyja semmire nem jó. Nincs logika sem a jelenben, sem a múltban. Pontosan az sem derül ki, mi történt 40 éve és most sem értelmes az események logikája. Mondjuk, a gyámügyes nő esete, aki most költözne el a férjével – vagyis, nem egyedülálló, van családja, akik hiányolják! Mégsem tűnik fel senkinek, hogy eltűnt és nem ment haza? Elsikkad, hogy megölték. Mi lett a kocsijával, mert elvileg az is a ház előtt áll, nem volt ideje senkinek elvinni. Mégis, felszívódik, mire jönnek a rendőrök. Vagy ne akarjak ilyeneket összerakni logikailag? Nem fontos, és vonjak vállat? De ilyenek miatt nem bírtam a filmet.

Azzal is problémám volt, hogy a film elején a fiatal Beth és Charles egyidősek voltak, akik éppen összejönni kezdtek volna párként. A jelenben, 40 évvel később Beth tényleg a majdnem 60-as nőnek néznek ki, de a Charlest játszó színész messze nem néz ki erős ötvenesnek, simán 15 évet letagadhatna. El sem akartam hinni, hogy ő ugyanaz a karakter, akit a film elején Beth barátjaként láthattunk.

Nem lett ijesztő. A szellem/démon alig látszik, akkor is csak árnyfigura. Többször ismétlik, ahogy elkapja Claire lábát, és behúzza valahova. Gondolom, az megvolt animálva, aztán felhasználták többször… Jump scream elemekkel operálna, de egyszer sem lepődtem vagy ijedtem meg. Ahogy a sztori, a felbukkanások és berántások is kiszámíthatóak.

A lányokkal szimpatizáltam, csak ezért nem húzom le jobban. Ez a film most nem tetszett.

 

A tükör mögött – 5/2 a kliséket követő, nem túl látványos horror mozi, ami nem is hosszú, mégis untam.

BEHIND YOU Trailer (2020) - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5316557504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása