Minden napra egy film

Minden napra egy film

Voyagers

2021. június 20. - BBerni86

Űrutazós, elszabaduló indulatos, harcos, közösséges.

A Föld napjai meg vannak számlálva. A tudomány nem képes a jelenlegi lakosságot megmenteni, de van egy terv, hogy az emberiség túlélje. A kolonizálás: csakhogy a legközelebbi lakható bolygóra közel 100 évet kell utazni. Így voyagers.jpgmesterséges megtermékenyítéssel a legkiválóbbak gyermekeit hozzák létre, akiket elzárva, az űrutazásra nevelve oktatnak. A gyerekekkel foglalkozó Richard nem is tud tőlük elszakadni, így vállalja, hogy velük tart. Ez 4 év nyereséget is jelent, annyival korábban indulhatnak. 10 évvel később a fiatalok rájönnek, hogy Richard mennyi mindent rejtett el előlük. Leállnak a gyógyszerekkel, és az érzelmek, érzékek lassan átveszik az uralmat. Richard halála után egyre jobban elvadulnak a dolgok, és a kevés józan fiatalnak, köztük Chrisnek és Selának kell leállítania Zacet, mielőtt az egész hajó elpusztulna a hatalomvágy és kitalált űrlény miatt.

Annak a példája, amikor szeretem, hogy egy filmben több zsánert sikerül ügyesen ötvözni. Ugyan mindegyikre tudok mondani egy olyan filmet/történetet minimum, amiben ugyanez volt, de szépen összerakták, működött és nem volt déjá vu érzetem sem.

A sci-fi alapja sok-sok történetből ismerős lehet. Egy új bolygóra indulnak a kiválasztottak. Ott az űrhajó, egy ismeretlen űrlény miatti fenyegetettség, és a bezártság, a jövőjük reménytelensége is. Tudományosan semmi nincs benne, és egyes dolgok bután is néznek ki. Mint Richard halála, ami a film vége ismeretében nem magyarázza, mit láttunk. De az is, ahogy Zac nagyon lazán tönkreteszi a hajó ajtajainak jelentős részét, vagy ahogy Chris visszalebeg majd a semmiből. De nem kell tudományos alapokat keresni, ez csak a háttér, ami a film lényegét rejti.

Ami számomra a csoporton belüli folyamatok voltak. Duplán is. Egyrészt, a gyógyszerek elhagyásával a fiatalok először szembesülnek az érzelmeikkel és szenvedélyekkel. A szexualitás, az erőszak, a féltékenység, minden rájuk szakad, és nagyon másként reagálnak rá. Ugyanez vezet majd el oda, hogy a társas szabályokat is elkezdik felülírni és megszegni. A Legyek Ura, csak idősebb és vegyes nemű tagokkal. Ahogy csoportokra oszlanak, ahogy vetélkednek. Az, ahogy Zac diktatúrát épít. Mintha csak az Állatfarm lett volna a kedvenc könyve, nagyon szépen, pontonként hoz létre egy félelemre és hatalomra épülő, erőszakos és esztelen rendszert. Igen, minden gyorsítva van: a rendszer kiépülése, majd egy jobb megtalálása is. Hiteltelenebb ebben a formában, de az üzenet átjött így is.

Van benne kis akció is, hiszen a fiatalok háborúba is kezdenek egymással, amint megtalálják az elrejtett fegyvereket. Ugyan kétlem, hogy egy űrhajóban ilyen gond nélkül lehetne lövöldözni, de nem is ez volt a lényeg. Az, ahogy eljutnak oda, hogy egymásra lőjenek. Ahogy Zac még a salemi boszorkánypereket is újrázza, csak itt megszálló űrlénnyel.

Van benne romantikus szál is, de szerencsére nagyon visszafogottan. Az érzelmeik bekapcsolásával Zac és Chris is ugyanabba a lányba szeret bele. Már az alapozza a viszályt, hogy Sela hogyan reagál a két fiú közeledésére. A taszítás, féltékenység vonal jobban átjött, a tényleges szerelmes elnagyolt és hirtelen, de kellett a filmbe ellenpéldának.

Látványra korrekt, de nem vitték túlzásba. A belső terek nem tűnnek űrhajó belsőnek, cserébe több ismerős színész bekerült a stábba. Depp és Sheridan a legismertebbek.

A kritikusok nem nagyon szerették, nekem jobban feküdt. Nem kell túl komolyan venni, szórakoztató is, és eladta a csoportdinamika nekem.

 

Voyagers – 5/4 miközben hagyományos szerelmi szálat kever sci-fi környezettel, pszichésen is érdekes.

Voyagers (2021 Movie) Official Trailer – Tye Sheridan, Lily-Rose Depp - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4216599534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása