Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bosch

7. évad

2021. július 07. - BBerni86

Nyomozós, bandaügyekbe keveredő, igazságot kereső, válságos.bosch_1.jpg

Harry és Maddie Bosch élete kialakult rend szerint zajlik. Maddie egyetemista, mellette gyakornok Honey Chandler mellett, aki egyre jobban számít a lányra. Ugyan Maddie a jog után majd ügyész akar lenni, de sokat tanulhat a nőtől. A mostani ügy sötétebbé válik a vártnál: az ügyfelük egy olyan ember piszkos üzelmeit készül leleplezni, aki mindenkire kész orgyilkost küldeni, aki hallott róla. Harry pedig védi a lányát, minden áron. Közben egy tűzesetet is vizsgál: a lakókat ki kellett lakoltatni, megfélemlíteni. Amikor a tűz kiütött, a tetőre vezető kijárat le volt zárva. Egy 10 éves kislány, egy terhes nő is az áldozatok között van, és Harry minden felelőst el akar fogni. Akkor is, ha az egyik kartell figura az FBI beépített embere és el akarják engedni. Közben Edgar meg kell birkózzon a tettei következményeivel, a lelkében és a törvény előtt is.

Az utóbbi években a Bosch volt az a sorozat, amivel kísérletezgettem. Nézzem hetiben, vagy egyszerre az egész évadot, darálva, mintha csak egy film lenne? A végére már azt támogatom, hogy ezt érdemes akkor nézni, amikor 1-2 nap alatt az összes részen végig tud érni az ember.

Hiszen ebben az évadban is összefüggenek az események. Ugyan több ügyön dolgoznak, de azokon folyamatosan és nincsenek más, részenkénti esetek. Maddie védelmében is Bosch keresi a bérgyilkost, és aki felbérelte. Ez az egyszerűbb, és inkább érzelmi oldalról jelentős a sorozatban, nem a krimiért.

A másik, a leégett ház és a bent haltak esete. Ez már egy összetettebb történet, ami azért igényli a darálást, mert sok kiágazó szála van, melyek jobban feledésbe merülnek, ha nem egymás után haladunk a részekkel, és mást is nézünk közben. Vegyük csak Irving rendőrfőnök szálát, aki továbbra is rendőrfőnök akar maradni. Ehhez politikai játszmák kellenek, és látjuk is, hogyan igyekszik szövetségeseket keresni és megtartani, hogyan ápolja ellenfelekkel és szövetségesekkel a kapcsolatait. Ebbe a történetbe is bele fog illeszkedni a ház története, mert az FBI is érintett, és Irving fel tudná őket használni… de erről ennyit.

A sorozat most is hozza azt a szikár, sötét hangulatot, ami a sajátja. Harry Bosch az igazság harcosa, és most is azzal szembesülünk, hogy mennyi baj van a rendszerben. Korrupció, szívességek, félrenézések… Érdekes is, hogy még azt is eljátssza a sorozat, hogy másként mérjünk fel hasonló helyzeteket. Mert mi lenne az igazság Edgar ügyében? Nem az, ami végül döntésként megszületik. (Nem véletlenül készül ki a nyomozó.)

Látszólag lassan halad a sorozat, mindenre bőven hagynak időt, de a sok kis mellékszállal már mozgalmas és tömény. Még egy indok a dara mellett.

Karakterfejlődés. Harry esetében nincs ilyesmi, neki pont az a varázsa, vagy inkább jellegzetessége, hogy mennyire a lelkén viseli az elesettek sorsát, és igazságot akar azoknak, akiket bántottak. Vissza lehet vezetni az anyjáig, de ezt már megmutatták. Legfeljebb egyedülálló apaként mutat új színeket, de nem ez a jellemző. Jerry Edgar szenved, Irving manipulál. Ezek sem újak. Maddie keresi a helyét – még mindig Madison Lintz a gyenge láncszem, az esetlen kamasz jobban megy neki, mint az útjára lépő fiatal nő.

Látszik a sorozaton, hogy költöttek rá és szépen akarták elbúcsúztatni a nyomozót. Hangulatos, és vizuálisan is megmutatják a város sötétebb felét. Élveztem is az olyan játékokat benne, mint Harry vagyonokat érő panorámájának ellentétét a városi képekkel.

Bele lehetne kötni egyes kurta szálakba – Harry és a bírónő kapcsolata – de nem érdemes. A fő üzenet és Harry váltása a végén látványosan alá van húzva és indokolva.

Bár az Amazon elköszön a sorozattól, Welliver nem. Már tudni, hogy lesz egy spin-off, ha egyelőre erről nincs is több információ.

 

Bosch – 5/4,5 a hangulata sötét, szinte noir. Korrekt krimi, jellegzetes alakok – de érdemes darálni.

https://www.youtube.com/watch?v=nkA7xFnndfg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr716614366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása