Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bosch: Legacy

1. évad

2024. február 21. - BBerni86

Mielőtt konkrétan belevágunk az évad elemzésébe, itt szükség van egy kis előtörténetre. Ugyanis, ugyanezzel a szereplőgárdával volt már egy Bosch-sorozat. Ez miben más?

Ha nagyon rövid akarok lenni, akkor a csatorna akarta elengedni a sorozatot. A főszereplő viszont ragaszkodott hozzá, és addig mentek utána, amíg más csatornán, kicsit más címmel meg lett mentve. Ugyan ott az a Legacy, és Maddie beáll rendőrnek, de ez ne tévesszen meg senkit. Továbbra is Bosch a főszereplő, csak most nem 000bosch.jpgrendőrként, hanem magánnyomozóként ered egy-egy eset nyomában.

Teljesen és egyenes folytatása az alapsorozatnak. Ha nincs a csatornaváltás, ez lenne a Bosch, nem is tudom, 6. vagy 8. évada? Gyakorlatban az is, csak névleg nem.

A két váltás miatt nem lett gyökeresen más a sorozat. Bosch magánnyomozóként ugyanazt csinálja, amit eddig is. Még a módszerein se kellett nagyon változtatnia. Annyi, hogy most közben a régi jelvényét villantja meg, és hiteti el magáról, hogy nyomozó, miközben már magánnyomozó. Maddie pedig egyelőre tanuló és járőr. Ott egy-egy utcai eset van, és semmi olyasmi, ami hagyományos krimiben elférne. Fable Vis Major sorozata megvan? Amikor Kyra abban járőrként dolgozik, arra hasonlít Maddie szála, csak ez komorabb és több a tragédia, míg Fable humorizál és akciót halmoz. Maddie ellenben házastársi veszekedéshez száll ki, meg tolvajok után szaladgál és hasonlók.

Arra ez viszont alkalmas, hogy az apjával a rendőrlétről mélyebb beszélgetéseket folytasson. Mit tehet meg, mibe nem kellene beleártania magát, milyen rendőr akar lenni. Egyelőre a társait se bontják ki nagyon, bár azért az feltűnő, hogy megint szingli. Legutóbb volt egy ápoló barátja, neki már nyoma sincs. Az ügyvédnek, akivel meg Honey mellett ismerkedett meg, és nekem a kedvencem volt Maddie szerelmi szálai közül, azon évad óta fel sem tűnt. Volt most ugyan egy járőrtárs, akivel egyéjszakás kalandba bonyolódik, de az maradjon is annyiban. Azt a srácot még csak visszatérő szereplőként sem szeretném látni.

De nagyon elkalandoztam, mert ebben a sorozatban mindez csak a körítés. Ez krimi, amiben a bűneset megoldása a lényeg. Most ráadásul kellően csavarosan, mert Bosch eredetileg egy kb. 70 évvel ezelőtt elhagyott szerető sorsát és egy lehetséges babát nyomoz le. Aztán lesz belőle gyilkossági és csalási ügy is, amiben az igazi örökösök életét is meg kell menteni.

Ismerős lehet a korábbi részeket nézőknek a tempó is. Nem egy hosszú évad, nem válik unalmassá, de kényelmes és építkeznek. Tényleg nyomról nyomra haladnak, és össze kell állnia a dolgoknak. Azért is jó Maddie járőr feladata Bosch nyomozása mellett, mert más a tempó, ad tényleges cselekményt akkor is, amikor Bosch összerakja még csak a dolgokat, és nem kezd el ténylegesen tenni is valamit.

Kifejezetten örültem annak, hogy mennyi színészt át tudtak menteni erre a másik és mégis folytatás sorozatra is. Titus Welliver, Mimi Rogers, Madison Lintz – és vendégszerepelnek mások is, de ők a kiemeltek. Honey különben is nagy plusz nyeresége a sorozatnak a regényekhez képest. (Eredetileg ő meghal Connelly verziójában.) Továbbra is ő az egyik kedvencem, akár több jogot is hozhatna a sorozatba. De így is örvendetes a jelenléte és a nagyobb szerepe.

Maga az ügy talán nem tűnt olyan érdekesnek, egy figyelmen kívül hagyott rokon és az ő leszármazottjainak lenyomozása, de minden köröttel együtt egész jó történet lett belőle. Annyira nem is hiányzott, hogy gyilkosokat kergessen Bosch.

A 2. évad is lement már, tervezem azt is megnézni, ott majd kiderül, milyen irányba mentek tovább. Csendesebb bűnügyek, vagy jönnek megint a gyilkosok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5818336141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása